Glisează meniul stânga/dreapta
14 aprilie 2020 — Conferințe
Sculpturi, icoane, sarcofage, biblioteci și farmacii întregi, fanfare, calești, dar și tacâmuri păstrate de familiile românești, timp de generații, toate acestea au fost bunuri luate și înstrăinate în diferite țări. Aflați povestea acestora și a eforturilor unor minți luminate de a le restitui în țară.
Conferința „Traseele patrimoniului în Primul Război Mondial” poate fi urmărită pe canalul nostru de YouTube:
https://www.youtube.com/watch?v=ng_tXm1tfbY&feature=youtu.be
„Ca un om care sunt legat de patrimoniu, înțeleg că, dacă faci pază bună în vreme de pace, vei putea să ai rezultate și în vremuri de mari încercări”, observa Ioan Opriș, doctor în istorie și profesor universitar, invitatul Conferințelor de istoria artei.
Ioan Opriș a realizat cercetări științifice de muzeologie în Germania, Anglia, Canada, SUA, Franţa, Belgia, Ungaria, Israel, Austria, precum și călătorii de documentare în Olanda, Iugoslavia, Belgia, Italia, Germania, SUA. Are peste 550 de participări la conferințe în țară și în străinătate, în Germania, Canada, Anglia, Ungaria, Bulgaria, Polonia, SUA.
A înființat și coordonat Centrul Naţional de Cercetare și Documentare în Domeniul Muzeologiei „Radu Florescu”. A coordonat participarea României la Folklife Festival – Washington, Smithsonian Institute, 1999; DonauFest (Ulm, Germania) – 2000, 2002, 2004; Anul Internaţional „Constantin Brâncuși” – 2002; Anul României în Suedia – 2002; Centenar „Ion Irimescu” – 2003; Anul României în Marea Britanie – 2004; Programul Regional de Patrimoniu Cultural – Consiliul Europei, 2003–2005; Programul internaţional de cooperare ”The Museum professional exchange – New Museology”, dezvoltat în colaborare cu Metropolitan Museum of Art New York (din 2007-2016).