22 mai 2018 — Evenimente

Evocare Rabindranath Tagore | „Tagore, un mister adorat”

Sub semnul lui Tagore, primul laureat asiatic cu Premiul Nobel pentru Literatură, în 1913, Muzeul Național al Literaturii Române, Editura Cununi de stele și Centrul de Artă Euterpe vă propun un eveniment care îmbină trei arte îmbrățișate de Profetul Indiei: Poezie, Muzică, Dans, sâmbătă, 26 mai 2018, ora 17.00, la sediul din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe).

„Poezia este singurul adăpost a ceea ce este cu adevărat profund în viaţa mea”, spunea Rabindranath Tagore (7 mai 1861 – 7 august 1941). A fost un geniu multidimensional – poet, prozator, dramaturg, filosof, estetician, pedagog, muzician, compozitor, actor, regizor, coregraf, pictor. Dar mai întâi de toate poet, pronunțându-se pentru dreptate și adevăr. Căutarea adevărului vieții, al existenței l-a îndreptat spre drumul cugetului, spre probleme filosofice. Întrebările legate de noima vieții și a lumii, care l-au frământat, au fost exprimate în poezii. Răspunsurile le-a găsit tot pe calea poeziei. Poezia n-a fost doar o muză, ea i-a fost însăși viața. Frumosul și adevărul s-au îmbinat cu iubirea în creațiile sale. A determinat destinul cultural al Indiei: a creat opere artistice de toate genurile literare, precum și în muzică, pictură și coregrafie, a înființat o universitate, a format generații de oameni de cultură. „Complexitatea creației și a personalității lui Rabindranath Tagore i-a depășit pe intelectualii Occidentului. Neștiind cum s-o explice, necunoscând nici o categorie în care să poată încadra această minte genială, criticii apuseni au găsit un singur termen de caracterizare: poet mistic. Mesajul filosofiei Upanișadelor și cel al umanismului buddhist, recreate de acest artist savant, s-au pierdut în lumea codificată a Europei; poetul Indiei a rămas un mister adorat”, spunea despre Tagore Amita Bhose.

Muzica lui Tagore, ca și poezia lui, nu a putut fi încadrată în vreun gen. Se numește, simplu: Rabindra Sangeet – Muzica lui Tagore.

În grădina Muzeului Național al Literaturii Române, Centrul de Artă Euterpe vă oferă, pe muzica lui Tagore, un spectacol de dans clasic indian, în conceptul și coregrafia lui Carmen Coțovanu Pesantez. Interpretează: Carmen Coțovanu Pesantez, Alina Ion, Angelica Floareș, iar Carmen Mușat-Coman, reprezentantă a editurii Cununi de stele, va împleti poezia cu biografia și opera celui ce avea să fie unul dintre cei mai iubiți scriitori din România.

Tagore (tradus din bengali de Amita Bhose): „Dacă poezia mea face ca zâmbetul vostru să fie mai dulce şi lacrimile voastre mai frumoase, atunci voi şti că mi-am împlinit menirea de poet.”

Deşi adânc înrădăcinat în tradiţiile şi sentimentele regiunii sale de baştină, Bengal, Tagore este cel mai reprezentativ poet indian şi în acelaşi timp un poet universal. Într-o perioadă creatoare de peste 60 de ani, Tagore s-a inspirat din toate izvoarele posibile ale culturii subcontinentului indian şi şi-a însuşit o vastă cultură universală.
În această perioadă lungă de creaţie – care la rându-i este împărţită în mai multe epoci – şi-a schimbat mereu stilul literar, mijlocul de a se exprima. Începând cu un stil clasic ornamentat, el a mers treptat spre simplitate, spre esenţă.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. Vă așteptăm cu drag!