Conferinţe de istoria artei şi a culturii

Sâmbată, 06 Mai 2017

Muzeul Naţional al Literaturii Române va organiza, în perioada mai – noiembrie 2017, în fiecare marţi, de la ora 18.30, o serie de conferinţe de istoria artei şi a culturii susţinute de personalităţi din mediul universitar şi de specialişti din domeniul artei.
Proiectul îşi propune să prezinte o viziune pluridisciplinară asupra imaginii plastice, din mai multe perspective: etnografică, antropologică, a istoriei religiilor, precum şi din perspectiva unor domenii conexe sau derivate, precum cartografia sau piaţa de artă.
Într-o lume în care suntem invadaţi zilnic de mii de imagini, din toate direcţiile, fie ele on-line sau offline, trebuie să găsim o modalitate de a selecta eficient imaginile valoroase. Comunicarea vizuală este esenţială în cultura noastră, iar înţelegerea mecanismelor din spatele unei imagini ne poate ajuta în felul în care o interpretăm. Studierea Istoriei Artei, ca şi a Istoriei în general, ne ajută în înţelegerea prezentului şi a viitorului prin analiza trecutului. Chiar dacă la prima vedere domeniul Istoriei Artei se concentrează pe obiectul artistic şi pe producerea acestuia, de fapt încorporează analize complexe de istorie, sociologie, estetică, economie, politică şi antropologie.
Primele două conferinţe vor fi susţinute de criticul şi istoricul de artă Pavel Şuşară, marţi, 9 mai (Introducere în Istoria Artei) şi, respectiv, marţi, 16 mai (Occident versus Orient), la Sediul Muzeului Naţional al Literaturii Române din Str. Nicolae Creţulescu 8.

Pavel Şuşară este critic şi istoric de artă, monograf, poet, publicist şi scriitor român, cercetător de istorie a artei. Specializat în istoria artei moderne şi contemporane, Pavel Şuşară este autorul unei monografii importante despre opera pictorului Corneliu Baba, dar şi un poet având câteva volume de poezii publicate, pentru care a primit un premiu al Uniunii Scriitorilor din România în 1996. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România, colaborator al postului de radio România Liberă, membru al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Artă, expert în artă, atestat de Ministerul Culturii, membru al Uniunii Artiştilor Plastici şi Preşedintele Asociaţiei Experţilor şi Evaluatorilor de Artă din România.

Parteneri media: Radio România Cultural, RFI, TV City, Observator Cultural, Contemporanul, AgenţiadeCarte, IQool

« înapoi la noutăți