2 noiembrie 2022 — Lansări de carte

„30 de scriitori români din exil (1945-1989)” | Lansare de carte

Muzeul Național al Literaturii Române găzduiește marți, 8 noiembrie 2022, de la ora 18.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe), evenimentul de lansare a cărții „30 de scriitori români din exil (1945-1989)”, de Daniela Șontică, apărută la Editura Basilica, 2022. Invitați: Ştefan Mitroi, Otilia Sîrbu, Daniela Șontică. Moderator: Loreta Popa.

„Fizionomia exilului, așa cum reiese din cartea Danielei Șontică «30 de scriitori români din exil (1945-1989)», este cuprinzătoare și reprezentativă. Scriitorii români ai exilului fac parte, în mod incontestabil, din circuitul de valori al spiritualității românești, ei fiind produsul matricei spirituale mioritice, pe care au purtat-o în sinele lor adânc, oriunde au fost siliți să se oprească, cu voie, sau, mai ales, fără de voie, în peregrinările lor. De aceea, literatura română nu poate fi întreagă fără mărturia lor tulburătoare, fără operele lor, în care realitățile autohtone transpar cu insistența pasională și lucidă a unor obsesii. Operele scriitorilor români din exil s-au constituit, astfel, în depoziții autentice, de incontestabilă expresivitate etică și estetică”, notează Iulian Boldea.

Daniela Şontică este jurnalistă şi poetă, membră a Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Braşov, din 2017, şi autoare a mai multor volume de poezie şi publicistică. Licenţiată a Facultăţii de Filosofie şi Jurnalism a Universităţii „Spiru Haret” din Bucureşti, absolventă a cursurilor de Grafică-Pictură ale Şcolii Populare de Artă din Buzău, precum şi a şcolii de secretariat artistic de redacţie (Fundaţia Athenaeum Bucureşti, 1992, clasa prof. Cornel Tabacu), a debutat literar în revista Convorbiri literare, în noiembrie 1989. În 2018 a fost serios preocupată de istoria Marii Uniri. În acest sens, a susţinut la Radio Trinitas rubrica „Oamenii Unirii”, pe baza căreia a realizat volumul „Oamenii Unirii”, apărut la Editura Trinitas a Patriarhiei Române. De asemenea, a publicat în reviste culturale studii pe această temă şi a realizat pentru Teatrul Naţional Radiofonic scenariul „Ziua cea mare”, inspirat de memoriile dr. Vasile Bianu, care s-a difuzat la Radio România Cultural.

Cărţi publicate: „Arlechini într-o pădure sălbatică” (poezie), Editura Vinea, 1995; „Uitaţi-vă prin mine” (poezie), Brumar, 2007; „Iubita cu nume de profet” (poezie), Tracus Arte, 2014; „Privilèges de femme de lune” (poezie), trad. în franceză Claudiu Soare, Vinea, 2015; „Însemnări din pridvor” (publicistică), Trinitas, 2013; „Oamenii Unirii” (publicistică), Trinitas, 2018; „Chipuri din satul românesc” (publicistică), Trinitas, 2020.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.