31 martie 2020 — Seri de poezie și muzică

Best of FIPB 2018 | Lectură publică de poezie | Marco Lucchesi, Premiul „George Bacovia”

Ne întoarcem la ediția a IX-a a „Festivalului Internațional de Poezie București” (2018), la una dintre lecturile de poezie în care Marco Lucchesi, președintele Academiei Braziliene de Litere, primea, de la directorul MNLR, Ioan Cristescu, Premiul „George Bacovia”, în semn de apreciere și considerație pentru încurajarea dialogului între culturi.

Marco Americo Lucchesi (n. 1963, Rio de Janeiro) poet, romancier, biograf și eseist. Dintre scrierile sale, amintim volumele de poezie „Sphera”, „Meridiano Celeste”, „Bestiary” și „Clio”; romanele „The Gift of Crime” și „The Emperor’s Librarian”; biografiile: „Longing for Paradise” și „The Eyes of the Desert”; volumele de eseuri „The Memory of Ulysses” și „The Immaterial Postman”. Cărțile sale au fost traduse în română, arabă, italiană, engleză, franceză, germană, spaniolă, persană, rusă, turcă, poloneză, hindi, suedeză, maghiară, urdu, bengali și latină. A tradus el însuși texte semnate de diverși autori: două romane de Umberto Eco, „Ciencia Nova” a lui Vico, poemele din romanul „Doctor Jivago”, lucrări de Guillevic, Primo Levi ș.a. Datorită cunoștințelor vaste în peste douăzeci de limbi, a creat un limbaj artificial numit „laputar”. Este profesor de literatură comparată la Facultatea de Arte din cadrul Universității Federale din Rio de Janeiro (UFRJ). Este cercetător la Consiliul Național pentru Dezvoltare Științifică și Tehnologică din Brazilia. În 2016, a primit titlul de Doctor Honoris Causa de la Universitatea Tibiscus din Timișoara.

Îl puteți asculta pe Marco Lucchesi pe canalul nostru de YouTube:

https://www.youtube.com/watch?v=9vGKIwszdbk&feature=youtu.be

Lectura publică de poezie care a avut loc la Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” a fost susținută de poeți din diferite colțuri ale lumii, nume consacrate ale genului, din generații și retorici diverse: Romulo Bustos Aguirre (Columbia), Victor Rodriguez-Nunez (Cuba), Dimitris Angelis (Grecia), Albane Gelle (Franța), Rolando Kattan (Honduras), Alessio Brandolini (Italia), Mariana Bernardez (Mexic/Spania), Kenia Cano (Mexic), Renato Sandoval Bacigalupo (Peru), Eugenia de Vasconcellos (Portugalia), Corina Oproae (Spania).

Evenimentul a fost moderat de poetul Dinu Flămând, iar intervențiile muzicale au fost asigurate de interpreta de jazz Marta Hristea, acompaniată la pian de maestrul Mircea Tiberian.

Lectura integrală poate fi urmărită aici

https://www.youtube.com/watch?v=R0wa3Dnt0eo&feature=youtu.be