10 iunie 2021 — Evenimente

Agenda culturală a MNLR | Săptămâna 14 – 20 iunie 2021

Evenimente cu public

Marți, 15 iunie 2021, orele 10.00 – 18.00
Sediul MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8

Remember Eminescu – 132

Marți, 15 iunie 2021, vă invităm să vizitați sediul expozițional din Strada Nicolae Crețulescu 8, unde v-am pregătit un ghidaj tematic, lecturi din proza fantastică eminesciană, precum și o serie de prezentări despre manuscrisele eminesciene și despre eminescologul Perpessicius, al cărui jurnal este cercetat în cadrul unui proiect al Editurii MLR.

10.00 – 17.45
Vizitatorii sediului MNLR din Strada Nicolae Crețulescu 8 sunt invitați să parcurgă un traseu special creat pentru această zi de muzeografii noștri pornind de la expoziția Mihai Eminescu – Simbol al spiritualității românești, ale cărei planșe sunt prezentate pe fațada sediului. Traseul va continua la parter, unde sunt expuse caietele eminesciene, manuscrisele și ilustrații ale poeziilor eminesciene semnate de Ligia Macovei, Mircia Dumitrescu și Alexandru Ciucurencu. Vom urca la etajul I, în sala prozei fantastice, și la mansardă, unde vom discuta despre dramaturgia eminesciană, pentru a coborî, la final, în Grădina MNLR, unde se află bătrânul tei.

***
Ora 10.00
Despre Eminescu în limbaj mimico-gestual
Prezentarea sediului expozițional și atelier organizat împreună cu elevii Liceului Tehnologic Special nr. 3 din București

***
Ora 17.00
Remember Eminescu – 132

Un aspect necercetat al manuscriselor eminesciene, dr. Valentin Coșereanu
Perpessicius, editorul operei eminesciene, dr. Zamfir Bălan
Restituiri. Jurnalul lui Perpessicius, Anița Grigoriu, redactor Editura MLR
Lectură din Avatarii faraonului Tla de Mihai Eminescu, în interpretarea actorului Marius Bodochi

Moderator: prof. univ. dr. Ioan Cristescu, director al Muzeului Național al Literaturii Române

***
Pentru ghidajul tematic, precum și pentru participarea la evenimente, vă rugăm să sunați la 0736.598.451 sau să transmiteți un mesaj la programe@mnlr.ro (Gabriela Toma).

________________

Miercuri, 16 iunie 2021, ora 19.00
Grădina MNLR, Str. Nicolae Crețulescu 8
2 P/s (Doi prozatori pe săptămână) | Ligia Pârvulescu și Bogdan Răileanu
Proiect realizat de MNLR și Editura Litera, coordonat de Doina Ruști

Ligia Pârvulescu s-a născut și a crescut în București. După debutul în poezie, cu volumul Fluvii de asfalt, a trecut la proză, fiind la primul ei roman.

Bogdan Răileanu s-a născut în 1980, la Buftea. A debutat în revista Iocan, cu povestirea Ce mai face Vincent Gallo, iar editorial cu volumul de proză scurtă Tot spațiul dintre gândurile mele (2017, Polirom), nominalizat la premiile Observator Cultural. A urmat romanul Dinții ascuțiți ai binelui (2018, Humanitas), selectat pe lista scurtă a Festivalului Premier Roman de la Chambery, Franța. În 2019, tot la Humanitas, a publicat romanul Teoria apropierii, iar în 2020 a apărut la Polirom microromanul Să nu lași moartea să te găsească. Lucrează în publicitate și continuă să scrie în timpul liber proză scurtă și proză mai puțin scurtă.

________________

Joi, 17 iunie 2021, ora 16.00
Grădina MNLR, Str. Nicolae Crețulescu 8
Lansări de carte | În cercul marelui balans (Editura Niculescu) și Pandemia albastră (Editura Semne) de Nicolae Croitoru

Participă: Ion Cristoiu, jurnalist, scriitor, analist politic, acad. Ilie Bădescu, prof. univ. Valeriu Râpeanu, critic și istoric literar, Ștefan Mitroi, scriitor și jurnalist, Cristian Niculescu, director Editura Niculescu, Alexandru Mironov, scriitor și jurnalist.
Amfitrion: Ioan Cristescu, directorul MNLR.

Moment artistic susținut de George Mihăiță și Ion Bogdan Ștefănescu.

________________

Sâmbătă, 19 iunie 2021, ora 11.00
Grădina MNLR, Str. Nicolae Crețulescu 8
Atelierele Thomasinei

Povești, căutare de comori & indicii, atelier de creativitate și de improvizație – iată propunerile Thomasinei pentru sâmbătă dimineața.

Rezervările se pot face la numărul 0736.598.451 sau la adresa programe@mnlr.ro (Gabriela Toma).

________________

Expoziții temporare

Expoziția In memoriam Iuri Isar

Muzeul Național al Literaturii Române vă invită să vizitați expoziția In memoriam Iuri Isar, deschisă în perioada 9 – 30 iunie 2021, la sediul MNLR din Calea Griviței 64-66.
Dedicată gravorului și graficianului Iuri Isar, expoziția poate fi vizitată de marți până sâmbătă, în intervalul orar 10.00 – 18.00, pe baza unei programări la numărul de telefon 0762.671.698.

Tehnicile tradiţionale ale gravurii, regăsite în lucrări de sine stătătoare, dar şi în grafica de carte, în afiş sau în numeroase ediţii bibliofile cunosc un puternic reviriment după 1990 datorită efortului constant depus de artişti, unii dintre ei şi profesori, cu totul dedicaţi meseriei lor, precum: Mircia Dumitrescu, Ion Panaitescu, Ileana Micodin, Ala Jalea Popa, Cornelia Daneţ, Ştefan Iacobescu,  Mihail Mănescu, Nicolae Aurel Alexi,  Aurel Bulacu, Teodor Hrib, Romeo Liberis, Ion Atansiu Delamare, Cristian Tarbă, Stela Lie, Liviu Stoiciu, Anca Boeriu, Mircea Nechita, Mariea Petcu, Rodica Lomnăşan, Iuri Isar şi mulţi alţii, proveniţi din generaţii diferite, dar cu toţii puternic motivaţi să recupereze multiplele valenţe artistice ale unor vechi tehnici şi să le integreze viziunilor contemporane. În acest context prielnic, arta lui Iuri Isar se dezvoltă armonios, hrănindu-se din tradiţie, dar şi din cele mai noi tendinţe, venind astfel cu un plus de originalitate şi cu o viziune inconfundabilă. Mereu animat de dorinţa de a se înscrie în spiritul epocii, fără a neglija însă meşteşugul, regretatul grafician s-a manifestat ca artist şi ca artizan inspirat, creând emulaţie şi formând, la rândul lui, generaţii noi de artişti.

Lucrările care vor fi expuse provin din mai multe etape de creaţie şi încercă să reunească varietatea tehnicilor utilizate de artist. Iuri Isar s-a exprimat îndeosebi ca gravor, folosind pentru clişee – adică pentru negative – piatra, lemnul, linoleul sau metalul. Nu de puţine ori, însă, a intervenit cromatic asupra lucrărilor finite, trecute prin presa de gravură, transformându-le în unicat. Mai mult, artistul a creat obiecte tridimensionale cărora le-a integrat imagini obţinute prin tehnicile tradiţionale ale gravurii, desen, inserţii caligrafice, colaj din diferite materiale cu valenţe expresive. Lemnul, metalul hârtia, sticla, mici obiecte ready made, cu texturile şi formele lor particulare, coexistă armonios în alcătuirea acestor lucrări deschise ca nişte ferestre, purtătoare ale unei duble valenţe: estetică şi ideatică.

Din punct de vedere tematic arta lui Iuri Isar a primit de-a lungul timpului mai multe influenţe şi surse de inspiraţie. A pornit de la explorarea anatomiei corpului omenesc, trecută apoi prin filtrul unor stilizări succesive, şi a mers, treptat, spre expresii vizuale de mare profunzime ale condiţiei umane. Motivele biblice revin şi ele în interpretări plastice inedite, în care regăsim cuplul originar, simbolul treimic, semne sacre, aluzii la jertfa hristică. Luiza BARCAN, „Artist şi artizan”

________________

Călătorie în timp. Din copilăria scriitorilor români | Expoziție MNLR în centrele comerciale București Mall Vitan și Plaza România

MNLR vă invită la o călătorie în timp prin intermediul fotografiilor din arhiva muzeului, însoțite de scurte fragmente de prezentare, mărturii și descrieri ale caselor, străzilor și ale atmosferei din copilăria scriitorilor români.

Vizitatorii centrelor comerciale București Mall Vitan și Plaza România vor putea alege să-și oprească privirea asupra unor detalii mai puțin cunoscute și pline de farmecul unui timp îndepărtat: cum arăta casa natală a lui Alexandru Vlahuță, care au fost scriitorii născuți în ținuturile împădurite ale Albaniei, care au copilărit într-o casă de lemn specific românească, într-un conac boieresc sau într-o casă din Chapelle-Anthenaise (Franța), unde nu se simțea trecerea timpului, spațiu asociat, prin excelență, libertății; care sunt descendenți din voievozii țării sau luptători în Războiul de Independență; care au crescut cu guvernante britanice sau cu poveștile bunicilor, ale bătrânilor în fața focului de seară sau despre călătoriile peste mări și oceane până la Atena, Alexandria și Istanbul.

Expoziția, organizată cu sprijinul București Mall Vitan și în parteneriat cu Centrul pentru Tineret al Municipiului București, va putea fi vizitată de luni până duminică, până în 15 iunie 2021, în București Mall Vitan (Calea Vitan 55-59), iar în perioada 16 – 30 iunie 2021, în Plaza România (Bulevardul Timișoara 26).

Pentru detalii, puteți suna la tel. 0736.598.451 sau ne puteți trimite un mesaj la adresa programe@mnlr.ro (Gabriela Toma).

_________________

Anton Pann, în arhivele Muzeului „Prima Școală Românească”
Casa Memorială „Anton Pann”, Str. Anton Pann 20

În perioada 13 mai – 15 iulie 2021, Muzeul Național al Literaturii Române, în colaborare cu Muzeul „Prima Școală Românească” din Șcheii Brașovului, vă invită să vizitați expoziția temporară dedicată lui Anton Pann, scriitor, folclorist, tipograf, pedagog și muzician, în cadrul căreia vor fi prezentate documente originale și facsimile ale unor documente originale aflate în arhivele Bisericii Sf. Nicolae din Brașov.

În cadrul expoziției, vor putea fi admirate o serie de tipărituri originale ale lui Anton Pann, conținând texte ecleziastice, cântări ale bisericii ortodoxe pentru diferite momente sau sărbători ale anului, cum ar fi: Irmologhiu sau CatavasierBazul teoretic și practic al muzicii bisericești, Anastasimatar, Heruvico-Chinonicar și Păresimier, alături de facsimile ale unor lucrări semnate de Gheorghe Ucenescu, discipol al ilustrului Anton Pann.

De asemenea, în amintirea scriitorului și folcloristului Anton Pann va fi expus și un exemplar din „Povestea vorbii”, chintesență a înțelepciunii poporului român, exemplar tipărit în 1852 în tipografia proprie.

Expoziția, deschisă la sediul Casei Memoriale „Anton Pann” din București, str. Anton Pann 20, poate fi vizitată de marți până duminică, în intervalul orar 10.00 – 18.00. 

_________________

Expoziția Mihai Eminescu – Simbol al spiritualității românești
Sediul MNLR din Strada Nicolae Crețulescu 8

15 iunie reprezintă o dată importantă în calendarul cultural, o zi în care parfumul teilor coboară peste oraș, amintindu-ne de Mihai Eminescu.
Vă invităm la un ghidaj tematic plecând de la expoziția documentară Mihai Eminescu – Simbol al spiritualității românești, care constă în 22 de planșe și își propune să aducă în atenția publicului viața și creația lui Mihai Eminescu.
Utilizând reproduceri ale manuscriselor eminesciene din ediția realizată de Academia Română, imagini ale locurilor care i-au marcat educația și existența, amintiri despre Eminescu, articole din publicistica eminesciană, expoziția va urma traseele mari și importante ale vieții și activității poetului.
Expoziția este special gândită în așa fel încât să respecte normele de siguranță referitoare la pandemie, fiind expusă pe panourile exterioare atașate pe fațada sediului expozițional al MNLR din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8 pentru a putea fi astfel să fie „vizitată” de un număr foarte mare de persoane în condiții de deplină siguranță.

_________________

Expoziția Tudor Arghezi, tipograf și ziarist reprezintă o colecție de desene semnate Francisc Șirato, imprimate după o serie de plăci tipografice de zinc existente în Colecția Casei Memoriale „Tudor Arghezi – Mărțișor”. Desenele au fost publicate în paginile revistei „Cronica” (1915-1916) al cărei director era Tudor Arghezi. Majoritatea imaginilor expuse apar pe coperta revistei săptămânale și ilustrează articolul din deschiderea fiecărui număr, articol scris, de cele mai multe ori, chiar de Tudor Arghezi. Iată, așadar, cum colaborează gazetarul cu ilustratorul, cum se pot completa, în exprimarea unei idei, două tipuri de manifestări artistice, cea plastică și cea a cuvântului, cum se conjugă pamfletul și caricatura, totul devenind posibil prin „miracolul” tipografiei, acest meșteșug atât de drag lui Arghezi!

Expoziția poate fi vizitată la Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor” (Str. Mărțișor 26), fiind expusă în Tipografia Mărțișorului în fiecare zi, de marți până duminică, în intervalul orar 09.00 – 17.00.

_________________

Evenimente on-line

mini-Cafeneaua critică on-line
Luni, 14 iunie 2021, ora 19.00: Gabriela Adameșteanu
Joi, 17 iunie 2021, ora 19.00: Irina Cios
pe site-ul MNLR, pe platforma culturaindirect.ro și pe pagina de Facebook a MNLR.

Invitata episodului #38 al mini-Cafenelei critice on-line, luni, 14 iunie 2021, ora 19.00, este prozatoarea Gabriela Adameșteanu.
Invitata episodului #39 al mini-Cafenelei critice on-line, joi, 20 iunie 2021, ora 19.00, este Irina Cios, critic de artă și directoarea Administrației Fondului Cultural Național.
Amfitrion: Ion Bogdan Lefter

_________________
Desfășurată din primăvara lui 2018 la Muzeul Național al Literaturii Române – MNLR, Cafeneaua critică, longevivul proiect de dezbateri culturale inițiat în 1994 de criticul Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București, și-a suspendat edițiile săptămânale în martie 2020 din cauza pandemiei generate de coronavirusul SARS-COV-2. Încă în plină criză sanitară mondială, deci în imposibilitate de a-și relua întâlnirile cu invitați speciali și cu public, Cafeneaua critică a revenit totuși la 1 februarie 2021 sub forma unor mini-Cafenele critice on-line pe site-ul MNLR, pe platforma culturaindirect.ro și pe pagina de Facebook a Muzeului. În locul obișnuitelor dezbateri ample pe subiecte de actualitate culturală, mini-Cafenelele critice oferă dialoguri cu personalități literare, artistice, intelectuale despre chiar viața din timpul pandemiei.

Primele episoade ale mini-Cafenelei critice on-line pot fi accesate aici.

_________________

Marți, 15 iunie 2021, ora 21.00
Viața de la capăt, ediția a II-a | #3 Răzvan Țupa

În timp ce pandemia pare să mai slăbească strânsoarea în care ne-a prins, iar lumea întreagă pare să iasă din starea de izolare și frică în care a fost cuprinsă mai bine de un an, noua realitate care ne așteaptă la capătul acestui drum pare a fi mai degrabă un tărâm al imaginației. Am invitat alături de noi unii dintre cei mai importanți scriitori contemporani români să împărtășească cu publicul nostru modul în care își imaginează că va arăta viața lor, a noastră, atunci când angoasa și durerea provocate de pandemie se vor sfârși.

Episodul #3 al celei de-a doua ediții a proiectului „Viața de la capăt: scriitorii imaginează lumea după pandemie”, creat de Institutul Cultural Român din New York avându-ne din nou parteneri, îl are protagonist pe unul dintre cei mai importanți poeți ai momentului, Răzvan Țupa, al cărei text a fost transpus în limba engleză de Andreea Scridon.
Răzvan ȚUPA s-a născut la Brăila, în 1975. Primul său volum, publicat în 2001, „fetiș”, a fost distins cu Premiul Național pentru Poezie „Mihai Eminescu”, la Botoșani, în ianuarie 2002. În 2005, a publicat volumul „corpuri românești” la Editura Cartea Românească, iar în 2011, a lansat „poetic. cerul din delft și alte corpuri românești”, la Casa de Editură Max Blecher. A fost unul dintre fondatorii revistei de poezie „Versus-Versum”, pe care a condus-o ca redactor șef din 2005 până în 2007. Din 2006 până în 2008, a fost redactor șef al revistei „Cuvântul”. A participat la festivaluri, ateliere și lecturi de poezie în București, Brașov, Constanța, Timișoara, Cluj-Napoca, Sibiu, Buzău și în străinătate (Chișinău, Berlin, Bratislava, Budapesta, New York, Paris, Praga, Roma, Rotterdam, Stockholm, Tel Aviv și Zagreb). Serile literare pe care le-a organizat între 2005 și 2010 sunt documentate în volumul „Poeticile cotidianului de la seri de literatură în mișcare la Republica Poetica” (Casa de Pariuri Literare, 2015). Scrie pe poetic.ro și este membru Pen Club România.
„Semnătura stilistică a lui Țupa este poezia care apare ca fiind experimentală, rezistentă la formulele lingvistice și caracterizată prin interesul său pentru POETICA RELAȚIONALĂ”. (Adam J. Sorkin)

Vă invităm să ne urmăriți în regim de premieră live, marți, 15 iunie 2021, ora 21.00, pe pagina de Facebook a MNLR. Scriitori invitați în cea de-a doua serie: Diana Bădica, Florina Ilis, Cosmin Perța, Merlich Saia, Bogdan-Alexandru Stănescu, Mihok Tamas, Chris Tănăsescu, Lucian-Dan Teodorovici, Tatiana Țîbuleac și Răzvan Țupa.

Facebook:
https://www.facebook.com/RCINY/live
https://www.facebook.com/muzeul.literaturii.romane/
YouTube:
https://www.youtube.com/channel/UCVC1AC-TWeHLtaFjVXOlOtw
https://www.youtube.com/channel/UCQpV5Yssv-M1Yo-X8Eb5yPA
Website:
https://www.rciusa.info/literature
https://mnlr.ro/

Persoane de contact:

Raluca Cimpoiașu, ICR New York, e-mail: raluca.cimpoiasu@rciusa.info
Andreea Drăghicescu, MNLR, e-mail: andreea.draghicescu@mnlr.ro

_________________

„De la Case adunate… și iarăși la lume date”, proiect inițiat și realizat de Secția „Case Memoriale” a Muzeului Național al Literaturii Române din București odată cu apariția noului context internațional pandemic, revine cu o nouă serie de materiale documentare adresate tuturor categoriilor de public interesate de o experiență virtuală unică în aceste vremuri încă incerte. Prin resursele educative gândite special pentru iubitorii de cultură, vă propunem o serie de evocări, povestiri, tururi ghidate prin lumile fermecătoare ale unora dintre cei mai remarcabili și iubiți scriitori din literatura română: Tudor Arghezi, George Bacovia, Ion Minulescu, Liviu Rebreanu și Anton Pann. Prin materialele video realizate sub acest generic, vă invităm să luați parte la un traseu al memoriilor unor oameni, locuri, obiecte, și sperăm să vă apropiem mai mult de arhivele mai puțin cunoscute ale caselor noastre memoriale. Un mod de a-i readuce în atenția publicului MNLR și pe muzeografii noștri, pe care mulți dintre cei ce ne urmăresc i-au cunoscut, cu care s-au împrietenit poate sau pe care i-au îndrăgit de la distanță și care astăzi dezvăluie și ei parte din povestea lor personală. Casele memoriale s-au redeschis, iar materialele realizate de noi sperăm să vă convingă că fiecare dintre ele merită vizitate.

„De la Case adunate… și iarăși la lume date” este o rubrică săptămânală, cu două episoade difuzate marțea și duminica, ora 21.00, pe pagina de Facebook a MNLR,
pe website-ul www.mnlr.ro și pe platforma www.culturaindirect.ro.

____________

Prin rubrica „Mozaic scriitoricesc în po-stări sufletești” ne propunem să vă captăm atenția printr-o incursiune în viața scriitorilor de la casele memoriale aflate în patrimoniul Muzeului Național al Literaturii Române: Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor”, Casa Memorială „George și Agatha Bacovia”, Casa Memorială „Ion Minulescu și Claudia Millian”, Casa Memorială „Liviu și Fanny Liviu Rebreanu” și Casa Memorială „Anton Pann”. Vom aduce în prim plan fragmente inedite, amintiri cu și despre scriitori, aspecte mai puțin cunoscute, nu doar despre cei cinci scriitori, dar și despre întâlnirile lor cu alți contemporani, toate acestea cu trăiri intense, tristeți și atașamente, prietenii, eforturi, povestite cu umor și naturalețe, adunate ca într-un mozaic scriitoricesc. Un puzzle imens al vremurilor trecute, ce recompune din mici piese adunate de noi figuri care au marcat pentru totdeauna cultura română.
„Mozaic scriitoricesc în po-stări sufletești” este o rubrică săptămânală, cu două episoade difuzate miercurea și sâmbăta, de la ora 21.00, pe pagina de Facebook a MNLR, pe website-ul www.mnlr.ro și pe platforma www.culturaindirect.ro.

_________________

Joi, 17 iunie 2021, ora 20.00

Un nou episod al rubricii Litera Mov, realizată de Doina Ruști, va fi disponibil pe platforma culturaindirect.ro, pe pagina de Facebook a MNLR și pe site-ul MNLR.

_________________

Duminică, 20 iunie 2021, ora 11.00
Poezie și creație cu Loreta Popa
Invitați: George Arion și Eugen Cristea

Evenimentul poate fi urmărit pe pagina de Facebook a MNLR și pe canalul de YouTube al MNLR.

_________________

Duminică, 20 iunie 2021, ora 13.00
Rubrica Indulgențe, realizată de poetul și publicistul Ion Mureșan.

Cele mai recente episoade ale rubricii Indulgențe sunt disponibile aici.