1 aprilie 2020 — Seri de poezie și muzică

Best of FIPB 2018 | Lectură publică de poezie | Bruce Weigl, Premiul „Tudor Arghezi”

Tot în 2018, la cea de-a IX-a ediție a Festivalului Internațional de Poezie București, Ioan Cristescu, directorul MNLR, îi acorda Premiul „Tudor Arghezi” scriitorului Bruce Weigl, în semn de apreciere și considerație pentru experiment literar, inovație stilistică, gândire și limbaj literar/poetic.

Bruce Weigl s-a născut în Lorain, Ohio, într-o familie de muncitori imigranți sârbi și maghiari. A luptat în Războiul din Vietnam, de partea americanilor, când avea 18 ani, după care a urmat o carieră în poezie, studiind cu mari poeți precum Charles Simic. A publicat peste 25 de volume de poezie, memorii, critică literară și traduceri de poezie. Cea mai recentă carte a sa, „Abundența nimicului”, a fost una dintre cele trei volume finaliste la Premiul Pulitzer pentru Poezie în 2013, iar în 2015 a câștigat Premiul Lannan pentru traduceri al Editurii Boa pentru volumul „Secretul lui Hoa Senl” tradus din vietnameză împreună cu autorul Nguyen Pham Que Mai. Bruce Weigl este și deținătorul altor importante premii literare precum: Premiul Paterson pentru Poezie, două premii Pushcart și Premiul pentru poezie al Academiei Americane de Poezie. La Editura Boa i-a apărut și volumul „Pe malurile primirii acasă”. După o carieră universitară de patruzeci de ani, Weigl conduce acum Biroul de servicii pentru veterani. Cea mai populară carte a sa rămâne „Cântecul napalmului”.

Vă invităm să îl urmăriți pe Bruce Weigl pe canalul nostru de YouTube:

https://www.youtube.com/watch?v=RdhhOpkDrIQ&feature=youtu.be

În lectură, alături de Bruce Weigl, au mai participat James Byrne (Anglia), Maarja Kangro (Estonia), Sebastien Reichmann (Franța), Jan H. Mysjkin (Belgia), Karl Schembri (Malta), Arvis Viguls (Letonia), Aušra Kaziliūnaitė (Lituania), Najwan Darwish (Palestina). Evenimentul moderat de poetul Dinu Flamând a fost deschis de recitalul îndrăgitului violoncelist Adrian Naidin. Înregistrarea este disponibilă pe canalul nostru de YouTube.

https://www.youtube.com/watch?v=9TYRSO2iFJ8&feature=youtu.be