Glisează meniul stânga/dreapta
15 aprilie 2020 — Seri de poezie și muzică
În 2019, la cea de-a X-a ediție a Festivalului Internațional de Poezie București, poetul mexican Marco Antonio Campos primea Premiul „Anton Pann”, în semn de apreciere și considerație pentru încurajarea expresiei poetice autentice într-o altă limbă decât cea română.
Vă invităm să îl urmăriți pe Marco Antonio Campos, într-un scurt fragment extras din lectura care deschidea ediția a X-a.
https://www.youtube.com/watch?v=30g_ZMOpxg4&feature=youtu.be
Marco Antonio Campos este poet, prozator, eseist, și traducător. A publicat volumele de poezie „Muertos y disfraces” („Morți și deghizări”), 1974; „Una seña en la sepulture” („Un semn pe mormânt”), 1978; „Monólogos” („Monologuri”), 1985; „La ceniza en la frente” („Cenușa de pe frunte”), 1979; „Los adioses del forastero” („Adio străinului”), 1996; „Viernes en Jerusalén” („Vineri la Ierusalim”), 2005; „Díme dónde, en qué país” („Spune-mi unde, în ce țară”), 2010; „De lo poco de vida” („Din puținul de viață”), 2016.
Este autorul volumului de proză scurtă „El señor Mozart y un tren de brevedades” („Domnul Mozart și un tren local”) și al cărții de aforisme „Árboles” („Arbori”). A tradus din poeți precum Charles Baudelaire, Arthur Rimbaud, Antonin Artaud, Umberto Saba, Vincenzo Cardarelli, Giuseppe Ungaretti, Salvatore Quasimodo, Cesare Pavese, Emilio Coco, Georg Trakl, Carlos Drummond de Andrade și Nuno Júdice, iar în colaborare cu Stefaan van den Bremt, din poeți belgieni: Miriam van hee, Roland Jooris, Luuk Gruwez, André Doms și Marc Dugardin.
Festivalul de Poezie de la Montreal i-a acordat, în 2014, Premiul „Lévres Urbaines”. Este cercetător la Centrul de Studii Literare al Institutului de Filologie de la UNAM (Universitatea Națională Autonomă a Mexicului).
În lectura care a deschis ediția a X-a a FIPB, moderată de scriitorul Ioan Groșan, au mai participat Nora Iuga, Daniel Bănulescu, Denisa Comănescu, Ioana Crăciunescu, Caius Dobrescu, Bogdan Ghiu, Angela Marinescu, Ioana Nicolaie, Ioan Es. Pop, Radu Vancu. Intervențiile muzicale au fost asigurate de muziciana Cătălina Beța, acompaniată la pian de Albert Tajti.
Lectura integrală poate fi urmărită pe canalul nostru de YouTube:
https://www.youtube.com/watch?v=7aAsE1V6E0E&feature=youtu.be