10 aprilie 2020 — Conferințe

Best of MNLR | Conferințe de istoria artei | „Flora și fauna lui Shakesperare”, Horia Gârbea

Timpul devorator (care „tocește  gheara de leu”), moravurile și atitudinile personajelor shakespeariene, precum și superstițiile oamenilor secolului al XVI-lea sunt asociate animalelor, păsărilor și plantelor. Carnasierii (lupii și urșii) care trăiau odinioară în pădurile Angliei, dar și tigrii, leii  și rinocerii erau asociate nopții sau curajului, locuind în paginile dramaturgului englez alături de cele folosite în ceaunul vrăjitoresc: „broasca de sub piatra rece”, liliacul, năpârca sau bufnița. Printre plantele invocate de conferențiarul Horia Gârbea sunt trei-frați-pătați, mărul pădureț, primula, păducelul, cărora li se atribuiau puteri magice, vindecătoare și se considera că ajutau la alungarea duhurilor rele.

Conferința „Flora și fauna lui Shakesperare” poate fi urmărită pe canalul nostru de YouTube:

https://www.youtube.com/watch?v=ncrnXSXrm2s&feature=youtu.be

Horia Gârbea este scriitor și cadru didactic universitar. A debutat în 1982 cu poezie. A tradus în română şi a adaptat pentru scenă numeroase piese din literatura universală de William Shakespeare, Pierre Corneille, S. I. Witkiewicz, Fernando Arrabal, A.P.Cehov, Dario Fo, Marivaux etc. A publicat peste 25 de volume de literatură originală și de traduceri. A fost prezent în numeroase antologii de poezie și proză atât în România, cât și în alte țări. Textele sale au fost traduse în mai multe limbi europene și asiatice. Cele douăsprezece piese ale sale au fost reprezentate în România, precum şi în Anglia, Franţa și Serbia. Este membru al Uniunii Scriitorilor și al UNITER, al PEN Club România.

A obținut numeroase premii literare. Romanul „Căderea Bastiliei” a fost distins cu trei premii naționale în 1998. A primit Premiul Uniunii Scriitorilor pentru dramaturgie pe anul 1999 şi Premiul Academiei Române pentru dramaturgie – 2001, Premiul „Andrei Bantaș”, acordat de juriul Uniunii Scriitorilor – 2012, pentru volumul „Shakespeare – Opere”, vol IV, ca traducător, împreună cu George Volceanov și Violeta Popa. Din 2003 este președintele Asociației Scriitorilor București, filială a Uniunii Scriitorilor din România. Din 2005 este membru al Comitetului Director al Uniunii Scriitorilor. A reprezentat România la festivaluri internaţionale de literatură. A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural în grad de cavaler (2004), înălțat la grad de ofițer în 2010.