Glisează meniul stânga/dreapta
15 iulie 2024 — Evenimente
Evenimente cu public
Vineri, 19 iulie 2024, ora 18.00
Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu nr. 8
Lansare de carte | Simplu de Loreta Popa
Muzeul Național al Literaturii Române vă invită vineri, 19 iulie 2024, de la ora 18.00, în Grădina MNLR, la evenimentul de lansare a volumului de poezie „Simplu”, de Loreta Popa, apărut la Editura Lumina Tipo.
Alături de autoare vor participa Rodica Mandache, Cristina Bogdan, Emilia Popescu, Antoaneta Cojocaru, Adrian Păduraru, Ovidiu Mihăilescu, Maria Gheorghiu, Cătălina Beța, Marilena Rotaru, Doina Lavric-Parghel, Virgiliu Parghel, Catia Maxim, Luminița Tucă, Iulian Gliță, Toma Enache, Corina Ozon, Camelia Cavadia, Ioana Pavelescu.
Detalii, aici: https://mnlr.ro/lansare-de-carte-simplu-de-loreta-popa/
Sâmbătă, 20 iulie 2024, ora 10.00
Calea Victoriei nr. 110
Străzi deschise | Atelier: La povești pe Calea Victoriei
Începem cu o poveste din „Da’DeCe să mă întorc în timp?”, cartea-traseu scrisă de Iulia Iordan despre locurile și oamenii care au făcut celebră Calea Victoriei. Vom asocia apoi povestea cu un obiect-cheie din Muzeul Național al Literaturii Române, pe care îl prezentăm prin intermediul unui card (tip carte poștală). Acest obiect va introduce și un scriitor român. Copiii vor scrie sau desena pe card (pe verso) propriul lor răspuns la provocarea lansată.
Coordonatori: Iulia Iordan și Monica Bumbeș (Asociația Da´De Ce)
Duminică, 21 iulie 2024, ora 11.00
Strada Orzari, sector 2
Străzi deschise | Atelier: Dă de roată la noroc, cu Arghezi hai la joc
Coordonatori: Dorothea Nicolescu, Adrian David
Expoziții permanente
Atelier de artist | Margareta Sterian
Muzeul Național al Literaturii Române, Calea Griviței 64-66
Vă invităm să vizitați spațiul expozițional Atelier de artist – Margareta Sterian, deschis la sediul MNLR din Calea Griviței 64-66. Amenajat la etajul al doilea al clădirii, spațiul intim – recreat prin obiecte de mobilier, obiecte personale și lucrări de pictură, grafică, ceramică, frescă și panouri textile – redă universul creator și existențial al artistei, exemplificând interesul său pentru multiplele forme de exprimare artistică. Toate obiectele expuse în acest spațiu au fost donate Muzeului Național al Literaturii Române de către pictorul și criticul de artă Mircea Barzuca, discipolul și moștenitorul testamentar, omul datorită căruia opera și personalitatea Margaretei Sterian vor fi cunoscute de generațiile viitoare.
Expoziții temporare
Expoziția de pictură Povești Românești
Muzeul Național al Literaturii Române, Calea Griviței 64-66
9 iulie – 3 august 2024
Sunteți invitați în incinta Muzeului Național al Literaturii Române din Calea Griviței nr. 64-66 să pășiți în lumea fascinantă a poveștilor românești și să admirați lucrări de artă pline de culoare și imaginație, inspirate de personajele și întâmplările din cele mai îndrăgite basme și legende ale poporului român. Pe simeze se vor regăsi și lucrările originale de desen și grafică ale artistului Iurie Darie.
Detalii, aici.
Evenimente on-line
mini-Cafeneaua critică on-line:
Luni, 15 iulie 2024, ora 19.00
Joi, 18 iulie 2024, ora 19.00
pe site-ul MNLR, pe platforma culturaindirect.ro și pe pagina de Facebook a Muzeului
Amfitrion: Ion Bogdan Lefter
***
Desfășurată din primăvara lui 2018 la Muzeul Național al Literaturii Române – MNLR, Cafeneaua critică, longevivul proiect de dezbateri culturale inițiat în 1994 de criticul Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București, și-a suspendat edițiile săptămânale în martie 2020 din cauza pandemiei generate de coronavirusul SARS-COV-2. Încă în plină criză sanitară mondială, deci în imposibilitate de a-și relua întâlnirile cu invitați speciali și cu public, Cafeneaua critică a revenit totuși la 1 februarie 2021 sub forma unor mini-Cafenele critice on-line pe site-ul MNLR, pe platforma și pe pagina de Facebook a Muzeului. În locul obișnuitelor dezbateri ample pe subiecte de actualitate culturală, mini-Cafenelele critice oferă dialoguri cu personalități literare, artistice, intelectuale despre chiar viața din timpul pandemiei.
Primele episoade ale mini-Cafenelei critice on-line pot fi accesate aici.