7 ianuarie 2021 — Expoziții

Avangarda românească – Avangardă europeană | expoziție MNLR în Plaza România

Avangarda românească Avangardă europeană | expoziție MNLR în Plaza România

„Avangarda nu e – o știm bine – un modernism pur și simplu; cum spune și termenul militar din care provine, ea se vrea mereu în frunte, deschizătoare de drumuri, detașament curajos și viteaz al trupelor literaturii și artei, înfruntând primejdii, propunând soluții – radicale – de înaintare; ofensivă, așadar, prin excelență, luptătoare.” (Ion Pop)

Muzeul Național al Literaturii Române organizează în parteneriat cu Plaza România (Bulevardul Timișoara 26) expoziția Avangarda românească Avangardă europeană, în perioada 13 – 31 ianuarie 2021.

Avangarda este negație, o mișcare efervescentă, o reacție, o inovație! Apare în 8 februarie 1916, la Zürich, datorită unui român, Tristan Tzara. Împreună cu germanul Hugo Ball, care deschisese în orașul elvețian „Cabaretul Voltaire”, Tzara creează aici curentul anti-artă. Hugo Ball publică, în 1916, Șapte manifeste Dada, urmate, doi ani mai târziu, de Manifestul Dada 1918, semnat de Tristan Tzara. Scriitorii avangardiști se manifestă împotriva absurdității războiului, a îngrădirii libertății, a cenzurii și a prejudecăților epocii. Resping sentimentalismul exacerbat din poezie și orientarea către proza realului imediat, similară reportajului, anunțând preferința pentru „dicteul automat”, asociațiile inventive între cuvinte, pentru prozopoeme.

Cele 17 panouri expuse în Plaza România vă invită să explorați invențiile plastice și verbale ale celor mai reprezentativi artiști (Marcel Iancu, Victor Brauner) și scriitori ai avangardei românești (Tristan Tzara, Gherasim Luca, Sașa Pană, Ion Vinea, Ilarie Voronca, Gellu Naum, Benjamin Fondane și Urmuz), spirite libere și originale, care au extins expresivitatea artistică și care au contribuit, alături de alte mari nume ale spațiului european, la schimbarea majoră a evoluției artistice a secolului XX.

Expoziția se regăsește la etajul I, în centrul comercial Plaza România (Bulevardul Timișoara 26) și poate fi vizitată zilnic în intervalul 10.00 – 21.00, până în 31 ianuarie 2021.

Pentru informații suplimentare legate de conceptul curatorial al expoziției, precum și despre activitatea culturală a MNLR, vă rugăm să scrieți un mesaj la programe@mnlr.