Glisează meniul stânga/dreapta
22 iulie 2024 — Evenimente
Evenimente cu public
Miercuri, 24 iulie 2024, ora 18.00
Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu nr. 8
Întâlnire cu scriitoarea Catia Maxim
Muzeul Național al Literaturii Române găzduiește o întâlnire a autoarei Catia Maxim cu cititorii miercuri, 24 iulie 2024, ora 18.00, în Str. Nicolae Crețulescu 8, „Incursiuni literare în Bucureștiul cărților mele”, în colaborare cu Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România.
Invitați: Adrian Pârvu, Camelia Pantazi-Tudor, Marian Nencescu
Intervenție muzicală: Elena Granzulea
Moderator: Loreta Popa
Joi, 25 iulie 2024, ora 18.00
Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu nr. 8
Abator | Spectacol-lectură
Muzeul Național al Literaturii Române găzduiește spectacolul-lectură Abator de Marco di Stefano.
Distribuția: Sidonia Ganea – Silvia, Mariana Tofan – Giulia
Regia: Magda Condurache
Traducere: Ioana Visaion
Sound design – Backstage sound arts
„Textul a avut premiera la Milano, la Teatro della Cooperativa, în 2011. L-am scris plecând de la un articol apărut pe La Repubblica, în iunie 2009: un reportaj despre cei mânați de sărăcie, forțați să vândă un organ pe piața neagră pentru a supraviețui. De obicei este un rinichi, uneori corneea, alteori o parte a ficatului. Trăim într-o perioadă în care totul este vândut, transferabil în greutate. Unde totul are un preț, chiar și corpul uman. Care este limita demnității umane?” – Marco di Stefano
Sâmbătă, 27 iulie 2024, ora 11.00
Calea Victoriei nr. 110
Străzi deschise | Atelier de creativitate: „Macheta orașului scriitorilor”
Vom crea împreună un oraș în care locuiesc doar scriitori și animalele lor de companie. Poate că vor veni și artiști în vizită, medici sau chiar și hoți de povești, dar vom avea grijă să fie cel mai spectaculos loc din univers.
Coordonator: Gabriela Toma
***
Duminică, 28 iulie 2024, ora 11.00
Calea Victoriei nr. 110
Străzi deschise | Atelier: „Scriitorii și școala de altădată”
Prin intermediul manuscriselor și al fotografiilor din arhivă vorbim despre școala de altădată și despre modul cum s-au raportat marii scriitori Mihai Eminescu, Ion Barbu, Ion Pillat, Hortensia Papadat-Bengescu la primele experiențe de cunoaștere în contextul învățării Atelierul prezintă celor interesați documente inedite din colecţiile speciale ale instituţiei precum: manuale şcolare, cărţi, diplome de bacalaureat, ustensile utilizate odinioară în şcoli, care se constituie în veritabile mărturii ale trecutului.
Coordonator: Oana Oros
Expoziții permanente
Atelier de artist | Margareta Sterian
Muzeul Național al Literaturii Române, Calea Griviței 64-66
Vă invităm să vizitați spațiul expozițional Atelier de artist – Margareta Sterian, deschis la sediul MNLR din Calea Griviței 64-66. Amenajat la etajul al doilea al clădirii, spațiul intim – recreat prin obiecte de mobilier, obiecte personale și lucrări de pictură, grafică, ceramică, frescă și panouri textile – redă universul creator și existențial al artistei, exemplificând interesul său pentru multiplele forme de exprimare artistică. Toate obiectele expuse în acest spațiu au fost donate Muzeului Național al Literaturii Române de către pictorul și criticul de artă Mircea Barzuca, discipolul și moștenitorul testamentar, omul datorită căruia opera și personalitatea Margaretei Sterian vor fi cunoscute de generațiile viitoare.
Expoziții temporare
Expoziția de pictură Povești Românești
Muzeul Național al Literaturii Române, Calea Griviței 64-66
9 iulie – 3 august 2024
Sunteți invitați în incinta Muzeului Național al Literaturii Române din Calea Griviței nr. 64-66 să pășiți în lumea fascinantă a poveștilor românești și să admirați lucrări de artă pline de culoare și imaginație, inspirate de personajele și întâmplările din cele mai îndrăgite basme și legende ale poporului român. Pe simeze se vor regăsi și lucrările originale de desen și grafică ale artistului Iurie Darie.
Detalii, aici.
____________
Expoziție Actorii şi fotograful | Headshots by Simion Buia
Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu nr. 8
18 iulie – 31 august 2024
Muzeul Național al Literaturii Române vă invită față în față cu (în ordine alfabetică): Mircea Andreescu, Mircea Albulescu, Ion Arcudeanu, Coca Bloos, Emil Boroghină, Constantin Codrescu, Constantin Cojocaru, Dan Condurache, Alexandra Davidescu, Valer Dellakeza, Constantin Dinulescu, Senkálszky Endre, Vladimir Găitan, Ilie Gheorghe, Mihai Gruia Sandu, Tatiana Iekel, Marcel Iureş, Dorina Lazăr, Mariana Mihuţ, Virginia Mirea, Sorin Medeleni, Marin Moraru, Virgil Ogăşanu, Mitică Popescu, Dan Puric, Victor Rebengiuc, Alexandru Repan, Dumitru Rucăreanu, Ştefan Sileanu, Anton Tauf, Valentin Teodosiu, Valentin Uritescu, Dorel Vişan și Florin Zamfirescu.
„Ceea ce face Simion Buia prin acest proiect este o arhivă vizuală, o istorie vie a ceea ce înseamnă teatru în România contemporană. Un astfel de proiect este necesar nu numai pentru actori, ci mai ales pentru publicul care în ultimii ani s-a întors spre teatru. În general noi, oamenii, avem o relație dificilă cu memoria, iar prin acest proiect efemerul poate dobândi valoare de perenitate.” – Carmen Mușat, redactor-șef al Revistei „Observator Cultural”.
Evenimente on-line
mini-Cafeneaua critică on-line:
Luni, 22 iulie 2024, ora 19.00
Joi, 25 iulie 2024, ora 19.00
pe site-ul MNLR, pe platforma culturaindirect.ro și pe pagina de Facebook a Muzeului
Amfitrion: Ion Bogdan Lefter
***
Desfășurată din primăvara lui 2018 la Muzeul Național al Literaturii Române – MNLR, Cafeneaua critică, longevivul proiect de dezbateri culturale inițiat în 1994 de criticul Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București, și-a suspendat edițiile săptămânale în martie 2020 din cauza pandemiei generate de coronavirusul SARS-COV-2. Încă în plină criză sanitară mondială, deci în imposibilitate de a-și relua întâlnirile cu invitați speciali și cu public, Cafeneaua critică a revenit totuși la 1 februarie 2021 sub forma unor mini-Cafenele critice on-line pe site-ul MNLR, pe platforma și pe pagina de Facebook a Muzeului. În locul obișnuitelor dezbateri ample pe subiecte de actualitate culturală, mini-Cafenelele critice oferă dialoguri cu personalități literare, artistice, intelectuale despre chiar viața din timpul pandemiei.
Primele episoade ale mini-Cafenelei critice on-line pot fi accesate aici.