Glisează meniul stânga/dreapta
30 noiembrie 2020 — Evenimente
|
Marți, 1 decembrie 2020, Muzeul Național al Literaturii Române vă propune să vizitați Expoziția de bază a acestuia, situată în Str. Nicolae Crețulescu 8, și Casele Memoriale ale MNLR gratuit. Expozițiile temporare prezentate de MNLR în sediul din Calea Griviței 64-66 vor fi închise luni și marți și vor putea fi vizitate din nou începând de miercuri, 2 decembrie 2020.
Muzeografii expoziției de bază (strada Nicolae Crețulescu 8) v-au pregătit o explorare deosebită a spațiului expozițional printr-un ghidaj tematic dedicat anului 1918, parcurgând toate cele patru nivele ale muzeului cu o hartă imaginară, care punctează principalele momente ale literaturii noastre. Dar ce s-a petrecut, de fapt, în acest an atât de complicat și de important în viața scriitorilor români? Lucian Blaga se întoarce de la Viena și participă, împreună cu fratele său, Lionel, la Marea Adunare Națională; Tudor Arghezi se află la Închisoarea Văcărești (acea „Poartă Neagră” despre care va scrie ulterior); Ioan Slavici este arestat; revista „Literatorul” își reia apariția (vom vedea și consecințele directe asupra scriitorului Alexandru Macedonski); Ion Barbu publică prima sa poezie; Topîrceanu este eliberat după doi ani de prizonierat; Tristan Tzara publică „Vingt-cinq poèmes” și „Manifestului Dada 1918”; Panait Istrati este angajat al fabricii Piccard Pictet într-un periplu de câțiva ani prin Geneva; experiența ca voluntară la Crucea Roșie a scriitoarei Hortensia Papadat-Bengescu avea să o inspire în scrierea romanului „Balaurul”. Vom discuta despre toate acestea, precum și despre anii care au premers și care au succedat anului 1918, mai exact, despre perioada 1916 – 1930, când avem patru debuturi de excepție ale poeților George Bacovia, Lucian Blaga, Tudor Arghezi și Ion Barbu. Un bun pretext pentru a dezvălui câteva dintre textele-document și scrisorile de dragoste de pe front, consemnate în volumul „Primul Război Mondial în Europa: realitatea literaturii, literatura realităţii / First World War in Europe: the reality of literature, the literature of reality”, apărut la Editura Muzeul Literaturii Române, în anul 2019.
De asemenea, aveți posibilitatea de a asculta peste 150 de povești ale obiectelor, fragmente literare și vocile scriitorilor din arhiva Radio România Cultural și TVR, care vă sunt accesibile folosind aplicația MNLR NAV (codul de acces îl puteți solicita la recepția muzeului), precum și o prezentare selfie a expoziției de bază: https://mnlr.ro/app/expozitia-de-baza/.
De 1 Decembrie, Ziua Națională a României, Casa Memorială „Anton Pann” rămâne deschisă. Nici nu se putea altfel, având în vedere că a fost casa celui care este recunoscut ca autorul melodiei Imnului nostru național, „Deșteaptă-te, române!”, un mare patriot și un adevărat personaj al unei epoci. Vizitați-ne și veți descoperi cu această ocazie lumea minunată a celui care a fost Anton Pann, muzician, compozitor, profesor de muzică religioasă, scriitor, folclorist și tipograf. Veți descoperi toate aceste calități întrunite într-un singur om, vizitând casa memorială, un muzeu care recompune modern și interactiv, prin joc și cântec, o mare personalitate a secolului al XIX-lea. Instalații interactive, animație și povești, toate într-o casă caldă și primitoare… nu ezitați să vă opriți pe strada Anton Pann!
Cu ocazia Zilei Naționale a României, vă așteptăm și la Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor” unde v-am pregătit un joc detectivistic: Găsește obiectul lipsă! La intrare, vizitatorii vor primi o hartă a casei cu toate încăperile și fotografiile acestora. Scopul jocului este de a identifica o serie de obiecte care lipsesc din fotografii, dar sunt prezente în realitate. Într-o casă memorială fiecare ungher spune o poveste și fiecare obiect are istoria și importanța lui în imaginea de ansamblu a casei.
Casa Memorială „George și Agatha Bacovia” rămâne și ea deschisă publicului. Această oază de liniște, acest cămin cald, ce parcă a încremenit în timp, vă va purta prin intermediul poveștilor către tărâmul poeziei, unde veți descoperi un altfel de Bacovia, întâi de toate omul Bacovia și mai apoi, poetul. Ce veți descoperi? Obiecte personale: piese de mobilier, documente, manuscrise, fotografii, o atmosferă autentică a perioadei în care familia poetului a locuit aici, universul lăuntric al poetului.
Vizitând Casele Memoriale „Ion Minulescu și Claudia Millian” și „Liviu Rebreanu și Fanny Liviu Rebreanu” veți descoperi locuri și piese de patrimoniu care să vă reamintească de doi mari scriitori români contemporani actului Marii Uniri. Veți vedea și veți afla cum trăiau Ion Minulescu, Liviu Rebreanu și familiile lor, ce pasiuni și plăceri aveau, cum obișnuiau să lucreze la operele lor, ce surse de inspirație au avut pentru aceste opere, bunurile care i-au ajutat la redactarea propriu-zisă a scrierilor celor 2 mari scriitori români, colecțiile impresionante de artă plastică ale acestora și multe altele.
Vă așteptăm cu emoție, căldură și surprize!