27 februarie 2024 — Evenimente

Atelierul de creație Poezie în viață

Sâmbătă, 2 martie 2024, între orele 14.00 – 18.00, la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din strada Nicolae Crețulescu 8, va avea loc un nou atelier de creație Poezie în viață. Invitat este poetul și artistul Mugur Grosu, unul dintre puținii poeți ce practică la un nivel semnificativ  valoric, artă performativă în România.

Preocupat de „formele extraliterare care extind teritoriul poeziei”, el este un exemplu ce reprezintă o condiție existențială și culturală a unui nou tip de poet ce tinde către o exprimare multifațetică, de departe încă neobișnuită la noi. De aceea, prezența lui în Atelierul de creație Poezie în viață este chemată să fie o experiență ce deschide spre curajul pentru o practicare diferită a poeziei în rândul tinerilor.

Mugur Grosu este scriitor și artist născut în Constanţa și stabilit în București. A publicat 7 cărți și e prezent în 34 de antologii, dintre care 6 internaționale. Obișnuiește să spună că poeții sunt doar mijloace publice de transport ale poeziei, care se stinge dacă-i închisă definitiv într-o carte. Este preocupat de poezie în toate formele care-i extind teritoriul, prin instalații, performance, videopoem sau muzică experimentală. Este membru al tandemului de creație și dialog „indisciplinar” 111invers1, înființat alături de artista Lumi Mihai în ideea de a elabora punți între arte și către public: cele mai recente proiecte sunt instalația permanentă „Prima zi de școală, de Rolf Bossert”, montată, pe  Colegiul Diaconovici-Tietz din Reșița, și spectacolul „Poetry Jazz Suite – o lirică a Banatului în 8 tablouri sonore” (itinerat în Timișoara, Reșița și trenul Anina – Oravița).

Pentru detalii despre Mugur Grosu accesați:

(1) „Grădina Poeților Dispăruți” – poem organism – videopoem de lung metraj – YouTube

https://www.facebook.com/mugur.grosu/posts/10160153895091855

În perioada ianuarie – iunie 2024, atelierele se vor desfășura fiecare sâmbătă eligibilă, între orele 14.00 – 18. 00. Coordonator: Nina Vasile

Detalii: https://www.facebook.com/caleapoeziei