11 martie 2019 — Ateliere pentru copii

#220poenaru – Lecția de Caligrafie

Muzeul Național al Literaturii Române în parteneriat cu Academia de Caligrafie organizează proiectul #220poenaru – Lecția de Caligrafie, care se va derula în perioada 19 februarie – 23 aprilie 2019, în fiecare marți, de la ora 18.30.

Proiectul promovează scrierea caligrafică utilizând instrumente tradiționale, fiind dedicat aniversării a 220 de ani de la nașterea lui Petrache Poenaru, inventator român al stiloului cu rezervor.

Proiectul constă într-o serie de ateliere dedicate tinerilor și familiilor cu copii cu vârste de peste 12 ani. Cursanții selecționați vor învăța, pe parcursul celor zece lecții practice, tehnici de caligrafie tradițională și scriere cu tocul și penița, precum și mânuirea altor instrumente specifice.

Pe parcursul sesiunilor de studiu asistat se parcurge o curbă creativă de învățare, începând de la bazele mânuirii corecte a instrumentelor de scriere rondă (pensule și penițe late) până la alcătuirea propriilor lucrări, utilizând scrierile de bază din punct de vedere al dificultății (precum Fundațional și Uncial) și se continuă cu scrieri Gotice, făcându-se totodată introducerea în aplicarea metodelor care readuc frumusețea textelor medievale iluminate.

La finalul cursurilor vom realiza o expoziție cu 22 de lucrări de caligrafie realizate de cursanți în decursul atelierelor. De asemenea, pe parcursul evenimentului vor exista manifestări conexe  precum seminarii, discuții sau prezentări având ca subiect caligrafia, scrisul de mână sau instrumentele de scris.

Selecția participanților s-a făcut ținând cont de următoarele aspecte:

–    alegerea unui fragment dintre cele opt prezentate pe pagina de Facebook a evenimentului, scris caligrafic, cu stiloul, și expediat scanat sau fotografiat la adresa de email academiadecaligrafie@gmail.com;

–    motivarea într-un paragraf a opțiunii de a participa la acest proiect caligrafic.

Pagina de Facebook a evenimentului, unde sunt prezentate informații actualizate despre proiect precum și imagini și filme din timpul cursurilor, este:

https://www.facebook.com/events/290280531685826/

Academia de Caligrafie este un proiect inițiat și susținut de Carmen Nistor – caligraf și doctor în arte vizuale, proiect care își propune revitalizarea artei scrierii frumoase. Începând cu 2010, Carmen Nistor studiază, practică și predă caligrafia, susținând cursuri în Germania, Malta și România. Carmen Nistor a absolvit cursurile de Grafică ale Universității Naționale de Arte din București, iar studiul caligrafiei l-a început beneficiind de o bursă Erasmus în communication design în Germania, la Hochschule der Bildenden Künste Saarbrücken.

Partener principal: MOBEXPERT

De mai bine de 25 de ani în industria mobilierului, Mobexpert și-a început activitatea cu dedicare, respect și mai ales pasiune pentru meseria aleasă, apropiindu-se tot mai mult de idealul pe care și l-a propus: acela de aduce fericire în casele clienților săi, prin intermediul serviciilor și produselor de calitate. Drumul parcurs de la deschiderea primului magazin Mobexpert și până la dezvoltarea unei rețele de magazine care acoperă toată suprafața țării, reprezintă o poveste românească de succes, presărată cu provocări, pasiune și susținută de o echipă profesionistă, orientată către dezvoltare și evoluție. Mereu în contact cu clienții, ascultând cu atenție dorințele lor, Mobexpert pune la dispoziția acestora o varietate de produse și servicii personalizate, menite să îi sprijine și să îi inspire pe aceștia în găsirea celor mai bune soluții pentru transformarea casei în acasă.

Partener: PENHOUSE

Magazinul online PenHouse.ro este administrat de compania Consult Company, unic importator şi distribuitor în România de instrumente de scris și produse complementare ale unor branduri renumite la nivel global, precum Parker, Sheaffer, Cross, Waterman dar și al brandurilor care produc instrumente dedicate caligrafiei și lettering-ului, cum ar fi Standardgraph, Scrikss, Sharpie sau Tombow. Consult Company este înființată în anul 2004 și lucrează cu mari producători din Franța, Anglia, Germania, Japonia și Turcia, printre aceștia numărându-se atât furnizorii de instrumente de scris ai Coroanei Britanice (Parker Pen Company), cât și cei ai Casei Albe (Cross). 

Partenerii media:

Radio România Cultural, Radio România Actualități, Radio France International, TV City, AGERPRESS, Agenția de Carte, IQool, Observator Cultural.