18 iunie 2021 — Evenimente

Bicentenarul Revoluției lui Tudor Vladimirescu | Sesiune științifică

Cu ocazia bicentenarului Revoluției conduse de Tudor Vladimirescu, Muzeul Național al Literaturii Române a pregătit, în perioada 20 – 30 iunie 2021, atât în București, cât și la Târgu Jiu, o serie de evenimente ce marchează acest moment important care a contribuit la definirea identității naționale și la includerea spațiului românesc pe traiectoria modernizării. Aceste evenimente se înscriu într-un proiect mai amplu al MNLR, dedicat unor repere ale identității culturale românești, proiect realizat cu sprijinul Guvernului României.

Marți, 22 iunie 2021, de la ora 11.00, Muzeul Național al Literaturii Române și Academia Română, în parteneriat cu Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, Asociația Excelsior și Romfilatelia, vă invită, în Aula Academiei Române, la sesiunea științifică dedicată împlinirii a 200 de ani de la Revoluția din 1821.

În cadrul sesiunii vor susține prelegeri acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, prof. univ. dr. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române și director al Institutului de Istorie „George Barițiu” din Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Sevastian Cercel, director al Institutului de Cercetări Socio-Umane din Craiova, prof. univ. dr. Cristian Ploscaru de la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, prof. univ. dr. Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române, și prof. dr. hab. Alin Ciupală.

Tot în cadrul sesiunii științifice vor fi lansate volumele Istoria revoluțiunii de la 1821 de C. D. Aricescu – volum apărut pentru prima oară  în 1874, la mai bine de 50 de ani de la evenimente, fiind primul studiu amplu despre revoluția lui Tudor Vladimirescu și despre implicaţiile sale –, 200 de ani de la mișcarea lui Tudor Vladimirescu. Antologie de Studii, 1821. Tudor Vladimirescu. Surse redescoperite, precum și emisiunea filatelică „Tudor Vladimirescu. Bicentenarul revoluției de la 1821”, în prezența doamnei Cristina Popescu, director general Romfilatelia.

Galerie Foto