10 septembrie 2021 — Evenimente

Festivalul Scrisorilor | 17-19 septembrie 2021

Festivalul Scrisorilor este un eveniment cultural-educațional multidisciplinar, menit să apropie publicul de importanța scrisorilor ca instrumente de comunicare (și nu numai) prin intermediul unui set de activități din sfera artelor vizuale, artelor spectacolului, literaturii și arhitecturii.  Festivalul Scrisorilor este prima inițiativă din România care își propune să aducă în atenția publicului scrisorile ca instrumente de comunicare, de studiu al istoriei și de procesare a gândurilor și emoțiilor – prin tehnica scrisului. Ce se întâmplă între 17-19 septembrie?

VINERI, 17 SEPTEMBRIE 2021
Mansarda MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
ora 18:00 | Conferință: Istoria culturală a scrisorii cu Sebastian Grama

Pornind de la analiza unor scrisori celebre, conferința oferă o incursiune în istoria scrisorii ca instrument de comunicare. Conferința Istoria culturală a scrisorii marchează debutul primei ediții a Festivalului Scrisorilor, oferind publicului un bagaj de perspective istorice și culturale care „îmbracă” toate celelalte activități din cadrul festivalului într-o perspectivă aparte. Participarea la acest eveniment este gratuită.

ora 19:00 | Dezbatere: Relația părinți-copii, copii-părinți cu Ana Maria Sandu

Cum se reflectă relația dintre părinți și copii în corespondențe celebre trecute și cât de mult se aseamănă cu ceea ce înțelegem astăzi prin această dihotomie? Acest eveniment face parte din suita de activități a Festivalului Scrisorilor, aflat la prima ediție, care se desfășoară în perioada 17-19 septembrie. Participarea la  eveniment este gratuită.

Ana Maria Sandu a debutat cu volumul Din amintirile unui Chelbasan (Editura Paralela 45). A publicat apoi la Editura Polirom mai multe romane – Fata din casa vagon, Omoară-mă!, Aleargă – volumul de proză scurtă, Pereți subțiri, unul de eseuri, Mama îmi spune că am o viață frumoasă, iar de curînd o biografie romanțată, Hortensia Papadat-Bengescu. Străina.

Din 2016 a inițiat, împreună cu poeta Svetlana Cârstean, proiectul „Incubatorul de lectură”. Trăieşte la Bucureşti. Este redactor la revista Dilema veche.

„N-am scris multe scrisori în viață, dar știu cît de importante sînt cînd încerci să reconstitui destinul cuiva, în cazul meu e vorba despre viața unei mari amatoare de corespondență, scriitoarea Hortensia Papadat-Bengescu.

Cînd eram studentă, de la părinții mei primeam mai degrabă bilete, strecurate undeva în pachetele cu mîncare. Iar de la prieteni, care locuiau în alte părți, plicurile veneau la portarul clădirii, și mă așteptau după un geam. E ceva atît de intim în primirea unei scrisori de la cineva drag. Lumea se schimbă și noi o dată cu ea, dar asta nu ne face mai puțin sentimentali.”

ora 20:00 | Proiecție video: Mail Art. Mapping Time – Iosif Kiraly cu Paul Chirilă

Mail Art. Mapping Time – Iosif Kiraly (cu artistul Paul Chirilă) este una dintre proiecțiile video care vor putea fi vizionate în cadrul Festivalului Scrisorilor. Participarea la  eveniment este gratuită.

Mail Art. Mapping Time se referă la  practicile specifice ale artei poștale, un curent ce a izvorât în anii ’60 în Statele Unite și care a căpătat amploare în anii ’70 și ’80;

În România anilor ’80, Iosif Kiraly a folosit fotografia ca mediu principal pentru crearea obiectelor Mail Art. Pentru Iosif Kiraly, aventura mail artistică este un reper ce pare din ce în ce mai solid și care, deși se îndepărtează în timp, îi este din ce în ce mai apropiat. Lucrările din ciclul Synapses și cele din cadrul proiectului Reconstructions sunt colaje de imagini, de ordinul zecilor sau sutelor, fotomontaje ce vorbesc despre memorie și timp. Când le privești, fotografiile se deschid ca un evantai spre observator.

Paul Chirilă este un operator / regizor de film documentar ce locuiește și lucrează în București. A absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” cu o specializare în Imagine de Film și TV, completându-și studiile cu un Master în Film Documentar. Temele pe care le abordează pun în lumină subiecte ale lumii contemporane, cu precădere din sfera socială.

 

SÂMBĂTĂ, 18 SEPTEMBRIE 2021
Mansarda MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8

ora 15:00 | Atelier: Corespondență Mail Art cu Nicolae Comănescu

Elevii de la Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” din București și de la Liceul de Artă Gh. Tattarescu Focșani, sub îndrumarea pictorului Nicolae Comănescu, vor iniția o corespondență de tip Mail Art în cadrul acestui atelier. Evenimentul face parte din suita de activități a Festivalului Scrisorilor, care se desfășoară în perioada 17-19 septembrie.

ora 16:00 | Dezbatere: Scrisorile adolescenților din alte secole cu Andrei Crăciun

Cât de diferiți erau adolescenții din secolele trecute de adolescenții de azi? Dezbatem cu Andrei Crăciun, pornind de la o serie de corespondențe celebre. Acest eveniment face parte din suita de activități a Festivalului Scrisorilor, aflat la prima ediție, care se desfășoară în perioada 17-19 septembrie. Participarea la  eveniment este gratuită.

ora 17:00 | Conferință: Steganografia anamorfotică – scrisori secrete cu Sebastian Grama

steganografia = arta de a ascunde mesajele în cadrul unor comunicări astfel încât mesajul real să un poată fi descifrat de către oricine. Conferința face parte din suita de activități a Festivalului Scrisorilor și oferă o introducere în arta steganografiei și discută relevanța acesteia pentru istoria culturală a scrisorii. Festivalul Scrisorilor se desfășoară în perioada 17-19 septembrie. Participarea la  eveniment este gratuită.

ora 20:00 | Video-scrisori: Vademecun – îndrumar pentru tineri cu Natalia Cebanu

Vademecun este un alt set de video-scrisori din cadrul Festivalului Scrisorilor – care reflectă seturile de valori pe care ar trebui să le mai cultivăm astăzi; proiecția va fi urmată de o discuție cu un psiholog, sub îndrumarea Nataliei Cebanu (artist vizual și director artistic al Festivalului Scrisorilor). Participarea la  eveniment este gratuită.

DUMINICĂ, 19 SEPTEMBRIE 2021
Grădina MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8

 ora 13:00 | Video-scrisori: Omagiu Nora Iuga cu Nora Iuga & Natalia Cebanu

Celebrăm 90 de ani de Nora Iuga, cu un set de video-scrisori care are la bază o selecție de texte din cartea sa – Scrisori neexpediate, dar și o discuție despre scris și scrisoare cu celebra autoare. Nora Iuga va fi și ea prezentă. Acest eveniment face parte din suita de activități a Festivalului Scrisorilor, aflat la prima ediție, care se desfășoară în perioada 17-19 septembrie. Participarea la  eveniment este gratuită.

ora 15:00 | Dezbatere: Cât de mult ar trebui să conteze imaginea? cu Ada Galeș & Victoria Răileanu

Nu putem schimba ceva la noi dacă ne negăm pe noi înșine și dacă nu ne validăm, dacă nu vedem unde suntem. Având tendința să fim în opoziție cu noi în permanență, tot ce vom face va fi să ne sabotăm într-un fel sau altul dacă nu ne zicem și “hei, văd că te străduiești, văd unde ai ajuns, te văd, te accept, te iubesc, hai să pornim la drum”.

Dezbaterea se adresează tinerilor și adulților, în egală măsură, și se înscrie în curentul Body positivity, de acceptare a propriului corp, în contextul stereotipurilor de imagine de care suntem înconjurați. Moderatoarele dezbaterii vă invită să vă scrieți o scrisoare despre felul în care vă vedeți și acceptați corpul, scrisoare pe care să o aduceți cu voi la eveniment.

Acest eveniment face parte din suita de activități a Festivalului Scrisorilor, aflat la prima ediție, care se desfășoară în perioada 17-19 septembrie. Participarea la  eveniment este gratuită.

 ora 18:00 | Conferință: Corespondență feminină cu Monica Neațu

Pornind de la analiza unor scrisori celebre, conferința urmărește să aducă în atenția publicului universul femeii din secolele XIX-XX. Acest eveniment face parte din suita de activități a Festivalului Scrisorilor, aflat la prima ediție, care se desfășoară în perioada 17-19 septembrie. Participarea la  eveniment este gratuită.