17 ianuarie 2019 — Spectacole de teatru

„A(m) iubi(t) iubirea” | Spectacol după Nina Cassian

Muzeul Național al Literaturii Române vă invită vineri, 25 ianuarie 2019, ora 18.00, la sediul din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8, la „A(m) iubi(t) iubirea”, un spectacol după Nina Cassian, personaj aparte în literatura română, coordonat artistic de regizoarea Cătălina Buzoianu, cu Roxana Guttman, Mihai Nițu și Naomi Guttman.

Poetă, traducătoare şi eseistă, Nina Cassian s-a născut la 27 noiembrie 1924. La naştere, se numea Renée-Annie Cassian-Mătăsaru. În 1940, Tudor Arghezi îi spunea sentenţios: „Talent incontestabil!“, după ce îi citise un caiet de versuri. Prima sa poezie publicată în ziarul „România liberă“ în 1945, care a şcocat prin stil, are un titlu teribilist pentru o poezie de debut: „Am fost un poet decadent“. Primul volum, „La scara 1/1“, apărut în anul 1948, a fost atacat vehement de către criticii de partid, fiind considerat un exemplu de „poezie decadentă“. În 1985, Nina Cassian este invitată în America în calitate de „visiting professor”, pentru a susține un curs la New York University. Cassian a rămas în America în timp ce în România Securitatea a confiscat toate bunurile ce-i aparțineau, iar cărțile i-au fost interzise și retrase din biblioteci, până la căderea regimului comunist.

Nina Cassian a îmbrăcat veșminte de muză. Le-a purtat cu o senzualitate desăvârșită, cu seninătate și mai ales cu stil. A fost autentică și fascinantă. „Fiecare nouă iubire este o speranţă”, obişnuia să spună Nina Cassian.

„Am avut iubiri fericite şi iubiri nenorocite. Adică iubiri care m-au lăsat, m-au părăsit, m-au trădat. Sau după ce m-au iubit mi-au spus «eşti atât de grozavă şi ADIO»… şi m-au lăsat. Pasiunea este devastatoare. Iubirea este minunată, însă pasiunea este foarte periculoasă. Ce e aia fericire? În ce constă fericirea? Cine a dobândit fericirea? Poate că o ai şi nu-ţi dai seama de asta. E complicat. Eu am fost fericită. Ştiu sigur că am băut din această licoare vrăjită”, spunea poeta care a plecat spre alte zări la 14 aprilie 2014.

Spectacolul s-a născut din dorința și nevoia de a spune lucrurilor pe nume, iubirii pe nume, trădărilor, viselor, VIEȚII pe nume. Toate vin să întregească imaginea a ceea ce ar trebui să ne vegheze clipele vieții, IUBIREA.

„Spectacolul conceput de Roxana Guttman, cu ajutorul neprețuit al Cătălinei Buzoianu, pune în lumină adevărurile Ninei Cassian, așa cum le-a spovedit în scrierile sale. Urci scările până departe, în turnul de fildeș, și, acolo, sus, unde lucrurile se văd mai clar, devii una dintre bornele care delimitează granița universului unic al Ninei Cassian. E lume, e living, e bibliotecă, e balamuc, e cimitir, e tinerețe nebună, e bătrânețe resemnată, e râs, e bucurie, e plâns, e melancolie. Și e multă, multă iubire. A Ninei Cassian. Pentru Nina Cassian”, scrie jurnalista Gabriela Hurezean despre spectacol în revista „Muze și Arme”.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Vă așteptăm cu drag!