Glisează meniul stânga/dreapta
9 mai 2020 — Aniversări și evocări
În urmă cu 125 de ani, la 9 mai 1895, se năștea, în localitatea Lancrăm, județul Alba, poetul, dramaturgul, filosoful și diplomatul Lucian Blaga. În 1917 devine proaspăt absolvent al Facultății de Teologie, la Sibiu și Oradea, urmând exemplul tatălui său, care era preot. Studiază apoi filosofia la Universitatea din Viena, finalizându-și studiile cu un doctorat.
Va debuta cu versuri în revista arădeană „Tribuna” în 1910 și va fi atras de literatură, dar și de filosofie. În 1919 va publica „Poemele luminii”, carte definitorie pentru lirica sa. Dincolo de poezie, Blaga este preocupat și de teatru. Dramaturgia blagiană este singulară în literatura română. Când își pregătește piesele, gândește ca un filosof și scrie ca un poet, iar fiecare piesă este o dezbatere a unei idei și o demonstrație de stil. Dacă în „Meșterul Manole” este preocupat de dihotomia dintre artist și operă, dintre muritor și peren, în „Tulburarea apelor”, ca și în „Zamolxe”, dezbate esența religiei. Prima sa dramă, „Zamolxe”, apare în volum în 1921 și este premiată atât de Academia Română pentru debut, cât și de Universitatea din Cluj (pe care Blaga o va sluji ca strălucit profesor).
În ceea ce privește cariera diplomatică, Lucian Blaga a fost numit atașat cultural la Varșovia, în 1926. Apoi, va îndeplini aceeași funcție la legațiile din Praga, Berna și Viena. În timpul acestui periplu european va promova activ literatura română, prin traduceri și antologii de poezie. În 1937, imediat după instalarea efemerului guvern condus de Octavian Goga, Blaga va fi numit subsecretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe. După aceea, va reprezenta România la Lisabona, ca ministru plenipotențiar.
Ca filosof, Blaga este considerat a fi primul care stabilește un sistem filosofic bazat, printre altele, pe conceptele de cunoaștere paradisiacă și cea luciferică. Chiar dacă a fost influențat de filosofia germană, el reușește să descopere particularități specifice spațiului românesc. Trilogiile sale dezbat mai multe direcții fundamentale ale filosofiei culturii.
Text scris de Radu Băieșu, redactor al Editurii MLR, muzeograf și regizor de teatru
Prezentul text a fost inclus într-un montaj video care conține imagini din Arhiva MNLR și poate fi urmărit pe canalul nistru de YouTube:
Foto: Lucian Blaga, Arhiva MNLR
Montaj video realizat de Alex Ursu