2 aprilie 2020 — Dezbateri culturale

Best of FIPB 2018 | „Diferența valorică dintre literatura de exil și literatura din țară”, Dumitru Țepeneag în dialog cu Ioan Groșan

„Diferența valorică dintre literatura de exil și literatura din țară”, o temă importantă și deopotrivă captivantă, propusă de scriitorul Ioan Groșan, în cadrul întâlnirilor cu prozatori din ediția a IX-a a FIPB (2018) și doi invitați pe măsură: Dumitru Țepeneag și Nicolae Breban.

Astăzi îl ascultăm pe primul dintre ei, prozatorul, eseistul și traducătorul Dumitru Țepeneag (fiind deopotrivă scriitor român şi francez), într-o discuție interactivă despre literatură și exil.

A debutat cu volumul de povestiri „Exerciţii”(1966). Este, alături de poetul Leonid Dimov, teoretician al curentului literar numit „onirism estetic” (sau „onirism structural”). În 1975 a fost exilat de regimul ceaușist, iar scrierile sale au fost interzise în România. Scriitorul şi-a continuat activitatea literară în Franţa (în limba română şi în limba franceză, semnând uneori cu pseudonimul Ed Pastenague). După decembrie 1989, scriitorul redobândeşte cetăţenia română şi scrie din nou în româneşte, publicând opere noi şi, în paralel, manifestând o deosebită grijă pentru reeditarea scrierilor din perioada anterioară exilului, precum şi pentru „repatrierea“ cărţilor scrise şi publicate în exil.

A publicat volume de proză scurtă („Exerciţii”, „Frig”, „Aşteptare”, „Înscenare şi alte texte”, antologia „Prin gaura cheii”), romane („Zadarnică e arta fugii”, „Nunţile necesare”, „Cuvântul nisiparniţă”, „Roman de citit în tren”, „Pont des Arts”, „La belle Roumaine” etc.), pagini de jurnal („Un român la Paris”), volume de publicistică („Reîntoarcerea fiului la sânul mamei rătăcite”, „Capitalism de cumetrie” etc.). A semnat traduceri din autori ca Alain Robbe-Grillet și Jacques Derrida și s-a ocupat de mai multe reviste din Franța. Cărţile sale au fost traduse în diferite limbi (engleză, franceză, germană, sârbo-croată, maghiară, slovenă, cehă) şi publicate în diferite ţări ale lumii.  

Dialogul dintre Dumitru Țepeneag și Ioan Groșan poate fi urmărit pe canalul nostru de YouTube:

https://www.youtube.com/watch?v=9RU_jkySNGk&feature=youtu.be