6 aprilie 2020 — Conferințe

Best of MNLR | Conferințele Centenarului: Acad. Eugen Simion – 100 de ani de literatură română

Conferințele Centenarului continuă cu o incursiune în istoria literaturii române ce acoperă perioada 1918 – 2018, iar Acad. Eugen Simion ne povește care au fost principalele momente care au marcat acest parcurs.

Conferința poate fi urmărită pe canalul nostru de YouTube:

https://www.youtube.com/watch?v=XeViR5Nb2v8&feature=youtu.be

Acad. Eugen Simion este scriitor şi critic literar, preşedinte al Secţiei de Filologie şi Literatură a Academiei Române, director al Institutului de Istorie şi Teorie Literară „G. Călinescu“ al Academiei Române și membru titular al Academiei Române. În aprecierile despre începuturile profesionale îl amintește pe profesorul Șerban Cioculescu, conducătorul tezei de doctorat, cu un subiect predestinat criticului de mai târziu, teză intitulată „Eugen Lovinescu, scepticul mântuit”. Tot în rândurile mentorilor săi îl adăugă și pe Perpessicius, conducătorul tânărului cercetător Eugen Simion la Institutul de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu” al Academiei Române. În perioada 1970-1973 a fost lector invitat la Universitatea Sorbonne din Paris, iar în anul 1974 a obținut o bursă de studii în Germania Federală.

Este membru al Academiei Regale din Danemarca, membru al Academiei de Științe Morale și Politice din Franța, membru al Academiei din Atena, membru al Academiei Regale Europene a Doctorilor din Barcelona, membru al Academiei Europea și membru al Academiei de Știință și Artă din Serbia. În anul 1998 Eugen Simion a înființat Fundația Națională pentru Știință și Artă, ce își desfășoară activitatea sub egida Academiei Române. În cadrul acestei fundații, a coordonat întreaga colecție „Opere fundamentale” și a reușit să sprijine numeroase proiecte din domeniul științei și artei. De asemenea, este coordonatorul și, în parte, autorul „Dicționarului general al Literaturii Române” (șapte volume, 7000 de fișe), din care primele cinci din cele opt s-au republicat în 2019.

Este deținătorul Ordinului Național „Steaua României” în grad de „Mare Cruce”, al Ordinului brazilian „Crucea Sudului”, al Ordinului și diplomei daneze, este Comandor de gradul I al ordinului Danebrog, al „Legiunii de Onoare a Franței” în grad de Ofițer, al Medaliei de aur oferită de Președintele Republicii Serbia.