Tu Nu Citeşti Poezie?

Festivalul Internaţional de Poezie Bucureşti (FIPB) și Târgul Naţional al Cărţii de Poezie (TNCP) sunt produse ale unei iniţiative culturale care îşi propune să reintroducă în spaţiul public conceptul de poezie contemporană vizibilă şi interactivă.

În 2015, TNCP este la cea de-a șasea ediţie în care poezia, cartea de poezie, poeţii şi revistele de cultură care publică poezie vor fi protagonişti ai unui eveniment inedit în spaţiul românesc post-decembrist, un festival unic ce pune la loc de cinste creaţia poetică, marcă identitară a oricărui spaţiu cultural veritabil.

FIPB, în 2015 este la cea de-a treia ediţie în care ne propunem să aducem în faţa publicului românesc poeţi veritabili, vizibili, influenţi din spaţiul european, care pot oferi o perspectivă de ansamblu asupra fenomenului poetic contemporan şi care prin interacţiune cu publicul autohton pot sugera o panoramă corectă, la zi, a fenomenului poetic viu.

Principiul după care selectăm autorii străini invitaţi la festival este notorietatea în mediile din care fiecare dintre aceştia provin. Astfel, toţi autorii străini invitaţi la FIPB sunt poeţi cunoscuţi şi influenţi în cultura lor nativă, au volume traduse în mai multe limbi de circulaţie, sunt redactori sau colaboratori ai unor reviste sau platforme culturale de impact.

Dincolo de prezentarea propriei poezii, încercăm să invităm la FIPB oameni care contribuie activ în momentul de faţă la restructurarea fenomenului poetic şi care pot, în dezbaterile festivalului, să prezinte un tablou cât mai divers şi mai autentic al fenomenului poetic european.

FIPB și TNCP, dincolo de miza reintroducerii în spaţiul public a ideii de poezie contemporană vizibilă şi interactivă, sunt două festivaluri simultane care au apărut din necesitate. Bucureştiul este printre singurele capitale europene care nu au avut un Festival de Poezie de mare amploare până în urmă cu șase ani. FIPB și TNCP au venit să suplinească acest deficit major, care pune poezia ca gen literar, dar şi poeţii, în spaţii periferice de promovare.

Afis Fipb Web     Afis Tncp Web

Echipa de proiect:

Ioan Cristescu – manager, Muzeul Național al Literaturii Române
Cosmin Perţa – coordonator Festival
Dan Mircea Cipariu – coordonator Maraton, Gală, lecturi
Violeta Vârjoghe – departament Economic, Muzeul Național al Literaturii Române
Gabriela Mareş – coordonator PR, Muzeul Național al Literaturii Române
Erfilÿ Pufu – departament Administrativ, Muzeul Național al Literaturii Române
Anamaria Spătaru – producător, Radio România Cultural
Mircia Dumitrescu & Anna Orban – art director, concept şi realizare afișe FIPB/TNCP
Mihai Zgondoiu – art director, afişe Maraton, Gală
Emilia Petre – tehnoredactare
Victor Potra – coordonator multimedia
Gina Ciolpan – coordonator comunicare web, Muzeul Național al Literaturii Române
Ştefania Coşovei – secretariat, Muzeul Național al Literaturii Române
Teodor Dună – coordonator documentare
Andreea Drăghicescu, Cristina Milca, Despina Naghi, Alina Prună – traduceri
Simona Ioniţă – AgenţiadeCarte.ro