17 mai 2024 — Evenimente

Agendă culturală | 20 – 26 mai 2024

Joi, 23 mai 2024, ora 17.00
Muzeul Național al Literaturii Române, Calea Griviței 64-66
Vernisaj | Expoziția Dumitru Radu: Călătorie în grădina destinului

Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la vernisajul expoziției de sculptură și desen, intitulată Călătorie în grădina destinului, a artistului Dumitru Radu. „Cea mai recentă expoziție semnată de sculptorul originar din Oltenia de nord, care a studiat la Cluj Napoca iar apoi s-a stabilit definitiv în București, poartă un titlu poate involuntar autobiografic dar explicit încărcat de poezie și promițător ca mesaj: Călătorie în grădina destinului. O expoziție în care se reunesc lucrări de sculptură și desene de sculptor, într-un dialog fertil, menit să ilumineze din unghiuri diferite viziunea artistului și modul în care i se relevă miracolul vieții. Într-o expoziție de sculptură, desenul, alături de structurile tridimensionale, este prezentat fie ca o etapă pregătitoare a formelor ce vor modela spațiul, fie ca lucrare de sine stătătoare, ce probează încă o dată măiestria sculptorului. Dumitru Radu a ales, pentru noua sa personală această a doua formulă, desenele finite reușind să întregească armonios discursul său vizual. Artistul expune o serie de desene realizate în tehnică mixtă, sinteze ale formelor pe care le regăsim în artefactele sale tridimensionale dar, mai presus decât atât, ele rezumă expresiv acele idei și acele trăiri care stau, uneori, și la baza lucrărilor în bronz.” – Luiza Barcan, curator.

Vineri, 24 mai 2024 / Sâmbătă, 25 mai 2024
Biblioteca Academiei Române, Calea Victoriei 125
Conferința Cartea veche românească și străină, ediția a III-a

Vă invităm la Conferința Națională Cartea veche românească și străină, ediția a III-a, cu tema „Cartea tipărită în timpul domniilor fanariote din Țările Române”, eveniment care se va desfăşura în format hibrid (fizic și online) la București și Mănăstirea Comana (jud. Giurgiu), în perioada 24-25 mai 2024.
Această conferință națională continuă o tradiție de peste un deceniu și jumătate al sesiunilor anuale de primăvară care au fost organizate de Secțiunea Carte veche. Conservare. Restaurare din cadrul Asociației Bibliotecarilor din România (ABR). Invitația se adresează tuturor celor interesați și sunt așteptați să participe bibliotecari, restauratori, conservatori de carte, muzeografi, specialiști din domeniul științelor informării și documentării, cadre didactice, cercetători, studenți, masteranzi, doctoranzi din țară și din străinătate. Cartea tipărită în timpul domniilor fanariote în Țările Române (1711/1716-1821) alături de celebrarea în anul 2024 a 300 de ani de la sfințirea Mănăstirii Văcărești (1724) reprezintă temele principale ale celei de-a treia ediții a Conferinței Naționale Cartea veche românească și străină, eveniment științific care este organizat de Secțiunea Carte veche. Conservare. Restaurare în parteneriat cu Mănăstirea Comana (jud. Giurgiu) și Muzeul Național al Literaturii Române (București).

Sâmbătă, 25 mai 2024, ora 11.00
Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8
Traducător pentru o zi

ARTLIT – Asociația Română a Traducătorilor Literari vă invită la a opta ediție a atelierului „Traducător pentru o zi”, susținut de traducătoarea Justina Bandol și găzduit de Muzeul Național al Literaturii Române. Sunt bineveniți traducătorii începători, cei profesioniști sau pur și simplu cei curioși să încerce cu creionul pe hârtie transpunerea câtorva rânduri, idei, subtilități și stări în limba română. Justina Bandol propune un exercițiu potrivit traducătorilor din orice limbă străină, dar și redactorilor: criterii de evaluare a variantelor de traducere. Cum stabilim că o variantă de traducere e mai bună decât alta? Pentru aplicarea acestui exercițiu, Justina pune în discuție un fragment din romanul autorului irlandez Paul Murray, The Bee Sting (original în limba engleză, Macmillan Publishers, 2023), aflat în traducere pentru editura Bookzone.

Cei doritori să ia parte la atelier sunt invitați să trimită un e-mail la adresa artlit@artlit.ro, pentru a primi textul în ajunul întâlnirii.
Puteți vizita la MNLR și la sediile partenerilor noștri

Atelier de artist „Margareta Sterian”
Muzeul Național al Literaturii Române, Calea Griviței 64-66
Atelier de artist | Margareta Sterian

Vă invităm să vizitați spațiul expozițional Atelier de artist – Margareta Sterian, deschis la sediul MNLR din Calea Griviței 64-66. Amenajat la etajul al doilea al clădirii, spațiul intim – recreat prin obiecte de mobilier, obiecte personale și lucrări de pictură, grafică, ceramică, frescă și panouri textile – redă universul creator și existențial al artistei, exemplificând interesul său pentru multiplele forme de exprimare artistică. Toate obiectele expuse în acest spațiu au fost donate Muzeului Național al Literaturii Române de către pictorul și criticul de artă Mircea Barzuca, discipolul și moștenitorul testamentar, omul datorită căruia opera și personalitatea Margaretei Sterian vor fi cunoscute de generațiile viitoare.

Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8
16 mai – 9 iunie 2024
Expoziție de bijuterie Jana Machatova și Peter Machata | „Who´s that Woman”

Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu cea de-a 21-a ediție a târgului de bijuterie AUTOR și cu Ambasada Republicii Slovace în România, organizează, în cadrul expoziției de bază a muzeului din strada Nicolae Crețulescu nr. 8, în perioada 16 mai – 09 iunie 2024, expoziția de design contemporan „Who’s that Woman”, a artiștilor de bijuterie Jana Machatová și Peter Machata.

 

Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8
8 – 30 mai 2024
Expoziția 30 de ani de presă, a caricaturistului Vali IVAN

Vă invităm să vizitați expoziția 30 de ani de presă, semnată de Vali Ivan, unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați caricaturiști români. Expoziția este găzduită de Muzeul Național al Literaturii Române și va putea fi văzută în perioada 8 – 30 mai 2024, de marți până duminică, între orele 10.00 – 18.00.
Vali Ivan este unul dintre cei mai prolifici și influenți caricaturiști români, cu o carieră impresionantă ce se întinde pe o perioadă de trei decenii. Absolvent al Institutului Politehnic București, Facultatea de Mecanică, Vali Ivan și-a dedicat talentul și pasiunea aducând în atenția publicului, prin desen, uneori cu duritate, dar întotdeauna cu umor, aspecte semnificative ale realității cotidiene. Expoziția va prezenta o selecție remarcabilă din bogata sa colecție de lucrări – caricaturi ale celor mai importanți politicieni români, benzi desenate umoristice, caricaturi de editorial, ilustrații de primă pagină. Cu peste 15.000 de caricaturi realizate în decursul carierei sale, Vali Ivan a devenit un veritabil cronicar al epocii post-decembriste, surprinzând cu acuitate și umor subiecte politice, economice și sociale.

Evenimente on-line

mini-Cafeneaua critică on-line:
Luni, 20 mai 2024, ora 19.00
Joi, 23 mai 2024, ora 19.00
pe site-ul MNLR, pe platforma culturaindirect.ro și pe pagina de Facebook a Muzeului
Amfitrion: Ion Bogdan Lefter
***
Desfășurată din primăvara lui 2018 la Muzeul Național al Literaturii Române, Cafeneaua critică, longevivul proiect de dezbateri culturale inițiat în 1994 de criticul Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București, și-a suspendat edițiile săptămânale în martie 2020 din cauza pandemiei. Cafeneaua critică a revenit totuși pe 1 februarie 2021 sub forma unor mini-Cafenele critice on-line pe site-ul MNLR, pe platforma culturaindirect.ro și pe pagina de facebook a Muzeului. În locul obișnuitelor dezbateri ample pe subiecte de actualitate culturală, mini-Cafenelele critice on-line oferă dialoguri cu personalități literare, artistice, intelectuale despre chiar viața din timpul pandemiei.