Glisează meniul stânga/dreapta
25 iunie 2021 — Evenimente
Evenimente cu public
Marți, 29 iunie 2021, ora 16.00
Grădina MNLR, Str. Nicolae Crețulescu 8
Salonul Cultural JCC București – Centrul Comunitar Evreiesc la MNLR
Salonul Cultural coordonat de Ziugu și Liana Tauberg revine în curtea Muzeului Național al Literaturii Române!
Prezentarea volumului de poezie semnat de Avi Segal – „Poezii Alese” (Editura Saga, 2021), oferit cadou participanților ■ Momente muzicale cu Diana Tudor (soprană), Florin Ganea (bas), Tudor Scripcariu (pian) ■ Prezentări literare
Iubitorii literaturii vor avea parte, pe lângă mult-așteptata revedere, de prezentarea proaspătului volum de poezie semnat Avi Segal, lucrare care vede lumina tiparului la 40 de ani de la dispariția acestuia.
Coordonator proiect: Zigu Tauberg
Acces în limita locurilor disponibile, pe bază de înscriere prealabilă la 021.320.26.08 sau bucuresti@jcc.ro
* Evenimentul se va derula cu respectarea tuturor normelor și măsurilor de protecție în vigoare
______________
Joi, 1 iulie 2021, orele 10.00 – 18.00
Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8
Vizitează muzeul în ritmul tău!
Intrare liberă în prima joi din lună!
Alege compania unui muzeograf, un atelier de educație muzeală sau unul dintre audioghidurile muzeului, adaptate vârstei vizitatorilor (audioghidul pentru copii, audioghidul pentru adolescenți, audioghidul pentru tineri & adulți), precum și audioghidul pentru turiștii străini în limba engleză.
MNLR vă pune la dispoziție, în mod gratuit, Ghidul în Braille, precum și Ghidul video în limbaj mimico-gestual, prin intermediul cărora puteți practica scrierea în Braille sau limbajul semnelor.
Programează-ți vizita la numărul 0736.598.451 (WhatsApp) sau la adresa programe@mnlr.ro (Gabriela Toma).
***
La 1 iulie vom lansa proiectul Scrisori centenare, care își propune să aducă în atenția publicului, în primele două săptămâni din lună, până la sfârșitul anului, corespondența reprezentativă pentru 1921, aflată în bogata arhivă a MNLR. Vă invităm să descoperiți farmecul literelor de altădată, formulele unice de adresare, specifice începutului de secol XX, precum și secretele dezvăluite în paginile care ne îndeamnă să explorăm istoria locurilor, a gusturilor și a tabieturilor scriitorilor, atmosfera urbei, dar și bucuria reîntoarcerii în satul natal.
Prima scrisoare este adresată de Liviu Opriş scriitorului și filosofului Lucian Blaga (11 iulie 1921)
Proiect inițiat și coordonat de Eugenia Oprescu, șef Secție Patrimoniu
______________
Joi, 1 iulie 2021, ora 13.00
Sala Perpessicius, Str. Nicolae Crețulescu 8
Remember Garabet Ibrăileanu – 150
Evenimentul își propune marcarea a 150 de ani de la nașterea lui Garabet Ibrăileanu, teoretician, promotor al criticii literare științifice, eseist, redactor literar, profesor remarcabil, romancier. Este autorul unor importante cărți de critică literară, printre care amintim Spiritul critic în cultura românească, Scriitori români și străini și Creație și analiză, precum și al bine-cunoscutului roman Adela, pentru care a primit Premiul național de proză în 1933.
La eveniment vor participa personalități importante din lumea culturală bucureșteană: acad. Răzvan Theodorescu, Cristina Popescu, director Romfilatelia, criticul literar Paul Cernat, precum și Victor Durnea, cercetător ştiinţific gr. I. Institutul de Filologie Română “A. Philippide” din Iaşi.
Moderator: prof. univ. dr. Ioan Cristescu
______________
Joi, 1 iulie 2021, ora 17.00
Grădina MNLR, Str. Nicolae Crețulescu 8
Lansare de carte | Poveștile cerului, poveștile pământului de Ștefan Mitroi
Cartea reliefează complex și variat clipe din satul natal, petrecute alături de cei dragi sau într-o singurătate fericită, dar și aspecte obișnuite din viața de familie, din paginile credinței, ale iubirii și visării, călătorind prin diferitele vârste ale omului, cu un accent mai puternic pe minunile copilăriei.
În cadrul lansării se va vorbi și despre cartea apărută la aceeași editură, RAO, „Vieți înveșnicite. În lumea cărților lui Ștefan Mitroi”, semnată de Mioara Bahna.
Participă: Floarea Calotă, Daniela Șontică, Mioara Bahna, Florin Dochia, Firiță Carp.
Moment artistic susținut de Ioana Calotă-Philippide și Raul Cârstea.
Moderator: Loreta Popa.
______________
Joi, 1 iulie 2021, ora 20.00
Grădina MNLR, Str. Nicolae Crețulescu 8
Proiecție de film Kinedok
„Pe apă”, film documentar, Croația, Goran Dević, 2018
Filmul ilustrează portretul unui fost oraș industrial, prezentat din perspectiva râului care traversează centrul urbei. În zilele noastre, râul este un spațiu de relaxare și distracție. O privire mai atentă asupra oamenilor care își petrec timpul pe malul râului scoate la iveală conflictele sociale ale unei țări în tranziție. Râul dezvăluie rămășițele unui trecut care plutește pe apă.
Goran Dević a studiat dreptul, arheologia și filmul la Academia de Arte Dramatice, Universitatea din Zagreb. Filmografia sa include documentare și scurtmetraje. Goran trăiește în Zagreb unde predă film documentar la Academia de Arte Dramatice.
Programări la numărul 0736.598.451 (WhatsApp) sau la adresa programe@mnlr.ro (Gabriela Toma).
______________
Vineri, 2 iulie 2021, ora 17.00
Grădina MNLR, Str. Nicolae Crețulescu 8
Lansare de carte | Dorm într-o coajă de Victor Albu
Prezintă: Anca Sîrghie, Aurel Gogi
Despre volumul de poezii Dorm într-o coajă, Anca Sîrghie scria: „Există în el semnul întoarcerilor autorului pe meleagurile lui natale, evocate, de altfel, și în proza autorului (…). În mod cert, atmosfera de burg transilvan nutrește inspirația în versurile poeziilor din noul volum, nopți la Sibiu și Sighișoara, rod al atașamentului său pentru Sibiu și pentru lumea transilvană.”
______________
Sâmbătă, 3 iulie 2021, ora 19.30
Grădina MNLR, Str. Nicolae Crețulescu 8
Proiecție de film | Între chin și amin
„Între chin și amin”, în regia lui Toma Enache, este primul film românesc care aduce în discuție Experimentul Pitești, unul dintre cele mai odioase programe de reeducare din blocul comunist.
Cu: Vali Popescu, Ana Pârvu, Constantin Cotimanis, Kira Hagi, Ciprian Nicula, Ion Dichiseanu, Cezara Dafinescu.
Prezintă: criticul de film Marina Roman
______________
Duminică, 4 iulie 2021, ora 14.00
Grădina MNLR, Str. Nicolae Crețulescu 8
Lansare de carte | Dezmărginiri de Clara Mărgineanu, apărut postum la Editura Semne.
Participă: Maria Gheorghiu, Luminița Tucă, Ovidiu Mihăilescu, Catia Maxim, Martha Maria Mocanu, Vanghele Gogu, Alexandru Turcu, Radu Crăciunescu, Andrei Novac.
Moderator: Loreta Popa.
Clara Mărgineanu s-a născut în 1972, la București. Licenţiată în arte la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti (Facultatea de Film, secția Comunicare audiovizuală), a debutat cu poezie în revista Luceafărul, în 1991. A publicat 10 volume de versuri, între care „Sărmanele Duminici”, „Pariu pe prietenie”, „Prizonierul libertății”, „Uși zidite în alt destin”, „Dans cu pumnalul în inimă”, „Măștile Cleopardei”, „Sărutul femeii poem”. A publicat, de asemenea, volume de interviuri și publicistică. Realizator de emisiuni culturale la TVR între anii 1995 și 2013. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, secţia Poezie, a Uniunii Cineaştilor din România, secţia regie film şi TV, și a Uniunii Artiștilor și Realizatorilor de Film. În 2019, în cadrul Festivalului Internațional de Poezie București, organizat de Muzeul Național al Literaturii Române, Clara Mărgineanu a lansat volumul bilingv de poezie „Femeia albastră – Blue woman”, apărut la Editura Semne, în traducerea lui Adrian George Sahlean.
______________
Duminică, 4 iulie 2021, ora 17.00
Grădina MNLR, Str. Nicolae Crețulescu 8
Concert Ovidiu Niculescu, Cântecele unui derbedeu
Ovidiu Niculescu, actor al Teatrului Mic, scenarist si regizor, absolvent al Academiei de Teatru şi Film „I. L. Caragiale” (promoţia 1996, clasa profesorului Florin Zamfirescu), cântă muzică veselă și vie, cu influențe de mahala interbelică, dar cu sound modern. Un amestec fericit și neo-boem dintre muzică și versuri pline de tâlc și în același timp simple, directe şi comice.
______________
Expoziții temporare
Expoziţia Portrete
Muzeul Național al Literaturii Române, Sălile „Petru Creția” și „Al. Oprea”, Calea Griviței 64-66
Muzeul Național al Literaturii Române, în colaborare cu Galeria Arhiva de Artă, vă invită să vizitați, la sediul MNLR din Calea Griviței 64-66, expoziţia Portrete, realizată în beneficiul Societăţii Naționale de Cruce Roşie din România.
Expoziția este deschisă în perioada 2 – 28 iulie 2021 și poate fi vizitată de marți până sâmbătă, în intervalul orar 10.00 – 18.00, pe baza unei programări la numărul de telefon 0762.671.698.
_______________
Expoziția Ilie Motrescu – 80 de ani de la naștere
Muzeul Național al Literaturii Române, Sala „Al. Condeescu”, Calea Griviței 64-66
Muzeul Național al Literaturii Române invită publicul la expoziția Ilie Motrescu – 80 de ani de la naștere, organizată în parteneriat cu Asociația pentru Protecția Patrimoniului (APP).
Expoziția conține cărți cu autograf, manuscrise ale poetului, reviste în care a publicat, costume populare din satul poetului, zona Crasna.
Poet, prozator, profesor, publicist, ziarist, folclorist, muzician, în fond un talent multilateral, retezat în plin avânt, Ilie Motrescu s-a născut la 18 august 1941, la Crasna-Putnei, pe Valea Siretului.
În scurta sa viaţă, de numai 27 de ani, a scris, a compus, a selectat şi a adunat (căci se profila şi ca un posibil colecţionar) multe lucruri de valoare pentru spiritualitatea neamului românesc. În 1960 a publicat, în primul an de studenţie, 27 de poezii, într-o culegere intitulată „Cântarea Carpaţilor…”. După 32 de ani de la tragica-i dispariţie, a apărut în primăvara anului 2001 volumul de versuri şi proză „Hora vieţii”, alcătuit de Ion Ţâbuleac, fost coleg şi prieten al poetului. Este una dintre cele mai reprezentative imagini ale scrisului său.
Prin anii ’60, Ilie Motrescu a publicat în ziare precum „Meleag natal” – Storojineţ, „Cultura” – Chişinău, „Zorile Bucovinei” – Cernăuţi. Versurile sale au mai fost tipărite în culegerile „Glasuri tinere” (1971) şi „Dintre sute de catarge” (1973). Este prezent în volumul lui Adrian Dinu Rachieru, „Poeţi din Bucovina” (1996), în antologia „Eterna iubire”, versuri de dragoste ale poeţilor din Basarabia şi Nordul Bucovinei (1999), în cartea lui Dragoş Tochiţă, „Românii de pe Valea Siretului de Sus, jertfe ale ocupaţiei Nordului Bucovinei şi terorii staliniste” (1999), în antologia lui Grigore Bostan.
Expoziția este deschisă în perioada 2 – 28 iulie 2021 și poate fi vizitată de marți până sâmbătă, în intervalul orar 10.00 – 18.00, pe baza unei programări la numărul de telefon 0762.671.698.
________________
Expoziția In memoriam Iuri Isar
MNLR vă invită să vizitați, până în 30 iunie 2021, expoziția In memoriam Iuri Isar, la sediul din Calea Griviței 64 – 66.
Dedicată gravorului și graficianului Iuri Isar, expoziția poate fi vizitată de marți până sâmbătă, în intervalul orar 10.00 – 18.00, pe baza unei programări la numărul de telefon 0762.671.698.
Tehnicile tradiţionale ale gravurii, regăsite în lucrări de sine stătătoare, dar şi în grafica de carte, în afiş sau în numeroase ediţii bibliofile cunosc un puternic reviriment după 1990 datorită efortului constant depus de artişti, unii dintre ei şi profesori, cu totul dedicaţi meseriei lor, precum: Mircia Dumitrescu, Ion Panaitescu, Ileana Micodin, Ala Jalea Popa, Cornelia Daneţ, Ştefan Iacobescu, Mihail Mănescu, Nicolae Aurel Alexi, Aurel Bulacu, Teodor Hrib, Romeo Liberis, Ion AtansiuDelamare, Cristian Tarbă, Stela Lie, Liviu Stoiciu, Anca Boeriu, Mircea Nechita, Mariea Petcu, Rodica Lomnăşan, Iuri Isarşimulţialţii, proveniţi din generaţii diferite, dar cu toţii puternic motivaţi să recupereze multiplele valenţe artistice ale unor vechi tehnici şi să le integreze viziunilor contemporane. În acest context prielnic, arta lui Iuri Isar se dezvoltă armonios, hrănindu-se din tradiţie, dar şi din cele mai noi tendinţe, venind astfel cu un plus de originalitate şi cu o viziune inconfundabilă. Mereu animat de dorinţa de a se înscrie în spiritul epocii, fără a neglija însă meşteşugul, regretatul grafician s-a manifestat ca artist şi ca artizan inspirat, creând emulaţieşi formând, la rândul lui, generaţii noi de artişti.
Lucrările care vor fi expuse provin din mai multe etape de creaţieşi încercă să reunească varietatea tehnicilor utilizate de artist. Iuri Isar s-a exprimat îndeosebi ca gravor, folosind pentru clişee – adică pentru negative – piatra, lemnul, linoleul sau metalul. Nu de puţine ori, însă, a intervenit cromatic asupra lucrărilor finite, trecute prin presa de gravură, transformându-le în unicat. Mai mult, artistul a creat obiecte tridimensionale cărora le-a integrat imagini obţinute prin tehnicile tradiţionale ale gravurii, desen, inserţii caligrafice, colaj din diferite materiale cu valenţe expresive. Lemnul, metalul hârtia, sticla, mici obiecte ready made, cu texturile şi formele lor particulare, coexistă armonios în alcătuirea acestor lucrări deschise ca nişte ferestre, purtătoare ale unei duble valenţe: estetică şi ideatică.
Din punct de vedere tematic arta lui Iuri Isar a primit de-a lungul timpului mai multe influenţeşi surse de inspiraţie. A pornit de la explorarea anatomiei corpului omenesc, trecută apoi prin filtrul unor stilizări succesive, şi a mers, treptat, spre expresii vizuale de mare profunzime ale condiţiei umane. Motivele biblice revin şi ele în interpretări plastice inedite, în care regăsim cuplul originar, simbolul treimic, semne sacre, aluzii la jertfa hristică. – Luiza BARCAN, „Artist şi artizan”
______________
Remember Marin Preda – 41. Adevăr şi manipulare privind moartea scriitorului. Istoria manuscriselor pierdute
Sediul MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Prelungirea perioadei expoziției, până la 5 august 2021
Apreciată de publicul vizitator, pusă în valoare de muzeografi, expoziția, organizată la sediul MNLR din Strada Nicolae Crețulescu 8, Remember Marin Preda – 41. Adevăr şi manipulare privind moartea scriitorului. Istoria manuscriselor pierdute, reprezintă o inițiativă a scriitoarei Mariana Sipoș.
Manuscrisele și fotografiile, prezentate publicului pentru prima oară, au constituit motivul unor ghidaje tematice dedicate vieții și operei scriitorului. Ținând cont de interesul pe care l-a stârnit expoziția, perioada de vizitare a acesteia se va prelungi până în 5 august, data nașterii lui Marin Preda, data la care vizitatorii sunt așteptați să vizioneze o serie de interviuri cu Marin Preda, care vor fi proiectate în intervalul 10.00 – 18.00.
Vernisată în 18 mai 2021, expoziția constituie un eveniment-pilot în perspectiva manifestărilor organizate în cadrul Centenarului Marin Preda din anul 2022. La deschidere au fost prezenți prof. univ. dr. Ioan Cristescu, directorul general al MNLR, scriitoarea Mariana Sipoș, precum și cei doi fii ai scriitorului, Nicolae Preda și Alexandru Preda, care au primit trei caiete manuscrise ale lui Marin Preda, descoperite de Mariana Sipoș, printre care și celebrul „Jurnal foarte intim” publicat cu mulți ani în urmă în Ziua literară, după o transcriere ilegală a manuscrisului aflat o vreme în posesia procuraturii și ajunsă la Darie Novăceanu.
Mai multe detalii, aici.
Pentru vizitarea muzeului şl vizionarea materialele video prezentate la vernisaj, scrieți un mesaj la programe@mnlr.ro sau sunați la 0736.598.451.
_________________
Călătorie în timp. Din copilăria scriitorilor români | Expoziție MNLR în Plaza România
Ultimele zile în care puteți vizita expoziția MNLR din Plaza România, o adevărată călătorie în timp în copilăria scriitorilor. Prin intermediul fotografiilor din arhiva muzeului, însoțite de scurte fragmente de prezentare, mărturii și descrieri ale caselor, străzilor și ale atmosferei din copilăria scriitorilor români, veți putea alege să vă opriți privirea asupra unor detalii mai puțin cunoscute și pline de farmecul unui timp îndepărtat: cum arăta casa natală a lui Alexandru Vlahuță, care au fost scriitorii născuți în ținuturile împădurite ale Albaniei, care au copilărit într-o casă de lemn specific românească, într-un conac boieresc sau într-o casă din Chapelle-Anthenaise (Franța), unde nu se simțea trecerea timpului, spațiu asociat, prin excelență, libertății; care sunt descendenți din voievozii țării sau luptători în Războiul de Independență; care au crescut cu guvernante britanice sau cu poveștile bunicilor, ale bătrânilor în fața focului de seară sau despre călătoriile peste mări și oceane până la Atena, Alexandria și Istanbul.
Expoziția, organizată cu sprijinul Plaza România și în parteneriat cu Centrul pentru Tineret al Municipiului București, poate fi vizitată până în 30 iunie 2021, în Plaza România (Bulevardul Timișoara 26).
Pentru detalii, puteți suna la tel. 0736.598.451 sau ne puteți trimite un mesaj la adresa programe@mnlr.ro (Gabriela Toma).
_______________
Anton Pann, în arhivele Muzeului „Prima Școală Românească”
Casa Memorială „Anton Pann”, Str. Anton Pann 20
În perioada 13 mai – 15 iulie 2021, Muzeul Național al Literaturii Române, în colaborare cu Muzeul „Prima Școală Românească” din Șcheii Brașovului, vă invită să vizitați expoziția temporară dedicată lui Anton Pann, scriitor, folclorist, tipograf, pedagog și muzician, în cadrul căreia sunt prezentate documente originale și facsimile ale unor documente originale aflate în arhivele Bisericii Sf. Nicolae din Brașov.
În cadrul expoziției pot fi admirate o serie de tipărituri originale ale lui Anton Pann, conținând texte ecleziastice, cântări ale bisericii ortodoxe pentru diferite momente sau sărbători ale anului, cum ar fi: Irmologhiu sau Catavasier, Bazul teoretic și practic al muzicii bisericești, Anastasimatar, Heruvico-Chinonicar și Păresimier, alături de facsimile ale unor lucrări semnate de Gheorghe Ucenescu, discipol al ilustrului Anton Pann.
De asemenea, în amintirea scriitorului și folcloristului Anton Pann este expus și un exemplar din „Povestea vorbii”, chintesență a înțelepciunii poporului român, exemplar tipărit în 1852 în tipografia proprie.
Expoziția, deschisă la sediul Casei Memoriale „Anton Pann” din București, str. Anton Pann 20, poate fi vizitată de marți până duminică, în intervalul orar 10.00 – 18.00.
_______________
Expoziția Mihai Eminescu – Simbol al spiritualității românești
Sediul MNLR din Strada Nicolae Crețulescu 8
Expoziția documentară Mihai Eminescu – Simbol al spiritualității românești constă în 22 de planșe și își propune să aducă în atenția publicului viața și creația lui Mihai Eminescu.
Utilizând reproduceri ale manuscriselor eminesciene din ediția realizată de Academia Română, imagini ale locurilor care i-au marcat educația și existența, amintiri despre Eminescu, articole din publicistica eminesciană, expoziția va urma traseele mari și importante ale vieții și activității poetului.
Expoziția este special gândită în așa fel încât să respecte normele de siguranță referitoare la pandemie, fiind expusă pe panourile exterioare atașate pe fațada sediului expozițional al MNLR din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8 pentru a putea fi astfel să fie „vizitată” de un număr foarte mare de persoane în condiții de deplină siguranță.
______________
Expoziția Tudor Arghezi, tipograf și ziarist reprezintă o colecție de desene semnate Francisc Șirato, imprimate după o serie de plăci tipografice de zinc existente în Colecția Casei Memoriale „Tudor Arghezi – Mărțișor”. Desenele au fost publicate în paginile revistei „Cronica” (1915-1916) al cărei director era Tudor Arghezi. Majoritatea imaginilor expuse apar pe coperta revistei săptămânale și ilustrează articolul din deschiderea fiecărui număr, articol scris, de cele mai multe ori, chiar de Tudor Arghezi. Iată, așadar, cum colaborează gazetarul cu ilustratorul, cum se pot completa, în exprimarea unei idei, două tipuri de manifestări artistice, cea plastică și cea a cuvântului, cum se conjugă pamfletul și caricatura, totul devenind posibil prin „miracolul” tipografiei, acest meșteșug atât de drag lui Arghezi!
Expoziția poate fi vizitată la Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor” (Str. Mărțișor 26), fiind expusă în Tipografia Mărțișorului în fiecare zi, de marți până duminică, în intervalul orar 09.00 – 17.00.
***
În pregătire:
Micro-expoziția Portret Dimitrie Gusti (12 iulie – 31 august 2021), organizată de MNLR la Muzeul Național al Satului, în care vom expune portrete, fotografii reprezentative din cărțile lui C. Sandu-Aldea (Ape mari , În urma plugului și Două neamuri) și manuscrise semnate de sociologul român Dimitrie Gusti, documente aflate în arhiva MNLR. Expoziția face parte din cadrul proiectul Harta călătoriilor MNLR în muzeele din Capitală. Prima „oprire” a avut loc la Muzeul Antipa, cu micro-expoziția Pescuitorii de gânduri și amintiri.
9 – 21 iulie (în București Mall Vitan) și 23 – 30 iulie (Plaza România): expoziția MNLR dedicată jurnalelor intime, de călătorie, de documentare, de vise ale scriitorilor români, regăsite în arhiva MNLR.
______________
Evenimente on-line:
mini-Cafeneaua critică on-line
Luni, 28 iunie 2021, ora 19.00: Gheorghe Erizanu
Joi, 1 iulie 2021, ora 19.00: Dan Lăcătuș
pe site-ul MNLR,pe platforma culturaindirect.ro și pe pagina de Facebook a MNLR.
Invitatul episodului #42 al mini-Cafenelei critice on-line, luni, 28 iunie 2021, ora 19.00, este Gheorghe Erizanu, prozator și editor, directorul Editurii Cartier din Chișinău.
Invitatul episodului #43 al mini-Cafenelei critice on-line, joi, 1 iulie 2021, ora 19.00, este Dan Lăcătuș, arhitect bucureștean, restaurator, artist vizual.
Amfitrion: Ion Bogdan Lefter
________________
Desfășurată din primăvara lui 2018 la Muzeul Național al Literaturii Române – MNLR, Cafeneaua critică, longevivul proiect de dezbateri culturale inițiat în 1994 de criticul Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București, și-a suspendat edițiile săptămânale în martie 2020 din cauza pandemiei generate de coronavirusul SARS-COV-2. Încă în plină criză sanitară mondială, deci în imposibilitate de a-și relua întâlnirile cu invitați speciali și cu public, Cafeneaua critică a revenit totuși la 1 februarie 2021 sub forma unor mini-Cafenele critice on-line pe site-ul MNLR, pe platforma culturaindirect.ro și pe pagina de Facebook a Muzeului. În locul obișnuitelor dezbateri ample pe subiecte de actualitate culturală, mini-Cafenelele critice oferă dialoguri cu personalități literare, artistice, intelectuale despre chiar viața din timpul pandemiei.
Primele episoade ale mini-Cafenelei critice on-line pot fi accesate aici.
______________
Marți, 29 iunie 2021, ora 11.00
Pe Facebook, site-ul MNLR și pe platforma culturaindirect.ro
De azi până ieri. Revizitări literare cu Bogdan Crețu
Episodul # 21: Tudor Arghezi, Tablete din Țara de Kuty
______________
„De la Case adunate… și iarăși la lume date”, proiect inițiat și realizat de Secția „Case Memoriale” a Muzeului Național al Literaturii Române din București odată cu apariția noului context internațional pandemic, revine cu o nouă serie de materiale documentare adresate tuturor categoriilor de public interesate de o experiență virtuală unică în aceste vremuri încă incerte. Prin resursele educative gândite special pentru iubitorii de cultură, vă propunem o serie de evocări, povestiri, tururi ghidate prin lumile fermecătoare ale unora dintre cei mai remarcabili și iubiți scriitori din literatura română: Tudor Arghezi, George Bacovia, Ion Minulescu, Liviu Rebreanu și Anton Pann. Prin materialele video realizate sub acest generic, vă invităm să luați parte la un traseu al memoriilor unor oameni, locuri, obiecte, și sperăm să vă apropiem mai mult de arhivele mai puțin cunoscute ale caselor noastre memoriale. Un mod de a-i readuce în atenția publicului MNLR și pe muzeografii noștri, pe care mulți dintre cei ce ne urmăresc i-au cunoscut, cu care s-au împrietenit poate sau pe care i-au îndrăgit de la distanță și care astăzi dezvăluie și ei parte din povestea lor personală. Casele memoriale s-au redeschis, iar materialele realizate de noi sperăm să vă convingă că fiecare dintre ele merită vizitate.
„De la Case adunate… și iarăși la lume date” este o rubrică săptămânală, cu două episoade difuzate marțea și duminica, ora 21.00, pe pagina de Facebook a MNLR,
pe website-ul www.mnlr.ro și pe platforma www.culturaindirect.ro.
____________
Miercuri, 30 iunie 2021, ora 18.00
Ion Barbu și I. D. Sîrbu
Episodul #9 din seria de conferințe susținute de Călin-Andrei Mihăilescu
Călin-Andrei Mihăilescu (n. Bucureşti, 1956; Ph.D, Toronto, 1992) este scriitor şi profesor de literatură comparată şi filosofie. A publicat în engleză, franceză, română şi spaniolă proză, poezie, eseu şi articole pe diverse teme de literatură comparată, filosofie, teorie critică şi literară, estetică, hispanistică, literaturi naționale (engleză, americană, franceză, română), semiotică, istoria artei, istoria religiilor, mistică, magie, film, teorie lingvistică şi gândire socio-politică.
Conferințele pot fi vizionate pe pagina de Facebook a MNLR, pe website-ul www.mnlr.ro și pe platforma www.culturaindirect.ro
____________
Prin rubrica „Mozaic scriitoricesc în po-stări sufletești” ne propunem să vă captăm atenția printr-o incursiune în viața scriitorilor de la casele memoriale aflate în patrimoniul Muzeului Național al Literaturii Române: Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor”, Casa Memorială „George și Agatha Bacovia”, Casa Memorială „Ion Minulescu și Claudia Millian”, Casa Memorială „Liviu și Fanny Liviu Rebreanu” și Casa Memorială „Anton Pann”. Vom aduce în prim-plan fragmente inedite, amintiri cu și despre scriitori, aspecte mai puțin cunoscute, nu doar despre cei cinci scriitori, dar și despre întâlnirile lor cu alți contemporani, toate acestea cu trăiri intense, tristeți și atașamente, prietenii, eforturi, povestite cu umor și naturalețe, adunate ca într-un mozaic scriitoricesc. Un puzzle imens al vremurilor trecute, ce recompune din mici piese adunate de noi figuri care au marcat pentru totdeauna cultura română.
„Mozaic scriitoricesc în po-stări sufletești” este o rubrică săptămânală, cu două episoade difuzate miercurea și sâmbăta, de la ora 21.00, pe pagina de Facebook a MNLR, pe website-ul www.mnlr.ro și pe platforma www.culturaindirect.ro.
_____________
Joi, 1 iulie 2021, ora 20.00
Un nou episod al rubricii Litera Mov, realizată de Doina Ruști, va fi disponibil pe platforma culturaindirect.ro, pe pagina de Facebook și pe site-ul MNLR.
______________
Vineri, 2 iulie 2021, ora 20.00
2 P/s (Doi prozatori pe săptămână)
Iulian Popa în dialog cu Andrei Panțu
Proiect inițiat de scriitoarea Doina Ruști și organizat de MNLR în parteneriat cu Editura Litera.
Pe pagina de Facebook a MNLR, pe website-ul www.mnlr.ro și pe platforma www.culturaindirect.ro.
______________
Duminică, 4 iulie 2021, ora 11.00
Poezie și creație cu Loreta Popa
Invitată: Soprana Daniela Vlădescu, manager al Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța.
Evenimentul poate fi urmărit pe site-ul MNLR și pe pagina de Facebook a MNLR.
______________
Duminică, 4 iulie 2021, ora 13.00
Rubrica Indulgențe, realizată de poetul și publicistul Ion Mureșan.
Cele mai recente episoade ale rubricii Indulgențe sunt disponibile aici.