6 februarie 2020 — Spectacole de teatru

„A(m) iubi(t) iubirea” | Spectacol după Nina Cassian

Muzeul Național al Literaturii Române vă invită joi, 20 februarie 2020, ora 19.00, la sediul din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8, la spectacolul „A(m) iubi(t) iubirea”, după Nina Cassian, spectacol ce poartă amprenta unică a regizoarei Cătălina Buzoianu. Cu Roxana Guttman, Mihai Nițu și Naomi Guttman. Rezervări: programe@mnlr.ro, responsabil Gabriela Toma.

Poetă, traducătoare şi eseistă, Nina Cassian s-a născut la 27 noiembrie 1924. La naştere, se numea Renée-Annie Cassian-Mătăsaru. În 1940, Tudor Arghezi îi spunea sentenţios: „Talent incontestabil!“, după ce îi citise un caiet de versuri. Prima sa poezie publicată în ziarul România liberă în 1945, care a şocat prin stil, are un titlu teribilist pentru o poezie de debut: „Am fost un poet decadent“. Nina Cassian a îmbrăcat veșminte de muză. Le-a purtat cu o senzualitate desăvârșită, cu seninătate și mai ales cu stil. A fost autentică și fascinantă. „Fiecare nouă iubire este o speranţă”, obişnuia să spună Nina Cassian.

Regizoarea Cătălina Buzoianu a scris file memorabile în istoria teatrului românesc. A îndrumat generaţii de tineri actori, încurajându-le să-şi găsească vocaţia şi s-o urmeze, cu fidelitate şi profesionalism. Forţa imaginaţiei, căutarea permanentă a autenticităţii, dar şi energia ei creatoare, dublată de o permanentă exigenţă faţă de propriul teatru, sunt prezente în spectacolele deosebite pe care le-a dăruit de-a lungul anilor. A plecat spre stele la 3 august 2019.

Spectacolul „A(m) iubi(t) iubirea” s-a născut din dorința și nevoia de a spune lucrurilor pe nume, iubirii pe nume, trădărilor, viselor, VIEȚII pe nume. Toate vin să întregească imaginea a ceea ce ar trebui să ne vegheze clipele vieții, IUBIREA.

Vă așteptăm cu drag!