27 aprilie 2020 — Evenimente

Activități MNLR planificate în on-line pentru perioada 27 aprilie – 3 mai 2020

În perioada 27 aprilie – 3 mai 2020 – în fiecare zi, de la ora 12.00, pe pagina de Facebook se vor posta scurte înregistrări realizate de muzeografii de la Casele Memoriale ale MNLR (Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor”, Casa Memorială „George și Agatha Bacovia”, Casa Memorială „Ion Minulescu și Claudia Millian”, Casa Memorială „Liviu și Fanny Liviu Rebreanu”, Casa Memorială „Anton Pann”), sub genericul De la Case adunate… și iarăși la lume date.  Vă propunem o serie de evocări, povestiri, tururi ghidate la Casele Memoriale ale Muzeului Național al Literaturii Române, încercând să vă dezvăluim memoriile unor oameni, locuri, obiecte, să apropiem publicul nostru mai mult de arhivele mai puțin cunoscute acestuia. Un mod de a readuce în casele urmăritorilor MNLR și muzeografii noștri, pe care mulți dintre ei i-au cunoscut, cu care s-au împrietenit poate sau pe care i-au îndrăgit de la distanță, care astăzi dezvăluie și ei parte din povestea lor personală. Acestea vor fi urcate în playlist-ul De la Case adunate… și iarăși la lume date disponibil accesând contul YouTube al MNLR, în arhiva audio on-line a MNLR disponibilă pe SoundCloud și pe site-ul www.mnlr.ro.

În perioada 27 aprilie – 3 mai 2020 – în fiecare zi, de la ora 16.00, pe pagina de Facebook a MNLR se vor face postări cu imagini de arhivă și texte, care valorifică exponate din patrimoniul muzeal, aparținând diferitor scriitori, dar și postări ale unor texte din ghidurile noastre de specialitate (expoziția de bază a MNLR, din str. Nicolae Crețulescu 8), respectiv fragmente audio și video. Materialele vor fi disponibile și pe site-ul www.mnlr.ro.

În perioada 27 aprilie – 1 mai 2020, de la ora 21.00, Muzeul Național al Literaturii Române va difuza, pe pagina de Facebook a MNLR, câteva fragmente audio preluate de pe site-ul CINELITERATURA, însoțite de scurte texte care valorifică, deopotrivă, patrimoniul expus sau păstrat în arhiva MNLR. Materialele vor fi disponibile și pe site-ul www.mnlr.ro.

Vă invităm să vizitați pagina dedicată proiectului CINELITERATURA, accesând link-ul:  http://cineliteratura.ro/

Joi, 30 aprilie 2020, de la ora 19.00, vă invităm la o dezbatere on-line pornind de la volumul „Laboratoare ale modernității. Europa de Est și America Latină în (co)relație” de Manuela Boatcă (Editura Idea, 2020), în cadrul Serilor de non-ficțiune la MNLR. Invitaţii întâlnirii moderate de Vasile Ernu sunt Manuela Boatcă și Ovidiu Ţichindeleanu.

Sunt disponibile doar 100 de locuri virtuale, iar link-ul pentru acces este: https://zoom.us/j/99971859253

Volumul „Laboratoare ale modernității. Europa de Est și America Latină în (co)relație” de Manuela Boatcă se bazează pe poziții conexe cu privire la studiul Europei de Est și al Americii Latine ca regiuni interdependente – nu ca obiecte ale studiilor regionale (area studies, care au drept obiectiv modernizarea după tipar occidental) și nici ca aglomerări de state naționale cu caracteristici culturale comune. Ambele regiuni au deținut poziții economice periferice în cadrul sistemului mondial modern în cea mai mare parte a istoriei lor și au trecut, integral sau parțial, la statutul de semi-periferie (care permite un anumit control economic și politic asupra altor părți ale sistemului) în diferite momente și din diferite motive. Aceste asemănări structurale în termeni politici și economici au determinat dezbateri foarte fructuoase și extrem de similare atât în contextul est-european, cât și latino-american cu privire la dezvoltare, dependență și schimbări sociale, care nu sunt discutate aproape niciodată împreună, deși ar trebui să fie. S-ar putea spune că, în ciuda diferențelor de netăgăduit în plan economic, politic, demografic și social, în cea mai mare parte a istoriei lor, ambele regiuni au servit ca laboratoare ale proceselor de dezvoltare și, în general, ca laboratoare ale modernității la nivelul capitalismului global, atât în termeni teoretici, cât și empirici.

În perioada 2 – 3 mai 2020, de la ora 21.00 vom difuza, pe pagina noastră de Facebook, două materiale video dedicate memoriei scriitorului și actorului Eusebiu Ștefănescu, care ar fi împlinit, pe 3 mai, 76 de ani.  Materialele vor fi disponibile și pe site-ul www.mnlr.ro.

Eseu cinematografic de Eusebiu Ștefănescu pe versurile poeților Mihai Eminescu și Nichita Stănescu. Muzica și interpretarea: Ion Bogdan Ștefănescu. Materialul a fost filmat la vechiul sediu al Muzeului Național al Literaturii Române.

Preschimbarea la față, In Memoriam Eusebiu Ștefănescu, un material realizat de Ion Bogdan Ștefănescu.

Vineri, 1 mai 2020, de la ora 9.00, continuăm, pe pagina noastră de Facebook, seria provocărilor săptămânale, pregătite de colega noastră, Oana Oros, muzeograf MNLR, în cadrul concursului Secrete din alcov (10 aprilie – 8 mai 2020).

Câștigătorul desemnat al fiecărei zile, care va răspunde primul corect la întrebarea postată de noi, va fi oaspetele nostru, la un tur ghidat gratuity, în cadrul expoziției permanente din sediul N. Crețulescu nr. 8 si va primi un număr al prestigioasei reviste editate de MNLR Manuscriptum.

Concurs de creație (ilustrații de carte) pentru prietenii MNLR (înscrierea 1 aprilie 15 mai 2020)

Înscrierile pentru concursul de creație (ilustrații de carte) dedicat prietenilor MNLR sunt în toi, iar noi am început să primim lucrările voastre. Vă reamintim, premiul va consta în organizarea unei expoziții personale, în spațiile expoziționale ale MNLR din Calea Griviței 64 – 66, pe parcursul anului 2020 și invitarea câștigătorului la una dintre lecturile ediției de anul viitor a Festivalului Internațional de Poezie București.

Vă încurajăm să parcurgeți poemul ales de noi și să ne trimiteți, până pe 15 mai 2020, ilustrațiile voastre!

*

Un dans ți-oi arăta, dar fără ritm.

Pantofi cu toc încalț peste șosete, căci nu vreau să mă

doară.

Acolo apoi ți-oi spune de unde vin, dar și povestea care sunt.

Venit-am dintr-un loc din toiul întâmplării și știi – acolo nu-s

simbouri, nici măsuri.

Stăm jos în jurul unui foc: în buzunare avem chibrituri rupte,

brichete în sutienul de culoarea negreșită a unor ochi:

turcoaz, smarald – dar unde e safirul, de ce-am uitat de

amarantă.

Avem destul material pentru fuste lungi, dar prea puțin

spre-a isprăvi acoperișul: să nu avem deasupra capului doar

cerul ce-oricând se poate-aprinde.

Primejdie de ne-o paște, dragul meu, tu în pămant să mă

îngropi.

Cu pași mici spre perete să te-ndrepți.

Și ale tale degete murdare dragonului în ochi să i le-mplânți.

Traducere în romană de Mircea Dan Duță

Grupul țintă:

  • Elevi în anii terminali ai liceelor de Artă
  • Studenți ai universităților de Arte
  • Artiști plastici

Regulament:

Lucrările vor fi expediate electronic, la adresa ilinca.cristurean@mnlr.ro, în perioada 1 aprilie – 15 mai 2020.

Pentru detalii, accesați link-ul: https://mnlr.ro/concurs-de-creatie-ilustratii-de-carte-pentru-prietenii-mnlr/