16 decembrie 2024 — Evenimente

AGENDA CULTURALĂ | 16 – 22 DECEMBRIE 2024

Evenimente cu public

 

Marți, 17 decembrie 2024, ora 16.30

Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8

Centenarul suprarealismului – Imaginar & Știință

La 100 de ani de la Primul Manifest al Suprarealismului, semnat de André Breton, Editura Biscara vă invită la un eveniment literar de excepție, CENTENARUL SUPRAREALISMULUI – IMAGINAR & ȘTIINȚĂ.

Invitatul special este Alexandru Mironov, scriitor, jurnalist și politician român (fost ministru al Tineretului și Sportului în perioada 1993-1996), care și-a dedicat viața profesională popularizării științei și science fiction-ului.

Editorul Sara Mina va prezenta o parte dintre cărțile publicate în primii cinci ani de existență ai editurii, reale argumente pentru importanța imaginarului și a științei în universurile auctoriale de azi.

Un moment liric va închide evenimentul.

Participă: Adrian Bănuță, Maria Calleya, Angela Dina-Moțățăianu, Lucian Gruia, Victoria Milescu, Mariana Nicolae, Eufrosina Otlăcan, Valentin Petculescu, Paula Romanescu. Amfitrion: Loreta Popa.

 

Marți, 17 decembrie 2024, ora 18.00

Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8

Vernisaj | Expoziția „Mari scriitori români” a artistei Adina Romanescu

Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la vernisajul expoziției „Mari scriitori români” a artistei Adina Romanescu.

Prezintă: Paula Romanescu și Loreta Popa.

Adina Romanescu (n. 1974) este artist plastic, licenţiată a Universităţii Naționale de Arte din Bucureşti, clasa prof. dr. Henry Mavrodin, și membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România, după absolvire, a beneficiat de o bursă de specializare în egiptologie la Universitatea din Cairo (2000-2001) și de o bursă la Biblioteca Nazionale Centrale di Roma, Italia (2009).

A fost distinsă cu Premiul „Rimbaud” oferit de Ambasada Franţei la Bucureşti – secţia Grafică (1991), Premiul „Panait Istrati” acordat de Inspectoratul de Cultură – secţia Grafică, Brăila (1995), „Blasterfan” din partea Cenaclului Artelor Vizuale – secţia Grafică, Brăila, (1997), „Lucian Blaga” – Premiul al III-lea, secţia Pictură, Sebeş, jud. Alba (1998), Premiul Fundaţiei Arte e Arta, expoziţia „Balcic, inima reginei Maria”, Bucureşti (2006). Pictorul Henry Mavrodin a remarcat „temperamentul pasional” al artistei.

dina Romanescu a ilustrat volume de Omar Khayyam, Mihai Eminescu, Lucian Blaga, George Topîrceanu, Tudor Arghezi, Paula Romanescu, Laurian Stănchescu ş.a. Are un palmares impresionant de expoziţii personale şi de grup. Lucrări ale sale se regăsesc în colecţii din România şi din străinătate: la Fondation Jacques Brel, Bruxelles; Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Litere; Muzeul Mixt Sebeş, jud. Alba; Societatea Română de Radiodifuziune; Muzeul Eminescu, Ipoteşti; Casa Memorială „Lucian Blaga”, Lancrăm; Fundaţia Arte e Arta, Bucureşti; MISR Romanian Bank & Goethe Institut, Cairo; Sibford School, Oxfordshire, precum și în colecţii particulare din Franţa, Egipt, Belgia, Filipine, Anglia, Italia, România.

A deschis primele sale expoziţii personale în perioada studiilor liceale: „Portrete Brel”, desen, Sala Cinema Studio, Bucureşti (1991) şi „Brel – mille visages”, grafică, Institutul Francez, Bucureşti (1992). Pictoriță, graficiană, ilustratoare de carte, restauratoare de pictură murală, profesoară de educație plastică la Liceul „Nicolae Iorga” din București, Adina Romanescu este un artist conștient de menirea lui.

 

Expoziții permanente

 

Atelier de artist | Margareta Sterian

Muzeul Național al Literaturii Române, Calea Griviței 64-66

Vă invităm să vizitați spațiul expozițional Atelier de artist – Margareta Sterian, deschis la sediul MNLR din Calea Griviței 64-66. Amenajat la etajul al doilea al clădirii, spațiul intim – recreat prin obiecte de mobilier, obiecte personale și lucrări de pictură, grafică, ceramică, frescă și panouri textile  redă universul creator și existențial al artistei, exemplificând interesul său pentru multiplele forme de exprimare artistică. Toate obiectele expuse în acest spațiu au fost donate Muzeului Național al Literaturii Române de către pictorul și criticul de artă Mircea Barzuca, discipolul și moștenitorul testamentar, omul datorită căruia opera și personalitatea Margaretei Sterian vor fi cunoscute de generațiile viitoare.

 

Expoziții temporare

 

Expoziția Remember Zaharia Stancu

Muzeul Național al Literaturii Române, Sala „Al. Condeescu”, Calea Griviței 64-66

20 noiembrie – 21 decembrie 2024

La 5 decembrie 2024 se împlinește o jumătate de veac de la dispariția scriitorului Zaharia Stancu (1902-1974), nume important al literaturii și gazetăriei române interbelice și postbelice.

Cu acest prilej, Muzeul Național al Literaturii Române vă invită să vizitați expoziția Remember Zaharia Stancu (1902-1974), adresată atât specialiștilor din domeniul filologic, cât și publicului larg. Vizitatorii vor putea redescoperi/descoperi, pe baza documentelor din Patrimoniul M.N.L.R. – manuscrise, corespondență, iconografie –, dar și a altor surse (o arhivă privată, colecții de periodice), multiplele fațete ale creației lui Zaharia Stancu – poet, prozator, gazetar, traducător –, precum și ale activității sale administrative, de președinte al Uniunii Scriitorilor și de director al Teatrului Național din București (în două mandate). Nu vor fi eludate aspectele politice ale unei biografii străbătute și de lumini, și de umbre.

Expoziția poate fi vizitată până în 21 decembrie 2024, de marți până sâmbătă, în intervalul orar 10.00 – 18.00.

__________

 

Expoziția În prag de sărbători Rețete și meniuri cu semnături de scriitori

Muzeul Național al Literaturii Române, Calea Griviței 64-66

22 noiembrie – 31 decembrie 2024

Muzeul Național al Literaturii Române vă invită să vizitați expoziția intitulată În prag de sărbători – rețete și meniuri cu semnături de scriitori.

Sunt expuse manuscrise cu rețete gastronomice, meniuri ale unor restaurante purtând semnăturile si unele notițe literare ale scriitorilor care le frecventau, imagini ale acestora și meniuri umoristice însoțite de expresive caricaturi.

Expoziția poate fi vizitată până în 21 decembrie 2024, de marți până sâmbătă, în intervalul orar 10.00 – 18.00.

__________

 

Expoziția de design Fragmente de Lumină

Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8

4 decembrie 2024 – 5 ianuarie 2025

Muzeul Național al Literaturii Române organizează, în cadrul colecției permanente din strada Nicolae Crețulescu nr. 8, expoziția de design contemporan „Fragmente de Lumină”, a artistelor Ioana Budeș, Ecaterina Poca și Rodica Plopeanu.

Parte a unui amplu program de promovare a designului românesc contemporan, inițiat de MNLR în 2023, expoziția cuprinde piese din diferite perioade de creație ale celor trei artiste, inspirate de natură, literatură și psihologie. Alb imaculat ca albul hârtiei nescrise, culorile vii ce surprind vitalitatea florilor sălbatice și aurul ca un ecou al razelor soarelui – toate acestea vorbesc despre efemeritate, transformare și regenerare, fiecare piesă devenind un simbol al relației profunde dintre om și lumea din jur.

„Literatura ne-a inspirat să vedem porțelanul ca pe o poveste nerostită, fragil, dar durabil, purtând o istorie adâncă, asemenea unei amintiri. Psihologia a adus perspectiva interioară –fragilitatea nu este o slăbiciune, ci o reflectare a profunzimii emoționale și a capacității de a te conecta cu ceilalți. Natura ne oferă echilibrul perfect între delicatețe și forță. Piesele noastre păstrează acest echilibru, combinând detalii fragile cu simboluri puternice și culori vibrante – un fragment de lumină și vitalitate pe care să îl porți mereu. Fiecare piesă este mai mult decât un accesoriu; este o formă de artă purtabilă, o invitație la introspecție, o poezie vizuală care transformă detaliile simple în declarații pline de semnificație și viață.”