Livada cu poeme

Sâmbătă, 21 martie 2015, în Pasajul Universităţii din Bucureşti, de Ziua Internaţională a Poeziei, a avut loc un performance vizual-poetic propus de designerul Radu Vişan - LIVADA CU POEME. 

Între orele 17.00-19.00, pe o scenă special amenajată, a avut loc recitalul poeţilor invitaţi în proiect: Dan Mircea Cipariu, Ioana Crăciunescu, Florin Iaru, Horia Gârbea, Ioana Nicolaie, Ioan Es Pop, Octavian Soviany, Adrian Suciu, Eugen Suciu, Paul Vinicius. 

Cei 10 poeţi invitaţi în proiect au citit fiecare câte trei poeme: două poeme ale lor şi poemul unui confrate plecat dintre noi. Evenimentul a fost înregistrat audio şi video şi se va fi constituit într-un document de patrimoniu literar şi cultural.

Organizatori:

Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, Filiala Bucureşti Poezie-Uniunea Scriitorilor din România şi Asociaţia atf.Fel.

Proiect susținut de Primăria Municipiului Bucureşti.

Parteneri: APLER (Asociaţia Publicaţiilor Literare şi Editurilor din România), Opera Scrisă.ro, Universitatea Hyperion, Teatrul Portabil.

Partenerii media ai proiectului: Radio România Cultural, TV City, Observator cultural, Cultura şi AgenţiadeCarte.ro

Întâi a fost ...Copacul cu poezie al Irinei Mavrodin”, realizat în colaborare cu designerul Radu Vişan. 

La MNLR, în anul 2011, cu ocazia Târgului Naţional al Cărţii de Poezie (TNCP) şi a evenimentului "Tu Nu Citeşti Poezie?", a fost lansat primul „copac cu poezie”. 

“Obiect ludic” asemănător bibliotecii, destinat depozitării literare dar şi jocului, Copacul cu Poezie este “un organism viu, materie însufleţită”. În crengile sale sălăşluieşte eul liric. 

Ales ca o reprezentare simbolică pentru valorile forţei vitale, pomul cunoaşterii aparţine vieţii, afecţiunii şi dragostei, fericirii şi deplinei sănătăţi, prevestind dezvoltarea personalităţii când se umple de rod. Rodul lui în acest caz este poezia şi comunicarea. Ca reprezentant al schimbării şi reînnoirii, în cadrul TNCP, “Copacul cu Poezie” a fost un obiect, pretext de interacţiune şi “comunicare ludică”, în relaţie sinestezică şi materialitate asemenea volumului de poezie, dar extrem de diferit. 

Aşa cum spunea poeta Irina Mavrodin “Mâna care scrie (desenează), cea care pictează, cea care sculptează etc. sunt instrumentul prin care hazardul se transsubstanţializează în necesitate, iar necesitatea se regăseşte în hazard”. În sensul acesta, mâna artistului este o mână instrumentală, iar designul copacului s-a născut dintr-o necesitate dar şi din hazard, punte în timp şi spaţiu între un “utilizator” de poezie (cititor) şi autorul ei, în-fiinţarea copacului cu poezie săvârşindu-se într-o dublă determinare: cea a trebuinţei şi a neaşteptatului (hazardart), dar şi a comunicării. 

Începând din 2011 şi până astăzi, Copacul cu Poezie, obiect pretext de comunicare lirică, îşi propune, în această însumare poetică care este „Livada cu Poeme”, să marcheze în fiecare an, împreună cu MNLR şi Filiala Bucureşti Poezie a U.S.R., Ziua Internaţională a Poeziei cât şi a venirii primăverii (21 martie – echinocţiul de primăvară).

Ziua Internațională a Poeziei se aniversează pe 21 Martie a fiecărui an și este declarată de UNESCO, începând din anul 1999, drept o recunoaștere a faptului că oamenii de litere și de cultură, poeții și scriitorii din întreaga lume și-au adus o contribuție remarcabilă la îmbogățirea culturii și spiritualității universale. 

De asemenea, “Ziua internațională a poeziei” urmărește să susțină creația poetică, stabilirea unui dialog între poezie și alte genuri ale creației, editarea și promovarea poeziei ca artă deschisă oamenilor.


PROGRAMUL EVENIMENTULUI

În Pasajul Universităţii au fost amplasaţi 16 copaci (oranj, mov, verde, turcoaz, galben, roşu), care alcătuiesc „Livada cu poeme”. 

Fiecare copac e constituit din 4 segmente, rezultat al intersecţiei dintre 2 planuri. În orificiile a 2 segmente vor sta poeziile unui poet în viaţă; pe celelalte 2 - un poet aflat în Raiul literaturii. Fiecare copac prezintă o poezie cu pereche. În acest sens, câte un poet citeşte din poezia lui, dar şi din poezia unui poet canonic. Vor fi prezentaţi cu precădere poeţii oraşului Bucureşti.

10 copaci vor fi fost destinaţi pentru 10 poeţi pereche:

Dan Mircea Cipariu - Traian T. Coşovei,

Florin Iaru - Ion Stratan,

Horia Gârbea - Ioan Flora,

Eugen Suciu - Augustin Frăţilă,

Paul Vinicius - Alexandru Muşina,

Ioana Crăciunescu – Andrei Bodiu,

Ioana Nicolaie - Cristian Popescu,

Ioan Es Pop - Mariana Marin;

Adrian Suciu - Iustin Panţa

Octavian Soviany - Mircea Ivănescu.

Colaj002

Au participat actorii: Claudia Drăgan, Raluca Grumăzescu, Cristi Dionise, Sebastian Vâlcea.Muzica: Cvartet Cromatic – Alexandra Rogalski (vioară), Alexandra Milea (vioară), Ana-Maria Nicolae (violă); Emese Achim (violoncel)

Amfitrion: Dan Mircea Cipariu
Regia: Mihai Lungeanu
Art Director: Andra Vișan
Concept Designer: Radu Vișan
Director General al Muzeului Național Literaturii Române: Ioan Cristescu

2 copaci au fost rezervaţi debutanţilor.

4 copaci au fost rezervaţi pentru Tudor Arghezi, Ion Minulescu, Nichita Stănescu, George Bacovia. Fiecare din aceşti 4 copaci a fost însoţit de câte un şevalet cu portretele poeţilor şi adresele caselor lor memoriale.