24 mai 2024 — Evenimente

1 și 2 iunie 2024 la MNLR, la Bookfest și în cartiere

Data de 1 iunie este o dublă sărbătoare pentru noi: Ziua Copilului și ziua inaugurării Muzeului Național al Literaturii Române, acum 67 de ani, în 1957, de către fondatorul și primul director al instituției, Perpessicius.

Programul evenimentelor organizate de MNLR:

Sâmbătă, 1 iunie 2024, ora 9.30, Casa Memorială „Anton Pann”, Strada Anton Pann 20
Teatru educativ pentru copii și părinți – „Cioful cel viclean”
Spectacol de teatru de păpuși, susținut de trupa de teatru „Cartea cu povești românești”. Interpretează actorii: Olimpia Deaconescu, Andreea Dabu, alături de producătorul piesei de teatru, Iuliana Mateescu.

Sâmbătă, 1 iunie 2024, ora 10.00, Casa Memorială „George și Agatha Bacovia”, strada George Bacovia 63
Recital de pian susținut de elevii Cercului de instrumente muzicale de la Clubul Copiilor sector 4, București, coordonați de prof. Gheorghița Din, a cărei muncă s-a regăsit în expresivitatea interpretării fiecărui copil. Vor interpreta din repertoriul clasic, semnat de Ludwig van Beethoven, Johan Sebastian Bach, Al. Pașcanu, Al. Dumitrescu, Friedrich Burgmuller, Florica Dimitriu, Muzio Clementi, Frédéric François Chopin și Claude Debussy.

Sâmbătă, 1 iunie 2024, ora 10.30, Casa Memorială „Liviu și Fanny Liviu Rebreanu”, strada Gheorghe Marinescu 19, ap. 11, interfon 11
Atelier de creație ,,La povești cu păpușile de porțelan ale Puiei-Florica Rebreanu’’. Copiii vor călători într-o poveste, cu ochii si inimile lor vor vedea și simți frumusețile altei copilării. Vor crea o poveste adresată păpușilor, le vor da nume și împreună cu ele vor călători într-o lume a imaginarului. Va fi cu siguranță o lume de care cândva s-a bucurat și fiica lui Fanny și a lui Liviu Rebreanu.

Sâmbătă, 1 iunie 2024, ora 11.00, Romexpo, București, stand C02
CEA MAI LUNGĂ BANDĂ DESENATĂ din România, la Bookfest 2024!
Ai între 7 și 18 ani? Îti place să desenezi? Îți place să citești? Te-ai gândit cum să îmbini cele două pasiuni? Hai cu noi într-o aventură pe măsură! Împreună vom realiza CEA MAI LUNGĂ BANDĂ DESENATĂ din România, inspirată din literatura română. Te așteptăm la Salonul Internațional de carte Bookfest! Participarea este gratuită.

Pune în ghiozdan un marker negru și carioci colorate, noi vom aduce fâșia de hârtie lungă de 50 m și, coordonați de autorul și profesorul de benzi desenate Mihai Ionuț Grăjdeanu, vom desena personaje și întâmplări inspirate de poveștile și autorii tăi favoriți din literatura română. Evenimentul este organizat de European School of Comics (Centrul de Educație și Formare prin Benzi Desenate) de la Muzeul Național al Literaturii Române.

Sâmbătă, 1 iunie 2024, ora 11.00, Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor”, strada Mărțișor 26
Vă așteptăm la Casa Memorială „Tudor Arghezi-Mărțișor” la un atelier de papioane argheziene!

Nu avem mătase, avem cartoane și bucuria de a meșteri!
„Ochelari cu ramă groasă
O mustață mai stufoasă
La gât fundă mătăsoasă
Iar pe cap purta o bască, o beretă franțuzească!”
L-ați recunoscut pe Tudor Arghezi?

Sâmbătă, 1 iunie 2024, ora 11.00, Calea Victoriei 110
Atelierele Thomasinei vă invită la un eveniment dedicat copiilor în cadrul proiectului „Străzi deschise”, unde vom discuta „Despre obiceiurile zmeilor” pe Calea Victoriei 110.

Sâmbătă, 1 iunie 2024, ora 11.00, Strada Huedin
Un eveniment interactiv propus de Bookisit, dedicat copiilor în cadrul programului „Străzi deschise”, organizat și în cartiere.

Sâmbătă, 1 iunie 2024, ora 17.00, sediul MNLR, strada Nicolae Crețulescu 8
„Nina Cassian Centenar – Între noi copiii”
La 100 de ani de la nașterea Ninei Cassian și la zece de la plecarea ei, Muzeul Național al Literaturii Române organizează evenimentul „Nina Cassian Centenar – Între noi copiii”. Invitate: Carmen Firan, Alice Năstase Buciuta, Cristina Bogdan, Ada Solomon. Amfitrion: Loreta Popa.

Sâmbătă, 1 iunie 2024, ora 19.30, sediul MNLR, strada Nicolae Crețulescu 8
Vă invităm să inaugurăm împreună expoziția artistelor Laura Greaca și Livia Greaca, intitulată „Dualități textile | la intersecția dintre micro și macro”.

Expoziția de artă vizuală „Dualități textile | la intersecția dintre micro și macro”, semnată de Laura Greaca și Livia Greaca, ne invită într-o călătorie introspectivă prin intermediul artelor textile contemporane, reflectând asupra existenței umane și a afectelor care însoțesc conștiința vieții și a morții. Expoziția reunește creații artistice provenite din două mari serii – „PSYCHE” (Laura Greaca) și „MICROGRAFII” (Livia Greaca) – și urmărește sinergia celor două viziuni artistice, care se articulează într-o meditație profundă asupra interconectivității dintre sufletul uman și universul natural, între micro- și macrocosmos.

„PSYCHE” se prezintă sub forma unei instalații artistice textile, al cărei element recurent este fluturele, un simbol care a însoțit și influențat întreaga cultură a omenirii, inspirând și fascinând încă din antichitate. Conceptul lucrării se fundamentează pe ideea de eliberare a ființei umane, personificând energia interioară și sufletul acesteia.

Alegerea acestei teme este motivată de rememorarea unor episoade tragice din istoria omenirii, care evocă suferința prizonierilor din lagărele de concentrare. Aceștia, îndeosebi copiii, desenau fluturi cu unghiile sau cu pietre pe zidurile care îi împresurau. Acest act reprezenta presimțirea morții iminente și o exprimare inconștientă a dorinței ca sufletele lor să se transforme în fluturi. Plecând de la acest fapt, se menționează că, timp de mulți ani după Holocaust, au fost frecvent văzuți mii de fluturi coborând pe pământ la Auschwitz și în alte lagăre ale morții.

Instalația artistică devine un omagiu pentru deținuții evrei din lagărele de muncă, ghetouri și lagăre de concentrare, surprinzând angoasa supraviețuirii într-un mediu ostil.

„MICROGRAFII” este o instalație artistică alcătuită din obiecte artistice bi- și tridimensionale. Lucrările prezintă, din punct de vedere formal, suprafețe personalizate prin tehnici și metode tradiționale, dar și neconvenționale domeniului artelor textile, în scopul construirii unor reprezentări plastice supradimensionate ale unor microorganisme care populează mediul celular. Imageria evocată este proprie microbiologiei, agenților patogeni și virusurilor responsabili de propagarea unor maladii, care au produs efecte devastatoare asupra umanității încă din cele mai vechi timpuri, dar și în contemporaneitate. Principala intenție care ghidează acest demers este aceea de a surprinde tensiunea complexă care se instituie între frumusețea exterioară a formelor ilustrate și dramatismul incorigibil al semnificației lor. Cele două instalații de artă reprezintă proiecte de dizertație coordonate de conf. univ. dr. Daniela Frumușeanu în cadrul Universității Naționale de Artă București.

Duminică, 2 iunie 2024, ora 11:00, Strada Bârcă, între Calea Rahovei și strada Mărgeanului
Atelier de improvizație și povești cu Marian Răducu, actor și educator, membru al cunoscutei organizații Teach for Romania.