Glisează meniul stânga/dreapta
26 mai 2023 — Evenimente
În fiecare an, Muzeul Național al Literaturii Române din București are două motive pentru a sărbători data de 1 iunie: este Ziua Copilului și, totodată, ziua în care instituția noastră și-a deschis porțile publicului larg, în 1957, sub conducerea directorului Perpessicius.
Cele șapte sedii ale muzeului (expoziția de bază din strada Nicolae Crețulescu 8, sediul din Calea Griviței 64-66, precum și cele cinci case memoriale ale MNLR) vor fi deschise și vor putea fi vizitate gratuit!
Anul acesta, de 1 iunie, în cadrul expoziției de bază a MNLR (strada Nicolae Crețulescu 8), am pregătit pentru cei mici evenimente de excepție: un atelier de magie cu Andrei Teașcă, două ateliere pregătite de specialiștii în educație muzeală de la Asociația Da‘DeCe („Călătorie în lumea cuvintelor”) și o expoziție de benzi desenate.
De asemenea, în București-Mall Vitan, puteți vizita expoziția „Pinocchio”, organizată de MNLR în parteneriat cu Fundația Națională „Carlo Collodi” din Italia și Institutul Italian de Cultură.
La Casele memoriale ale MNLR vor avea loc ateliere de educație muzeală, lecturi de povești, spectacole de umbre, precum și microrecitaluri la pian și audiții muzicale.
____________________
Programul evenimentelor de la sediul MNLR, strada Nicolae Crețulescu 8
Expoziția de benzi desenate (10.00 – 18.00)
Expoziția cuprinde planșe realizate de autorul și profesorul de benzi desenate Mihai I. Grăjdeanu. Lucrările expuse dezvăluie secretele realizării unei pagini de bandă desenată, prezentând etapele de lucru într-o abordare inedită, care îmbină tehnica clasică cu tehnologia digitală. Personajele și poveștile clasice prind contur pe paginile colorate ale benzilor desenate, oferind o experiență interactivă și distractivă pentru toți vizitatorii, în special pentru copii.
Muzeul Național al Literaturii Române dorește să ofere copiilor și familiilor o incursiune captivantă în universul literaturii române prin intermediul benzilor desenate. Nu vor lipsi poveștile și basmele celebre precum „Făt-Frumos din Lacrimă” sau „Câinele și Cățelul”. De asemenea, vor fi expuse în premieră balada „Miorița” într-o bandă desenată inedită, care dezvăluie o variantă mixtă a textului, dar și „Enigma Otiliei” sau „O scrisoare pierdută”, oferind o perspectivă BD asupra textelor literare originale.
Atelier Călătorie în lumea cuvintelor
14.00-15.30 (pentru copii cu vârsta între 6 și 10); 15.30-17.00 (pentru 10 – 14 ani)
Cuvintele călătoresc foarte mult în timp și în spațiu. Intrăm în lumea lor și, pentru a nu ne rătăci, peste tot pe unde trecem, ne vom lua repere care ne ajută să ne orientăm.
Scriitorii sunt cei mai pricepuți mânuitori ai cuvintelor: le conving să se adune și să apară în fața noastră în nenumărate forme: scrise, cântate, pictate ori interpretate. Vom explora și vom descoperi împreună ce culori au versurile, cum sună și cum pot încăpea în volume atât de mici ca niște bijuterii. Posibil să deslușim și paradoxul avangardei din … trecut, printr-o poezie DADA. Povestim și despre prietenii din cărți care au ajuns eroi de film sau bandă desenată. La ce sunt bune poveștile?
Atelier de magie cu Andrei Teașcă (ora 17.30)
Toți copiii vor putea învăța trucuri uimitoare, vor afla lucruri interesante și se vor transforma în adevărați magicieni! Prin artele combinate (magie, improvizație, joc de rol, metafore) și „trucuri” din psihologie, atât părinții, cât și copiii acestora, vor învăța mai multe despre relația părinte-copil. Pentru prima dată artistul magician nu răspunde doar nevoii de distracție a spectatorului, ci îl pune la încercare, îl determină să-și exprime emoțiile, iar prin metaforele art-terapeutului, copilul-spectator află cum să gestioneze din punct de vedere emoțional o situație de viață. Laitmotivul atelierului e reprezentat de realizarea unui truc de către copil împreună cu părintele/părinții – pentru a crea această legătură de taină prin păstrarea secretului trucului magic. De asemenea, exprimarea în fața publicului și depășirea tracului ajută oamenii în învingerea fricilor, în general, și în dezvoltarea abilității de a-și exprima liber emoțiile.
Prin intermediul acestui atelier, Andrei Teașcă și-a propus să dea valoare timpului petrecut de copii împreună cu părinții lor prin crearea unei amintiri speciale care să întărească relația și încrederea dintre ei.
Programul evenimentelor la Casele memoriale ale MNLR
De 1 iunie, la Casele Memoriale Ion Minulescu și Liviu Rebreanu, de la ora 11.00, se va organiza atelierul intitulat „Lecția despre muzeu”. Participanții vor afla care sunt menirea și funcțiile unui muzeu, ce tipuri de muzee există, ce înseamnă patrimoniu muzeal, cum se constituie și se administrează acesta, cine sunt cei care lucrează într-un muzeu și ce fac ei.
Tot de 1 iunie, între orele 12.00 și 14.00, sunteți așteptați la Casele Memoriale Ion Minulescu și Liviu Rebreanu, din cartierul Cotroceni, să aflați povestea copilăriei celor doi mari scriitori, a familiilor acestora, a educației pe care au primit-o și multe altele, în cadrul unor tururi ghidate: „Copilăria lui Ion Minulescu / Copilăria lui Liviu Rebreanu”. Ion Minulescu și Liviu Rebreanu au avut copilării total diferite. Dacă sunteți curioși să aflați mai multe, programați-vă la numărul 0722.657.280. Vă așteptăm cu mare drag!
Ziua copilului la Casa Memorială Anton Pann
Povești cu fes din cutia de sidef
Vă invităm să descoperiți cine a fost Anton Pann, dar și ce mâncare prefera, la ce instrument cânta acesta. Vom discuta despre obiectele aflate în expoziție, dar și despre lumea amuzantă din cărțile lui Anton Pann.
Vom citi, vom povesti, vom râde şi vom glumi, vom desena un semn de carte care să ne amintească de autorul muzicii imnului național.
Atelierele vor fi coordonate de către muzeografii Mădălina Șchiopu și Oana Oros și se vor desfăşura în intervalul orar 12.00-16.00, pe strada Anton Pann 20, sector 3, din București.
Înscrierile la atelier se pot face la numărul: 0314.045.045 /0722.246.863 – muzeograf Mădălina Șchiopu.
***
„Fă-te suflete copil
Și strecoară-te tiptil,
Prin porumb cu moț și ciucuri
Ca să poți să te mai bucuri!”
(„Creion”,Tudor Arghezi)
Ziua Copilului la Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor”
Între orele 11.00 și 13.00, vă așteptăm să vizionați un spectacol de umbre după o poveste din „Cartea cu jucării” de Tudor Arghezi.
Povestea este presărată cu haz şi comentariile Mitzurei şi ale lui Baruţu, copiii scriitorului. Întreaga poveste este transpusă într-un scurt spectacol de umbre care stimulează imaginaţia copiilor şi îi introduce în atmosfera de demult a casei Arghezi. Spectacolul va fi proiectat în interiorul fostei Tipografii „Potigrafu-Mărțișor”, durează 18 minute și se va desfășura pe parcursul intervalului anunțat mai sus.
Copiii vor fi invitați apoi să recreeze personajele din poveste, siluetele lor meșterite din carton decupat și personalizate cu creioane colorate.
Ca un preambul pentru ziua de 1 iunie, Casa Memorială „George și Agatha Bacovia” vă invită miercuri, 31 mai, de la ora 13.00, la un moment de audiție muzicală, oferit de elevii Cercului de instrumente muzicale de la Clubul Copiilor sector 4, București, coordonați de prof. Gheorghița Din.
În repertoriu se vor regăsi piese semnate de: John Thomson, Johann Sebastian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart, Friedrich Burgmuller, Serghei Prokofiev și Karl Czerny.
De 1 iunie, veți putea vizita expoziția de desene realizate de micuța Eva Ursu. În cadrul vernisajului va avea loc un microrecital la pian, susținut de Vladimir Spirescu, elev în clasa a III-a la Școala Gimnazială „George Bacovia”, coordonat de prof. Gheorghița Din.
Micul pianist va interpreta din opera compozitorilor Johann Sebastian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart, Friedrich Burgmuller și Serghei Prokofiev.
Totodată, în intervalul 12.00-13.30, dedicat evenimentelor organizate de Ziua copilului, vor avea loc lecturi de povești.
Ce puteți vizita la sediul MNLR din Calea Griviței 64-66 (10.00 – 18.00)
Spațiul expozițional Atelier de artist – Margareta Sterian
Amenajat la etajul al doilea al clădirii, spațiul intim – recreat prin obiecte de mobilier, obiecte personale și lucrări de pictură, grafică, ceramică, frescă și panouri textile – redă universul creator și existențial al artistei, exemplificând interesul său pentru multiplele forme de exprimare artistică. Toate obiectele expuse în acest spațiu au fost donate Muzeului Național al Literaturii Române de către pictorul și criticul de artă Mircea Barzuca, discipolul și moștenitorul testamentar, omul datorită căruia opera și personalitatea Margaretei Sterian vor fi cunoscute de generațiile viitoare.
Eclectic – expoziția temporară a artistului Lucian Christian Hamsea (Sala Petru Creția)
Despre artist, curatorul expoziției, Dalina Bădescu, afirma:
„Fără a lucra efectiv cu chipul uman ca referent exterior, pretext pentru o pictură figurativă canonică, Lucian Christian Hamsea rămâne în domeniul viului, al realității filtrate prin percepția omului, recompunând pe suprafața pânzei fragmente ale unei lumi aflate la granița dintre haosul primordial și apariția ordinii. Compozițiile lui, efervescente prin dinamica gesturilor puternice din fundal, sunt organizate ulterior rațional, domolite într-un anume fel de intervenții grafice, de fire picturale care pun în ordine lucrările și le leagă formal una de cealaltă. Fiecare pictură poate fi privită ca un cadru dintr-o narațiune amplă, nonfigurativă, despre prezența omului în cosmos, despre capacitatea lui de a găsi sau de a investi sens în toate cele create sau încă necreate.”
Expoziția Restitutio Cantemir – 1673-1723 (Sala Al. Oprea și Sala Al. Condeescu)
Deschisă pentru a celebra trei veacuri și jumătate de la nașterea marelui cărturar, în cadrul Anului Cantemir, expoziția conține panouri expoziționale ce reprezintă hrisoave domnești, manuscrise literare, stampe, tipărituri, dar și facsimile ale unor documente și volume din opera lui Dimitrie Cantemir.