12 noiembrie 2019 — Ateliere pentru copii

Atelierele Thomasinei | 16 noiembrie-14 decembrie 2019

Muzeul Național al Literaturii Române vă invită sâmbăta, de la ora 10.00, în perioada 16 noiembrie – 14 decembrie 2019, la atelierele de educație muzeală, de creativitate & imaginație.

Pisissicius, motanul de rasă invizibilă, ghidul copiilor la Muzeul Literaturii, împreună cu Thomasina, pisica elegantă care adoră poveștile, călătoriile, măștile, clepsiderele și calendarele, vă așteaptă cu drag să explorați împreună intersecțiile  și ascunzătorile secrete ale muzeului.

Întâlnirile încep cu un scurt popas în Casa cu literaturi, unde obiectele expuse își vor dezvălui povestea ținută în taină și vor fi pretextul unui spectacol de imagini și al unui atelier de creativitate.

Atelierele Thomasinei, ediția toamnă-iarnă, sunt adresate copiilor cu vârste între 5 și 12 ani.

Rezervările se fac la adresa: programe@mnlr.ro, cu subiectul #AteliereleThomasinei, sau la numărul de telefon 0748 057 192.
Coordonator ateliere: Gabriela Toma
Cover: Anca Ivan​

16 noiembrie 2019
10.00-13.00
Ocolul muzeului în 12 povești cu pisici reale și imaginare
Pauza de pisici invizibile
Alfabetul-pisică | Atelier de creativitate


O pisică pentru fiecare lună a anului! Pisica moștenire, pisicâinele, motanul filozof sau motanul Ahmed vor sta alături de câteva pisici care au însoțit existența multor scriitori români, cum ar fi Tărcata, Frăsina și motanul Titu, Boni, Japonica și Tismana.
Dacă ai o poveste despre pisici, o poți aduce la muzeu! Le strângem pe toate în Cartea lui Pisissicius.

23 noiembrie 2019
10.00-13.00
Povestea corespondenței
Mesaj într-o sticlă
Scrisoarea cu sigiliu | Atelier de creativitate


Să zărești o scrisoare în cutia poștală este o raritate în ziua de azi. Tocmai din acest motiv, ne-am gândit să aruncăm o privire prin vitrinele muzeului pentru a descoperi felul în care scriitorii români trimiteau sau primeau scrisori, cum își înfrumusețau corespondența sau în ce cutii frumos ornamentate o păstrau.
Ce mesaj ai lăsa într-o sticlă dacă ai naufragia pe o insulă? Cui i-ai adresa o scrisoare cu pecete?

30 noiembrie 2019
10.00-13.00
Călătorie în istoria lecturii
Cărți mari. Cărți mici
Ilustrația unei cărți liliput | Atelier de creativitate


La acest atelier vom învăța să decodificăm, să citim semnle din jurul nostru. Fie că sunt semne de circulație, de afecțiune, coduri în literatură, arta plastică, fotografie sau în publicitate, avem nevoie de un exercițiu atent pentru a le înțelege. De aici și până la cuprinderea lor între scoarțele unei cărți (de lemn, de metal sau de mătase) este doar un pas.

14 decembrie 2019
10.00-13.00
Povestea însemnărilor zilnice
Copacul cu mesaje
Jurnalul-colaj | Atelier de creativitate


Jurnalul a stat la baza multor opere literare și de artă. Schițele unui portret pe o bucățică de ziar sau un poem scris pe un șervețel se regăsesc uneori în interiorul și intimitatea unui jurnal. Ce rămâne sau cum se transformă o amintire într-o pagină de literatură? De la jurnalul de bord al căpitanilor care străbat oceanele până la un jurnal imaginar al unui personaj, vom face o incursiune în acest mod de a înregistra pulsul și ritmul vieții.

Galerie Foto