14 februarie 2020 — Spectacole de teatru

1919 – Misiune regală | Spectacol de teatru

Muzeul Național al Literaturii Române, Asociația IF…/DACĂ Pentru Femei, UNITER și Arhivele Naționale ale României vă invită la un spectacol de și cu Liana Ceterchi, „1919 – Misiune regală”, după cartea Dianei Mandache „Queen Marie of Romania – Later Chapters of my Life / Regina Maria a României – Capitole târzii din viața mea”, sâmbătă, 22 februarie 2020, ora 18.00, la sediul din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe). Video/sunet: Leo Bacica, Teodora Toader. Rezervări: programe@mnlr.ro, responsabil Gabriela Toma.

„1919 – Misiune regală” dezvăluie activitatea diplomatică a Reginei Maria la Conferința de  Pace de la Paris și în turneul ei din Anglia. Așa cum în timpul Marelui Război, Regina Maria și-a dus bătăliile cu sărăcia, tifosul exantematic, cu foametea și cu inerția unor miniștri, pentru a ține cât mai departe „dezastrul final în ciuda crescândului nenoroc”, tot așa la Paris, ajunsă neoficial, își pune în mișcare toată energia și „popularitatea imensă pe care și-o câștigase în timpul războiului”, pentru a pleda cauza României, pentru respectarea promisiunilor făcute României, atunci când a intrat în război, de partea Antantei, în 1916.

Personalitatea Reginei Maria este pe cât de seducătoare și captivantă, pe atât de greu de cuprins, de redat, de trăit ca actor. Superlativele se epuizează fără a cuprinde „necuprinsul” ființei ei.

Vă așteptăm!