30 martie 2020 — Evenimente

Activități MNLR planificate în on-line (cont Facebook, YouTube, Instagram, site) | 30 martie – 5 aprilie 2020

În perioada 30 martie – 4 aprilie 2020 – în fiecare zi, de la ora 9.00, pe pagina de Facebook se vor posta scurte înregistrări realizate de muzeografii de la Casele Memoriale ale MNLR (Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor”, Casa Memorială „George și Agatha Bacovia”, Casa Memorială „Ion Minulescu și Claudia Millian”, Casa Memorială „Liviu și Fanny Liviu Rebreanu”, Casa Memorială „Anton Pann”), sub genericul De la Case adunate… și iarăși la lume date.  Vă propunem o serie de evocări, povestiri, tururi ghidate la Casele Memoriale ale Muzeului Național al Literaturii Române, încercând să vă dezvăluim memoriile unor oameni, locuri, obiecte, să apropiem publicul nostru mai mult de arhivele mai puțin cunoscute acestuia. Un mod de a readuce în casele urmăritorilor MNLR și muzeografii noștri, pe care mulți dintre ei i-au cunoscut, cu care s-au împrietenit poate sau pe care i-au îndrăgit de la distanță, care astăzi dezvăluie și ei parte din povestea lor personală. Acestea vor fi urcate în playlist-ul De la Case adunate… și iarăși la lume date disponibil accesând contul YouTube al MNLR, în arhiva audio on-line a MNLR disponibilă pe SoundCloud și pe site-ul www.mnlr.ro. Primele șase episoade sunt deja disponibile on-line și vă invităm să le accesați:

https://youtu.be/Pw0z6ulv_Vc

https://youtu.be/wwJcKAYRGcY

https://youtu.be/PyCpaKlq08w

https://youtu.be/zu6vHxODSa4

https://youtu.be/i5ytB0C8_2E

https://youtu.be/7PhGai5690A 

În perioada 30 martie – 5 aprilie 2020 – în fiecare zi, de la ora 14.00, pe pagina de Facebook se vor face postări cu imagini de arhivă și texte, care valorifică exponate din patrimoniul muzeal (sediul MNLR din Strada Nicolae Crețulescu 8) aparținând scriitorilor români Nichita Stănescu, Lucian Blaga, Fănuș Neagu, Octavian Goga, Vintilă Horia.

Vor fi postate texte din ghidurile noastre de specialitate, fragmente audio și, respectiv, video pe site-ul oficial, pe paginile de socializare, pe canalul YouTube. Este, de asemenea, un motiv în plus să vă lansăm invitația de a face o vizită virtuală (http://mnlr.ro/mnlr3.html) la sediul MNLR din eleganta clădire situată pe Str. Nicolae Crețulescu 8, care se remarcă prin designul remarcabil, prin conceptul curatorial inedit și prin multiplele servicii pe care muzeul le pune la dispoziția publicului: audioghiduri dedicate (copii, adolescenți, adulți) în limba română, un audioghid în limba engleză, Ghidul MNLR în Braille și Ghidul MNLR în limbaj mimico-gestual.

În perioada 30 martie – 5 aprilie 2020 – Retrospectiva celor mai bune momente ale ultimelor trei ediții ale Festivalului Internațional de Poezie București (2017, 2018, 2019), în fiecare zi, în intervalul orar 18.00 – 20.00. Festivalul Internațional de Poezie București (FIPB) este un proiect cultural organizat de Primăria Municipiului București, prin Muzeul Național al Literaturii Române, cu sprijinul financiar oferit de Ministerul Culturii și Identității Naționale. Fiecare ediție a FIPB din ultimii ani a reunit peste 50 de evenimente, pe teme și formate diferite: de la întâlniri cu poeți, la lecturi publice, dezbateri, colocvii, spectacole de teatru și concerte, la maratoane de poezie, performance-uri, expoziții și evenimente dedicate profesioniștilor.

În perioada 30 martie – 5 aprilie 2020 – timp de șapte zile, în intervalul orar 21.00 – 22.00, vom difuza câte un episod din Conferințele Centenarului, susținute de personalități marcante, cu impact nu numai în spațiul autohton, cât și în străinătate, care vor aborda diferite dimensiuni ale societății românești, de la domenii științifice până la cele umaniste. Dintre acestea, menționăm: literatură, arhitectură, arte vizuale, medicină, biologie, fizică și matematică. Conferințele radiografiază evoluția societății și a culturii românești din ultima sută de ani, în contextul Centenarului Marii Uniri, aducând în fața publicului subiecte abordate într-o manieră modernă.

În perioada 30 martie – 5 aprilie 2020 – în fiecare zi, de la ora 23.00, pe pagina de Facebook se vor face postări cu imagini de arhivă și texte, materiale audio și video din arhivele celor 5 case memoriale administrate de Muzeul Național al Literaturii Române. Scoatem la iveală cele mai inedite obiecte de patrimoniu, materiale, informații, povești spuse de muzeografii noștri și vă invităm în lumea virtuală a unor case memoriale foarte specifice prin intermediul tururilor on-line disponibile pe site-ul www.mnlr.ro. Primul pe care vi-l propunem este cel al Casei Memoriale „Anton Pann”, cel mai nou spațiu al Muzeului Național al Literaturii Române, cu un concept curatorial și de design extrem de inedit, care urmărește principiile interactivității și conectivității și prin care vă spunem povestea scriitorului Anton Pann într-un mod cât se poate de inedit: https://mnlr.ro/tur/pann.html

Concurs de creație (ilustrații de carte) pentru prietenii MNLR

Din dorința de a păstra o legătură strânsă cu artiștii colaboratori sau admiratori ai Muzeului Național al Literaturii Române, în acestă perioadă în care trebuie să fim responsabili și să rămânem în case, dar și din dorința de a vă stimula creativitatea și de a continua seria evenimentelor frumoase cu care v-am obișnuit, vă propunem un concurs de creație: realizarea de ilustrații pentru un poem ales de noi.

Având în vedere că ediția din acest an a Festivalului Internațional de Poezie București a fost anulată, din motive de responsabilitate socială, considerăm că acestă propunere este mai mult decât nimerită.

Poemul pentru care vă propunem să realizați ilustrații (minimum două) aparține poetei poloneze Zofia Bałdyga, una dintre invitatele ediției FIPB din 2018.

Dacă v-am stârnit curiozitatea, vă invităm să citiți poemul ales, dar și condițiile de participare, pe site-ul MNLR: https://mnlr.ro/concurs-de-creatie-ilustratii-de-carte-pen…/

Premiul va consta în organizarea unei expozitii personale, în spațiile expoziționale ale MNLR din Calea Griviței 64 – 66, pe parcursul anului 2020 și invitarea câștigătorului la una dintre lecturile ediției de anul viitor a Festivalului Internațional de Poezie București.

Proiecte educaționale:

„Povestea vorbii” – partea a doua (Casa Memorială „Anton Pann”)

Următorul episod va fi pe o nouă temă, pornind de la proverbul, folosit și astăzi, „Spune-mi cu cin` te-nsoțești, ca să-ți spui eu cine ești!”

  • Se va citi povestea legumelor din capitolul „Despre beție”
  • Înregistrarea durează aproximativ 15 minute
  • După citirea poveștii și explicarea cuvintelor necunoscute, se va rezuma pedeapsa primită de strugure, apoi se va cere interlocutorilor (urmăritorilor noștri de pe Facebook) să cugete la anumite aspecte, respectiv:
  1. Este bună atitudinea Strugurelui, care pârăște și invidiază legumele mai apropiate Reginei Gutuie:
  2. Sunteți de acord cu pedeapsa pe care a primit-o?
  3. Invităm interlocutorii copii să încerce să deseneze povestea, având în vedere amplele descrieri ale cepei și strugurelui, iar desenele vor putea fi postate, alături de răspunsul la întrebările de mai sus, la rubrica de comentarii de pe Facebook.

În felul acesta se ating mai multe scopuri educative:

  1. Se încurajează și se consolidează relația părinte – copil (pot asculta și comenta împreună);
  2. Se dezvoltă capacitatea de a judeca și de a discerne între bine și rău;
  3. Copiii au posibilitatea de a-și umple timpul desenând, corelând sunete cu imagini vizuale, dezvoltându-și imaginația și spiritul creativ.

Să vă spun o poezie!…” (Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor”)

Un proiect care invită publicul tânăr al muzeelor noastre să recite o poezie, să se filmeze şi să ne furnizeze acest material pentru a-l posta pe reţelele noastre de socializare. Cei care vor dori, ne vor furniza şi câteva rânduri care să relateze experienţa lor în muzeele noastre, o mică amintire, impresie sau gând.

Prin acest proiect ne propunem:

– să implicăm oamenii care au vizitat muzeele noastre în activităţile muzeului, fidelizând astfel vechii vizitatori;

– să facem audienţa să conştientizeze cât de deschise şi cât de aproape de public sunt muzeele noastre şi cum se leagă prietenii cu un muzeu;

– să descreţim frunţile celor care ne văd şi să îi apropiem de literatură;

– să creştem numărul de potenţiali vizitatori, aceste postări fiind totodată un bun instrument de marketing.

De la distanță, Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) vă pune la dispoziție aplicația mobilă (Android & iOS https://apps.apple.com/us/app/mnlr/id1444334837) pentru un acces mai simplu la tururile virtuale, la o secțiune de curiozități  din literatură, teste de cunoștințe și conținut multimedia.