Glisează meniul stânga/dreapta
26 aprilie 2024 — Evenimente
În perioada următoare și în zilele Sărbătorilor Pascale, expoziția de bază din Strada Nicolae Crețulescu 8, cât și Casele Memoriale ale Muzeului Național al Literaturii Române vor funcționa după următorul program:
Marți, 30 aprilie 2024 – Deschis
Miercuri, 1 mai 2024 – Deschis
Joi, 2 mai 2024 – Deschis
Vineri, 3 mai 2024 – Închis
Sâmbătă, 4 mai 2024 – Închis
Duminică, 5 mai 2024 – Închis
Luni, 6 mai 2024 – Închis
Evenimente cu public
Joi, 2 mai 2024, orele 10.00 – 18.00
Expoziția de bază a MNLR, str. Nicolae Crețulescu 8,
Sediul expozițional din Calea Griviței 64-66 & Casele memoriale ale MNLR
Vizitează muzeul în ritmul tău!
Intrare liberă în prima joi din lună!
La expoziția de bază a MNLR din strada Nicolae Crețulescu nr. 8 puteți alege unul dintre audioghidurile muzeului, adaptate vârstei vizitatorilor (audioghidul pentru copii, audioghidul pentru adolescenți, audioghidul pentru tineri & adulți), precum și audioghidul pentru turiștii străini în limba engleză, în limba franceză și în limba spaniolă. MNLR vă pune la dispoziție, în mod gratuit, Ghidul în Braille, precum și Ghidul video în limbaj mimico-gestual, prin intermediul cărora puteți practica scrierea în Braille sau limbajul semnelor. Pentru expoziția de bază a MNLR din strada Nicolae Crețulescu 8, programează-ți vizita la numărul 0736.598.451 (WhatsApp) sau la adresa programe@mnlr.ro (Gabriela Toma) și nu uita să consulți informațiile cu privire la vizitarea muzeului.
Pentru vizita la una dintre Casele memoriale ale MNLR, vă rugăm să trimiteți un mesaj la adresa case.memoriale@mnlr.ro.
Intrarea este liberă atât în expoziția de bază din Str. Nicolae Crețulescu 8, cât și la sediul expozițional din Calea Griviței 64-66 și la toate casele memoriale din subordinea MNLR.
Expoziții permanente
Atelier de artist | Margareta Sterian
Muzeul Național al Literaturii Române, Calea Griviței 64-66
Vă invităm să vizitați spațiul expozițional Atelier de artist – Margareta Sterian, deschis la sediul MNLR din Calea Griviței 64-66. Amenajat la etajul al doilea al clădirii, spațiul intim – recreat prin obiecte de mobilier, obiecte personale și lucrări de pictură, grafică, ceramică, frescă și panouri textile – redă universul creator și existențial al artistei, exemplificând interesul său pentru multiplele forme de exprimare artistică. Toate obiectele expuse în acest spațiu au fost donate Muzeului Național al Literaturii Române de către pictorul și criticul de artă Mircea Barzuca, discipolul și moștenitorul testamentar, omul datorită căruia opera și personalitatea Margaretei Sterian vor fi cunoscute de generațiile viitoare.
Expoziții temporare
Expoziția 30 de ani de presă a caricaturistului Vali IVAN
Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8
Vă invităm să vizitați expoziția „30 de ani de presă”, semnată de Vali Ivan, unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați caricaturiști români. Expoziția este găzduită de Muzeul Național al Literaturii Române și va putea fi văzută în perioada 8 – 21 mai 2024, de marți până duminică, între orele 10.00 – 18.00.
Vali Ivan este unul dintre cei mai prolifici și influenți caricaturiști români, cu o carieră impresionantă ce se întinde pe o perioadă de trei decenii. Absolvent al Institutului Politehnic București, Facultatea de Mecanică, Vali Ivan și-a dedicat talentul și pasiunea aducând în atenția publicului, prin desen, uneori cu duritate, dar întotdeauna cu umor, aspecte semnificative ale realității cotidiene.
Expoziția va prezenta o selecție remarcabilă din bogata sa colecție de lucrări – caricaturi ale celor mai importanți politicieni români, benzi desenate umoristice, caricaturi de editorial, ilustrații de primă pagină. Cu peste 15.000 de caricaturi realizate în decursul carierei sale, Vali Ivan a devenit un veritabil cronicar al epocii post-decembriste, surprinzând cu acuitate și umor subiecte politice, economice și sociale.
„Caricatura jurnalistică este, de fapt, un editorial, nu scris, ci desenat, care permite mai multă libertate de exprimare. În caricatură poți să exagerezi, poți să satirizezi, ca să transmiți un mesaj clar și puternic, dar obligatoriu trebuie să prezinți corect evenimentul din punct de vedere jurnalistic. De aceea, m-am considerat întotdeauna jurnalist, un jurnalist care îşi exprimă opiniile prin imagini”, a declarat autorul.
Printre momentele importante din parcursul său profesional se numără debutul în „Evenimentul Zilei” în anul 1994, colaborările cu „România Liberă”, „Adevărul”, „Adevărul Economic”, „Jurnalul Național” și multe altele, cât și contribuțiile sale la reviste precum „TV mania” și „New Money”.
În 1994 nu prea existau în presă caricaturi de personaje și mi-a venit ideea să fac câteva astfel de lucrări cu care m-am prezentat la redacția „Evenimentului Zilei”, ziar de doi ani înființat. Nu am putut trece de portar, dar mi-a spus să lasă lucrările acolo că le dă el mai departe. A doua zi, m-a sunat Dan Andronic, care era redactorul-șef și mi-a spus că Ion Cristoiu vrea să mă angajeze. Așa am ajuns în presă, o lume care m-a atras ca un magnet”, a mai spus Vali Ivan.
Expoziția va oferi publicului oportunitatea de a explora diversitatea creațiilor lui Vali, evidențiind nu doar măiestria tehnică a artistului, ci și profunzimea și acuratețea observațiilor sale asupra realității sociale și politice post-decembriste. Expoziția va include tururi ghidate, în cadrul cărora publicul va avea ocazia de a interacționa direct cu autorul.
Expoziția este organizată cu ocazia Zilei Mondiale a Presei, în cadrul proiectului Muzeul Presei Românești.
Accesul se face pe baza biletului de vizitare: 17 lei/zi/vizitator – adulţi; 8 lei/zi/vizitator – elevi, studenţi, pensionari.
Pentru mai multe informații și pentru solicitări de interviuri, vă rugăm să ne scrieți la: programe@mnlr.ro.
___________
Expoziția Camil Petrescu – 130
Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8
18 aprilie – 5 mai 2024
Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la sediul din str. Nicolae Crețulescu nr. 8 să vizitați o expoziție consacrată lui Camil Petrescu (9/22 aprilie 1894 – 14 mai 1957), la 130 de ani de la nașterea scriitorului.
Vizitatorii pot descoperi o parte substanțială a laboratorului de creație camilpetrescian, redat prin manuscrisele – originale și facsimilate – din patrimoniul M.N.L.R. Documentele cuprind pagini literare (proză, dramaturgie, poezie), studii, însemnări publicistice, note zilnice, scenarii cinematografice. Acestora li se adaugă corespondență primită (scrisori de la Constantin Rădulescu-Motru, Mihail Sebastian, Zaharia Stancu) și expediată (epistole către Martha Bibescu, Cella Serghi, Lucia Demetrius, Camil Baltazar). Sunt, de asemenea, expuse volume cu dedicații oferite de Camil Petrescu, precum și o bogată secțiune iconografică. Alt portret este schițat prin amintiri… olografe ale unor confrați despre autorul romanelor Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război (I-II, 1930) și Patul lui Procust (I-II, 1933). Un manuscris al istoricului literar Dumitru Micu aduce în prim-plan o fațetă mai puțin cunoscută a personalității lui Camil Petrescu: aceea de director, sub pseudonimul N. Grămătic, al publicației Foot-ball național („singura revistă consacrată exclusiv foot-ballului”), apărute în două serii, în anii 1930.
Expoziția este deschisă până în 5 mai 2024 și poate fi vizitată de marți până duminică, între 10.00 și 18.00.
____________
Expoziția „Cu capul în nori”, a creatoarei Cristina Șerbu
Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8
Muzeul Național al Literaturii Române organizează, în cadrul colecției permanente din strada Nicolae Crețulescu nr.8, în perioada 11 aprilie – 9 mai 2024, expoziția de design contemporan Cu capul în nori, a creatoarei Cristina Șerbu, fondatoare a brandului Christine on the Clouds.
„Universul Christine on the Clouds s-a născut în primăvara anului 2013, într-o casă din București. Totul a pornit de la nevoia de siguranță care ne face să alegem o simplă cămașă albă, nevoia de siguranță care ne face atât de nesiguri încât incertitudinea ne aruncă în vis, iar din vis și zbateri interioare se nasc ideile.
De multe ori viteza lumii în care trăim ne determină să percepem hainele noastre ca pe niște armuri. Christine on the Clouds propune feminitatea, ca singura formă de apărare, și lejeritatea ca unică formă de protest. De aici nevoia de a folosi țesături fine și moi la atingere, dorința de a crea haine de foarte bună calitate, în acord cu mediul înconjurător, cu respect pentru munca echitabilă, dar și pentru energia produsului oferit, un aspect la fel important precum estetica și funcționalitatea sa.
Eleganța a devenit un mod de a fi, prin croieli care pun feminitatea în valoare și oferă versatilitatea și confortul necesar unei vieți active. Fiecare colecție este infuzată cu frumusețe, cu detalii care susțin valorile care ne definesc, pentru ca hainele alese să fie iubite și să ne însoțească cât mai mult timp, în călătoria noastră cotidiană. Creațiile Christine on the Clouds sunt croite pentru ca o femeie să nu-și piardă timpul cu capul în dulap, ci să și-l salveze pentru a putea fi și cu capul în nori.”
Designerul Christine on the Clouds este Cristina Șerbu, o femeie cu capul în nori și inima în dulap, actriță ca formare, cu studii la UNArte București și Istituto Marangoni Londra și cu un stil aparte.
Expoziția poate fi vizitată de marți până duminică, în intervalul orar 10.00 – 18.00.
Evenimente on-line
mini-Cafeneaua critică on-line:
Luni, 29 aprilie 2024, ora 19.00: Letiția Guran
Joi, 9 mai 2024, ora 19.00: Marijana și Relu Bițulescu
pe site-ul MNLR, pe platforma culturaindirect.ro și pe pagina de Facebook a Muzeului
Invitata episodului 330 al mini-Cafenelei critice on-line, de luni, 29 aprilie 2024, este Letiția Guran, eseistă, comparatistă, profesoară la University of North Carolina at Chapel Hill.
Invitații episodului 331 al mini-Cafenelei critice on-line, de joi, 9 mai 2024, sunt artiștii vizuali Marijana și Relu Bițulescu, el – și muzician.
Amfitrion: Ion Bogdan Lefter