27 martie 2025 — Evenimente

A murit scriitoarea și jurnalista Doina Jela

Scriitoarea, jurnalista și traducătoarea Doina Jela, cunoscută pentru contribuțiile sale esențiale la literatura despre represiunea comunistă, a murit la vârsta de 74 de ani. Prin lucrările sale, Jela a adus în prim-plan mărturii esențiale despre victimele și călăii regimului totalitar din România, devenind o figură de referință în înțelegerea mecanismelor represive ale comunismului.

Absolventă a Universităţii din Bucureşti, Facultatea de Filologie, prozatoarea, publicista şi traducătoarea Doina Jela s-a născut la 1 martie 1951, în localitatea Vadu, judeţul Constanţa.

Între 1974 şi 1990 a fost profesoară de limba franceză în cadrul mai multor școli din județul Constanţa. Între 1990 şi 1995 a fost redactor la revista Tomis din Constanţa, iar între 1997 şi 2004, redactor responsabil de colecţie la Editura Humanitas, Bucureşti, ocupându-se de colecţiile: Memorii, Jurnale, Convorbiri, Procesul Comunismului şi Seria Istorie. Din 2004 a fost editor la Curtea Veche Publishing, coordonator al colecţiei ACTUAL.

Membră a Uniunii Scriitorilor din România, Doina Jela a publicat în 1995 volumul „Cazul Nichita Dumitru, încercare de reconstituire a unui proces comunist”, lucrare care i-a adus premiul de onoare al Asociației Internaționale a Scriitorilor și Oamenilor de Artă Români din Washington. Cartea „Drumul Damascului. Spovedania unui fost torționar”, care a fost ecranizată de Lucian Pintilie în filmul „După-amiaza unui torționar”, este considerată una dintre cele mai puternice lucrări despre atrocitățile regimului comunist.

Doina Jela a semnat eseuri, interviuri și cronici pentru publicații de renume, precum România literară, Familia, Contemporanul sau Amfiteatru. De asemenea, a coordonat colecția „Procesul comunismului” la Editura Humanitas și a publicat lucrări remarcabile, printre care „Lexiconul negru. Unelte ale represiunii comuniste”, „O sută de zile cu Monica Lovinescu” și „Reușești sau mori – convorbiri emailate cu Vladimir Bukovski”.

De asemenea, Doina Jela a tradus din limba franceză și a colaborat la volume colective despre istoria recentă, păstrând astfel vie memoria victimelor și dramelor din perioada dictaturii comuniste. A fondat Asociaţia Ziariştilor Independenţi din România, filiala românească a Asociaţiei Jurnaliştilor Europeni cu sediul la Bruxelles (AEJ). Opera sa rămâne o sursă de neprețuit pentru înțelegerea unor pagini întunecate ale istoriei României.

Dispariţia Doinei Jela lasă un gol imens, dar scrierile şi mărturiile ei rămân un reper esenţial pentru ceea ce a însemnat totalitarismul comunist.

Sursa foto: internet