15 noiembrie 2021 — Dezbateri culturale

„mini-Cafeneaua critică” on-line #82 | Lidia Moise și Ion Bogdan Lefter

Invitată astăzi la „mini-Cafeneaua critică” de pandemie este Lidia Moise, jurnalist, comentator și realizator de televiziune. Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.

„Nu sunt nici optimistă, nici pesimistă. Sunt un observator atent. Când vom trece de pandemie vom vedea schimbări extraordinare la care nici nu ne-am așteptat. Tot ce înseamnă viață socială, viață economică, poate și viața politică, mai puțin, totuși, căci politicienii sunt mai rigizi, dar va trebui să facem față, sau cum s-ar spune în economie, să gestionăm situații, schimbări, provocări noi, la care nu ne-am așteptat. Trebuie să fii lucid și să te întrebi dacă în România vom reuși să le înțelegem și să le depășim sau să ne bucurăm de aceste avantaje, pentru că vor fi și lucruri avantajoase. Vin acum și la ceea ce n-am făcut în ultimii ani. N-am consolidat instituția meritului. Dacă te uiți în multe zone ale administrației românești, problema reală este că nu mai ai oameni inteligenți. Omul inteligent are și o generozitate în plus, el dă. Nu-i pasă că vine unul și-i ia locul. La noi a funcționat principiul lui Topîrceanu: «Orice Eu se crede geniu, dacă-i secondat de proști» și dacă te uiți unii miniștri, sau șefi, s-au înconjurat de oameni mai slabi decât ei, care nu prezentau o problemă, și au îmbinat utilul cu plăcutul, ca să zic așa, de neamurile cuiva, de relații. S-a întâmplat în foarte multe domenii și cred că asta este adevărata provocare pe care trebuie s-o analizăm lucid. Trebuie să căutăm valorile din jurul nostru”, este de părere Lidia Moise.

„Cafeneaua critică” este inițiată și realizată de criticul Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București.

Urmăriți mini-Cafeneaua critică aici: