21 mai 2024 — Ateliere

Atelierul de creație Poezie în viață

Sâmbătă, 25 mai 2024, între orele 14.00-18.00, la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din strada Nicolae Crețulescu, nr 8, Atelierul de creație Poezie în viață are porțile deschise pentru cei doritori, în limita locurilor disponibile.

Un filosof este un invitat neobișnuit pentru Ateliere de poezie în general, dar nu și pentru Poezie în viață. Tinerii participanți vor avea ocazia de a-l cunoaște pe Ion Vezeanu, unul dintre filosofii care impresionează auditoriul nu doar prin amploarea, profunzimea și puterea revelatoare a acoperirii analitic-hermeneutice a temelor discutate, ci și ca personalitate pe care, în ceea ce mă privește, nu am mai văzut-o dincolo de anii ʾ90, când eram eu însămi studentă la filosofie. În urmă cu șapte ani îi ascultam unul dintre cursurile opționale de la doctorat și atunci am putut descoperi nu doar un profesor ce reușea un soi de alchimie a ideilor, ci și o personalitate ce-mi amintea de noblețea, eleganța și prestanța unui profesor interbelic, așa cum mi l-am imaginat eu. În același timp, generozitatea prudentă, umorul și căldura sufletească, au făcut ca Ion Vezeanu să-mi rămână în amintire ca singurul profesor pentru care am păstrat comunicarea dincolo de aulă, niciodată altfel decât ca „stimat și drag profesor”. Astfel că primul motiv pentru care am dorit să-l am ca invitat în Atelierul de creație Poezie în viață este dorința de a împărtăși tinerilor, experiența existențială de a cunoaște nu doar un om de o cultură vastă, ci și acel exemplu de umanitate ce devine un privilegiu atunci când se ivește în apropiere.

Fără îndoială, tema Faust sau savantul rătăcit, pe care domnul profesor Ion Vezeanu a propus-o, va fi punctul de plecare pentru exercițiile din Atelier în care atenția întoarsă către Goethe și pactul faustic, ne va provoca spre reflecții, dar și identificarea unor resurse interioare neștiute pentru laboratorul poetic personal.

Ion Vezeanu este doctor în filosofie, cercetător asociat, membru permanent al Institutului de Filosofie din Grenoble, Universitatea Grenoble-Alpes (UGA), profesor asociat, Facultatea de Filosofie, Universitatea din București (UNIBUC); a predat peste douăzeci și cinci de ani, în mai multe universități (Grenoble, Paris, București), cursuri de filosofia limbajului, filosofia științelor, filosofia mintii, antropologie culturală, metodologia și etica cercetării. Are peste o sută de publicații de specialitate (articole, cărți, traduceri, volume colective), în română, franceză, engleză; peste o sută de congrese, seminarii și conferințe internaționale. A ținut timp de un deceniu rubrica permanentă „Remarci filosofice”, de la revista Tribuna din Cluj. Are în pregătire, spre publicare două volume: Bios, Eros și Thanatos (660 p.) respectiv Simboluri și reprezentări ale nebuniei în cultura (700 p.).

În perioada ianuarie – iunie 2024, atelierele se vor desfășura fiecare sâmbătă eligibilă, între orele 14.00-18.00. Coordonator: Nina Vasile

Detalii: https://www.facebook.com/caleapoeziei