25 aprilie 2024 — Evenimente

Atelierul de creație Poezie în viață

Sâmbătă, 27 aprilie 2024, între orele 14-18, la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Atelierul de creație Poezie în viață are porțile deschise pentru cei doritori, în limita locurilor disponibile.

Invitată este Adriana Gheorghe, participantă în anii ʹ90 la Atelierul unde acum ne va împărtăși evoluția și experiența ei personală în arta poetică, atât ca teoretician, cât și ca performer. Ea aparține prin debutul ei artistic generației 2000, cea care are, între vârfurile de atunci, performerii de azi. În acest sens a fost colega de Atelier cu adrian urmanov, cel care a scris manifestul poeziei utilitariste și l-a și performat pentru scurtă vreme, cu Andrei Peniuc și cu Răzvan Țupa cel care în prezent este între puținii poeți performeri în România. Ei au în comun faptul că au asumat un alt mod de prezență a poeziei în mediul cultural sau pur și simplu, oriunde între oameni. Și cred că aceasta este o intenție comună, care își are rădăcinile și în Atelierul de creație Poezie în viață pe care l-au frecventat cândva. Între altele, miza acestui Atelier, atunci ca și azi, este punerea în mișcare a modului diferit de expresie a poeziei pentru receptorii ei, dincolo de forma scrisă a unui text literar. În ce o privește pe Adriana Gheorghe, ea este o prezență constantă în țară cât și în străinătate (la Teatrul Brut din Viena,  PACT Essen). Activează deja de mulți ani în jurul Centrului de Dans Contemporan din București și la Centrul Dansului dar și în galerii precum Salonul de proiecte, Suprainfinit, MNAC, Swimming Pool Sofia, AKM Karlruhe). A colaborat cu artiști locali (Alina Popa, 1982 – 2019) și internaționali. Acționează și în grupuri de lucru și ateliere în spații private, ceea ce constituie, la o privire atentă, un simptom al manifestării artistice actuale în care ea este inițiatoare. E drept, inevitabil, una discretă. Arta Adrianei Gheorghe se află acum la granița dintre performance, poezie, teorie și atât cât am putut identifica până în prezent, un mod minimal și totuși extrem al unei coregrafii a limbajului verbal în contextul dansului contemporan. Un accent personal pentru poezia Adrianei îl văd în punerea la vedere, în poezia ei performativă, a zonei incomode, nepoetice în speță, a manifestării individuale în contextul interrelațiilor umane. Adriana Gheorghe are curajul extrem de a face poezie din partea ridicolă a ființei umane, una care însă se dezvăluie ca atare cu o incredibilă seducție pentru public, de aceea reușește transferul spre un tragism ce nu a mai fost pus în expresie până la ea. Cu alte cuvinte, avem de-a face cu o poezie ca dans al limbajului, în toate formele lui, desigur și corporal. Unul dintre evenimentele sale din 2023, Repetiție pentru o școală de dans, este semnificativ în acest sens.                                       .

Detalii la:

https://p-u-n-c-h.ro/distri…/false-hours-adrianagheorghe/,CESI (laborator despre performativitate).

În perioada ianuarie – iunie 2024, atelierele se vor desfășura fiecare sâmbătă eligibilă, între orele 14-18. Coordonator: Nina Vasile

Detalii: https://www.facebook.com/caleapoeziei