Glisează meniul stânga/dreapta
19 noiembrie 2023 — Evenimente
Invitată astăzi la „Poezie și creație” este Ioana Drăgan (n. 10 august 1969, București), scriitor şi jurnalist, doctor în științe filologice și membru al Uniunii Scriitorilor din România.
A debutat în presa literară în anul 1990, semnând articole de atitudine, eseuri și proză în revistele „Literatorul”, „Moftul Român”, „România literară”, „Contemporanul. Ideea europeană”, „Convorbiri literare”, „Apostrof”, „Tomis”, „Familia”, „Cronica”, „ArtPanorama”, „Viața Românească”, „Caiete critice”, „Respiro”, Cosmopolitan, Bucureștiul cultural, Ziarul de duminică. A publicat „Vietăți și femei”, Editura Cartea Românească și Asociația Scriitorilor din București, în urma câștigării concursului de debut in proză al Asociației Scriitorilor din București (1997), „Poveștile Monei”, Editura Atlas (1999), „Romanul popular în România. Literar și paraliterar”, Editura Casa Cărții de Știință, Cluj (2001); și ediția a II-a revăzută și adăugită (2006), „Bibliotecile din oglindă. Ex libris de scriitor”, Editura ALLFA, București (2007), „Mafalda”, Editura ALLFA, București (2009), „Gripa. O poveste de Crăciun”, Editura Tracus Arte (2021), „În căutarea nefericirii”, Editura Tracus Arte (2023). A fost prezentă ca autor în numeroase antologii de proză. A semnat prefețe pentru ediții diverse din literatura universală la editurile Gramar și Litera. Premii şi distincţii (selectiv): Premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru debut în proză (1998) pentru volumul „Vietăţi şi femei”; Premiul Asociației Scriitorilor din Bucureşti pe anul 2009 pentru Proză – volumul „Mafalda”, noiembrie 2010; Distincţia culturală a Academiei Române, 2001, pentru prezenţa sa în viaţa intelectuală românească; Premiul A.P.T.R. 2013 pentru Talk Show cultural – seria „Anul Caragiale” – Televiziunea Română (2012). Premiul Special al Juriului Filiala Proză București a Uniunii Scriitorilor din România pentru volumul „Gripa. O poveste de Crăciun” (2023).
„Am iubit literatura dintotdeauna, am și intrat la Facultatea de Litere, care sărbătorește 160 de ani de existență. Datorită unei îndemânări pe care o aveam am simțit nevoia să scriu proză mai degrabă satirică, la momentul acela, cu accente umoristice. Am trimis câteva schițe către reviste și am avut șansa, pe care nu o pot uita, întâlnirii cu Valentin Silvestru, care era atent la orice primea. Așa m-am trezit cu un telefon și o încurajare care au contat enorm. Debutul adevărat a venit în 1997, la revista Moftul român, condusă de Mihai Ispirescu, în fapt, școala mea în literatură. Încet, încet am construit un volum și, grație unui concurs al Asociației Scriitorilor din București, a fost publicat „Vietăți și femei”, Editura Cartea Românească și Asociația Scriitorilor din București, premiat pentru debut de Uniunea Scriitorilor din România, bine primit de critica literară”, spune Ioana Drăgan.
„Emoțiile unei lansări sunt constructive, pentru că emoția întâlnirii cu cititorii, cu prietenii, cu lumea culturală este cea care dă substanță unei lansări. Mie nu-mi plac lansările de la târgurile de carte. Îmi place atmosfera așezată, în care oamenii au răgazul de a asculta efectiv ceea ce se spune despre autor și despre volum. Deși merg des la târgurile de carte, de altfel am și transmis în direct de nenumărate ori de-a lungul timpului la televiziunea română, cred că lansările trebuie să-și schimbe formatul”, mărturisește Ioana Drăgan.
Filmare și montaj: Dan Marinescu
Credit foto: Dan Marinescu
Proiect coordonat și realizat de Loreta Popa
Accesați „Poezie și creație” aici: