24 octombrie 2023 — Audiții

Audiţie Teatrul Naţional Radiofonic | „Volpone”, de Ben Jonson

Muzeul Naţional al Literaturii Române şi Teatrul Național Radiofonic vă invită marţi, 31 octombrie 2023, de la ora 14.00, Strada Nicolae Creţulescu nr. 8, la avanpremiera spectacolului radiofonic „Volpone”, de Ben Jonson.

Spectacolul „Volpone” de Ben Jonson se va difuza, în premieră radiofonică, la Radio România Cultural: joi, 2 noiembrie 2023, ora 22.00 (partea I) și vineri, 3 noiembrie 2023, ora 22.00 (partea a II-a). Spectacolul face parte dintr-un ambiţios program, dedicat aniversării Radioului public, program ce cuprinde cele mai bune producții sonore din toate timpurile, pe care le vom difuza, la posturile naționale, pe toată durata lunii noiembrie, sub deviza „95 de ani de Radio România”. Traducerea, adaptarea radiofonică şi regia artistică: Mihai Lungeanu. În rolul titular: Virgil Ogășanu. În distribuţie: Mircea Rusu, Dan Condurache, Ion Haiduc, Valentin Teodosiu, Rareș Andrici, Zoltan Octavian Butuc, Ionuț Kivu, Mihai Gruia Sandu, Cristi Dionise, Daniel Badale, Alexandru Georgescu, Eduard Adam, Irina Mazanitis, Costina Cheyrouze, Mihai Dinvale. Regia de montaj: Robert Vasiliță, Florin Bădic și Bogdan Golovei. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Regia tehnică: Codrin Lazăr. Redactor și producător: Domnica Țundrea.

Pentru Teatrul Național Radiofonic, premiera „Volpone” de Ben Jonson, în traducerea, adaptarea radiofonică și regia artistică semnate de Mihai Lungeanu, reprezintă, fără îndoială, o oglindă expresivă a societății, un spectacol-eveniment, una dintre marile montări ale scenei sonore contemporane. Spectacolul este o adevărată bijuterie radiofonică, iar Virgil Ogăşanu izbuteşte o interpretare magnifică, stăpânind perfect toate nuanţele personajului, toată gama de stări pe care le parcurge şi dominând cu strălucire secvenţele sonore în care apare.

Piesa „Volpone”, reprezentată prima dată în 1605 – 1606, este una dintre capodoperele literaturii universale, un text în care autorul englez atinge culmea artei sale dramatice, dovedind maturitate artistică şi ştiinţa de a îmbina respectul pentru rigorile clasice cu inventivitatea şi vioiciunea stilului. Piesa ne aduce tabloul unei societăţi corupte, acţiunea are loc în spaţiul unei Veneţii a luxului şi a desfrâului, iar relaţiile umane par a fi bazate exclusiv pe minciună şi pe interes. Caracterul moralist şi vigoarea satirică sunt dublate de nota amară şi de exacerbarea elementului bizar, patologic, grotesc.

Traducerea pe care ne-o propune Mihai Lungeanu este remarcabilă prin expresivitate, subtilitate și eleganța exprimării, în acord cu stilul lui Ben Jonson și, în același timp, este modernă și nuanțată, astfel încât, replicile, scrise cu secole în urmă, devin importante și percutante pentru ascultătorul de azi. Textul radiofonic construit de Mihai Lungeanu, cuceritor prin limbaj, spirit ironic, luciditate și mesaj, a devenit, împlinindu-se în spectacolul sonor, o adevărată oglindă a moravurilor de azi, o satiră a societății contemporane.

Se poate spune că, pentru această montare, Mihai Lungeanu a alcătuit distribuția ideală și cu siguranță că personajele lui Ben Jonson şi-au aflat, prin jocul actorilor, în spectacolul „Volpone”, întruchipări perfecte. Virgil Ogășanu, în Volpone și Mircea Rusu, în Mosca reprezintă bogat şi sugestiv cele două personaje-cheie ale acestui univers şi, alături de ei, actori importanţi ai momentului, împreună cu tineri talentați, având calități promițătoare și potrivite specificului radiofonic, realizează, sub bagheta lui Mihai Lungeanu, o adevărată simfonie a vocilor, completată ulterior prin muzică și efecte sonore.

Regia muzicală semnată de Patricia Prundea şi regia tehnică a lui Codrin Lazăr echilibrează inspirat secvențele dramatice şi recompun în limbaj auditiv elementele piesei, lăsând spațiu pentru desfășurarea unor idei, enunțarea unor gânduri, semnificative pentru evoluția relațiilor dintre personaje. „Haina” sonoră a spectacolului este echilibrată şi armonioasă, ritmul este dinamic şi antrenant, personajele sunt însoţite de teme muzicale specifice, expresive şi pline de culoare.

„Este de o importanță covârșitoare ca Teatrul Național Radiofonic să-și îndrepte atenția către marile texte ale literaturii dramatice, așadar o nouă variantă radiofonică după Volpone, de Ben Jonson, este mai mult decât binevenită și oferă actorilor experiența confruntării cu partituri excepționale, de autentică forţă comică şi satirică. Îi datorăm regizorului Mihai Lungeanu o pagină de aur, din istoria și din prezentul Teatrului Național Radiofonic, iar propunerile sale se concretizează totdeauna în spectacole excepționale, meticulos lucrate, apreciate de public și de critica de specialitate, care nu de puține ori l-a răsplătit cu premii. Suntem convinși că acum, Mihai Lungeanu a izbutit o variantă antologică a spectacolului Volpone, oferindu-ne un text impecabil alcătuit, imaginând un univers sonor fascinant, dirijând atent actorii, canalizându-le precis energiile și forța creatoare”, este de părere Domnica Țundrea, redactor și producător.

Intrare este liberă.