25 martie 2020 — Aniversări și evocări

135 de ani de la nașterea lui Mateiu I. Caragiale

Astăzi se împlinesc 135 de ani de la nașterea lui Mateiu I. Caragiale, fiul nelegitim al dramaturgului I.L. Caragiale. Aflat într-o confuzie ereditară și într-o continuă căutare a strămoșilor de viță veche, își semna scrisorile către prietenii lui din străinătate „Mathieu-Jean Caragiale, conte de Karabey”, iar pentru comportamentul său de nobil închipuit, familia îi spunea „domnul conte”.

„Iarna deschidea ușa cu mănuși de piele de Suedia, sub cuvânt că nu poate suporta fierul rece pe mână. Era nemulțumit că în călătorii tată-său nu descindea la hotelurile de primul rang”, notează G. Călinescu, în „Istoria literaturii române…”

Volumul său, „Craii de Curtea-Veche”, a fost desemnat drept cel mai bun roman al literaturii române de secol XX, în urma unei anchete a revistei Observator cultural.

„Se vorbea astăzi, înainte să vii, că te-ai apucat să scrii un roman de moravuri bucureștene și m-am ținut să nu pufnesc de râs. Ba nu zău: dumneata și moravuri bucureștene! Chinezești poate, pentru că în chestia asta ești chinez; cum ai să cunoști moravurile, când nu cunoști pe nimeni; mergi undeva, vezi pe cineva? Afară numai dacă ai de gând să ne descrii pe noi, pe Pașa, pe mine, pe Panta; cu altcineva nu știu să ai a face.”

(Fragment din „Craii de Curtea-Veche”, Mateiu Ion Caragiale, Editura Cartea Românească, București, 1929)

Foto: I.L. Caragiale cu fiul său, Mateiu Caragiale, arhiva MNLR

Imagini cu fotocopii ale manuscriselor lui Mateiu I. Caragiale pot fi accesate aici: https://mnlr.ro/muzeul-digital/mateiu-caragiale/