Glisează meniul stânga/dreapta
12 mai 2021 — Evenimente
Muzeul Național al Literaturii Române se alătură tuturor celor care deplâng dispariția celei care a fost Ileana Vulpescu. Aceasta a plecat dintre noi miercuri, 12 mai 2021, la vârsta de 88 de ani.
Ileana Vulpescu s-a născut la 21 mai 1932, la Bratovoeşti, Dolj, însă de la 7 ani, s-a mutat la Craiova, pentru că tatăl său murise şi mama avea să se recăsătorească. A venit în Bucureşti în 1953, când a început Facultatea de Filologie şi l-a cunoscut şi pe viitorul soţ, scriitorul Romulus Vulpescu. După o licență în Litere (limba și literatura franceză), la Facultatea de Filologie a Universității din București (1953-1958), a lucrat ca lexicograf la Institutul de Lingvistică al Academiei și a colaborat la redactarea lucrărilor Dicționarul limbii române și Dicționarul explicativ al limbii române (1959-1975), început de Sextil Puşcariu, dar întrerupt în timpul războiului. A rămas aici până la finalul anilor 70 când s-a pensionat pe caz de boală. Lumea sa a fost întotdeauna reprezentată de cărţi, de lumina pe care avea să o dăruiască la rându-i prin ceea ce scria. Cartea sa, „Arta conversației”, a reușit să ajungă best-seller înainte de 1989.
„Am debutat tîrziu: la 37 de ani. Am avut, zic, destulă minte, să nu mă ameţesc de succes, succes care uneori, venind prea devreme, îți poate lua minţile. Nimic nu m-a clintit niciodată din ideea unei vieţi la distanţă de grupuri unde fiecare îl declară genial pe fiecare. Am crezut totdeauna că destinatarul, cititorul, poate fi considerat cu suficientă minte ca să-şi facă singur o părere despre autor. Cînd scriu, nu mă gîndesc nici să supăr neapărat pe cineva, nici să fiu pe placul cuiva. Spun ce am de spus şi-atît. Mi s-au republicat cărţi scrise pînă în 1989. N-am schimbat nici măcar o virgulă. N-am avut nevoie să-mi întorc cojocul, fiindcă de cînd mă ştiu îl port pe-o singură faţă şi-aceea neconjuncturală”, mărturisea scriitoarea Ileana Vulpescu într-un interviu.
Dumnezeu s-o odihnească în pace!