15 iulie 2022 — Case Memoriale MNLR

55 de ani de la moartea lui Tudor Arghezi

„Lui Tudor Arghezi,
Celui îmbrăcat întreg în haina albă a celei mai umane poezii;
Celui ce s-a cățărat viața întreagă, sângerând, spre vârfurile unde planează nesfârșita lumină a lui Dumnezeu, care i-a umplut acum sufletul și dă scânteieri mai presus de cuvânt cuvintelor sale;
acest mir filocalic de o esență înrudită,
de la smeritul tălmăcitor
Pr. D. Stăniloae
iunie 1965
București”​
Această dedicație o găsim în Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor”, în biblioteca din camăruța de lucru a lui Tudor Arghezi, pe raftul nr. 16, pe prima pagină din „Filocalia”, volumul I, tradusă din grecește de Preot. stavr. Dr. Dumitru Stăniloae, Sibiu, 1947, Institutul de arte grafice „Dacia Traiană” S.A.
Se pot afla multe despre un om, doar cercetându-i biblioteca! Se pot descoperi pasiuni, curiozități, sensibilități, percepția celor din jur despre el. Cât de multe poate spune o bibliotecă! Cum poate contura un profil clar al proprietarului, în cazul nostru – Tudor Arghezi, de la modul în care este organizată, la numărul volumelor, specificul sau diversitatea lor, vechimea sau modernitatea acestora, limbile în care sunt apărute și până la numele autorilor sau ale traducătorilor. Iar dedicațiile de la aceștia din urmă, dezvăluie o rețea fină de fire strălucitoare care unesc personalitatea lui Arghezi de alte personalități ale culturii române, o rețea a prietenilor iubitori de artă, bine, adevăr și frumos!
Astăzi, 14 iulie, se împlinesc 55 de ani de la moartea marelui nostru Arghezi, sau mai bine am spune – dragului nostru Arghezi, pentru că… nu poți să nu-l iubești! Dumnezeu să-l odihnească în pace!
Material realizat de Doro Nicolescu, muzeograf Casa Memoriala „Tudor Arghezi – Martisor”