Glisează meniul stânga/dreapta
12 decembrie 2019 — Audiții
Muzeul Național al Literaturii Române și Teatrul Național Radiofonic pentru Copii vă așteaptă la audiția spectacolului cu piesa „Extraterestrul care îşi dorea ca amintire o pijama – o poveste de trezit uşor părinţii” de Matei Vişniec, marți, 17 decembrie 2019, la ora 12.00, în Sala Perpessicius a sediului din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe).
„Extraterestrul care îşi dorea ca amintire o pijama – o poveste de trezit uşor părinţii” de Matei Vişniec. Adaptare radiofonică şi regia artistică: Mihai Lungeanu. În distribuţie: Alexandrina Halic, Constantin Cojocaru, Adela Mărculescu, Violeta Berbiuc, Antoaneta Cojocaru, Ioana Popovici Chelaru, Ioan Pavel, Virginia Vasilache, Andrei Iordache, Mihaela Neacşu, Alexandru Robu, Carmen Sascău, Florin Georgescu. Redactor şi coordonator de proiect: Irina Soare. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia de montaj: Dana Lupu şi Robert Vasiliţă. Regia muzicală: Patricia Prundea. Regia tehnică: Codrin Lazăr.
Spectacolul se va difuza, în premieră, duminică, 22 decembrie 2019, de la ora 9.00, la Radio România Cultural.
„«Extraterestrul care îşi dorea ca amintire o pijama» este o piesă pe care am simţit nevoia să o scriu în contextul unei drame istorice şi umane pe care o observ în România: aceea a copiilor care cresc fără părinţii lor. În mai toate regiunile ţării, mulţi români plecaţi la lucru în străinătate şi-au lăsat copiii cu bunicii, cu diverse rude mai apropiate sau mai îndepărtate, ba chiar şi cu vecinii. Aceşti copii care cresc fără căldura prezenţei părinteşti se formează ca oameni pe un fond de frustrare profundă, cu multe sechele ulterioare… Mă îndurerează mult ceea ce se întâmplă, pe fond de febrilitate capitalistă, în România, cu ceea ce ar trebui să fie primul nostru «capital», copiii”, afirma scriitorul Matei Vişniec într-un interviu acordat jurnalistului Cristian Teodorescu.
Spectacolul radiofonic inspirat din acest puternic text dramatic contemporan îşi propune un sensibil, dar ferm, semnal de alarmă (de „trezit părinţii”) care să determine o punere în discuţie a valorilor reale cu care creştem generaţia care urmează. Dragostea părintească, prietenia, sinceritatea, bunătatea, visele şi speranţele, temerile şi aşteptările copiilor noştri sunt, poate, mai importante decât jucăriile, hainele şi dulciurile devenite cadouri stereotipe.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Vă așteptăm!