Glisează meniul stânga/dreapta
14 iunie 2022 — Lansări de carte
Muzeul Național al Literaturii Române găzduiește joi, 30 iunie 2022, de la ora 17.00, în Grădina MNLR, Str. Nicolae Crețulescu 8, lansarea postumă a cărții „Alergând în sandale de vânt”, apărută la Editura Rawex Coms, purtând semnătura Romaniței Maria Ștențel. Iau cuvântul: Vasile Szolga, Tudor Meiloiu, Raluca Tudor, Florentin Popescu, Ion Andreiță, Nicolae Ștențel.
„Romanița – fata care semna (și semăna) cu o floare! Scriitoarea și ziarista care, pe autografele date pe cărți, la sfârșitul oricărei scrisori sau bilețel de câteva cuvinte, semna simplu, cursiv: Romanița, desenând în prelungirea a-ului final, o floricică gingașă ca o șoaptă de primăvară. Era bine cunoscut acest obicei al ei, floarea prinsă de semnătură devenindu-i blazon, identitate statornică”, scrie pe coperta a patra a cărții Ion Andreiță.
Jurnalist cu state vechi în presa pe unde radiofonice, Romaniţa Maria Ştenţel era un excelent intervievator. Dovada o face volumul său de interviuri „Destine pentru eternitate”, apărut la Editura Six. Un volum în care a reunit interviurile pe care le-a realizat între anii 2000-2003 cu o seamă de personalităţi ale vieţii ştiinţifice, medicale, literare şi diplomatice şi transmise în cadrul emisiunilor de largă audienţă „Cum vă place” şi „Destine şi pasiuni” de la Radio România Actualităţi. O persuasivă demonstraţie de jurnalism interactiv, de măiestrie profesională, astfel că fiecare interviu s-a constituit la momentul transmiterii în eter – şi a avut aceeaşi valoare aşternut pe file de carte – în mărturie pentru istorie şi eternitate. Printre cei intervievați se numără Eugen Simion, Ion Brad, Solomon Marcus, Eugen Uricaru, Alexandru Tomescu, Dumitru Dorin Prunariu. Născută la 23 octombrie 1943, Romanița-Maria Ștențel era un om educat, cu o bogată cultură literar-artistică, cu mult simț al umorului, veselă, plină de viață. A studiat Filologia – Limba Română, la Universitatea din București. A avut o carieră bogată la Radiodifuziunea Română, unde a realizat o varietate de programe. În 2018, a publicat ultima ei carte „Călătorii pe ulița copilăriei”, care conținea o bună parte din interviurile ei radiofonice. În postfața cărții, Romanița evoca un moment din clasele primare când o colegă talentată, Monica, i-a recitat mai multe fragmente dintr-o poezie minunată. De la ea a aflat că poezia se numea Scrisoarea a III-a și că numele autorului era… Mihai Eminescu. „Atunci am auzit prima oară de marele Poet. Fascinată de harul de recitatoare al Monicăi, mi-am uitat ghiozdanul, sprijinit de un gard, dar am fost fericită că l-am găsit, păzit de un Cuțu, căruia îi dădusem o feliuță din gustărica mea. Meritase!”
La 28 decembrie 2021, Romanița-Maria Ștențel părăsea această lume înainte de vreme.
Parteneri media: Radio România Cultural, Observator Cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte.ro, Zile și Nopți, publicația on-line IQool, Agerpres, Radio Trinitas, Modernism, Ordinea Zilei, Revista de cultură Familia, OPT motive.
Vă așteptăm cu drag!