8 iunie 2023 — Evenimente

Bloomsday la MNLR, ediția a II-a

Muzeul Naţional al Literaturii Române organizează în 16 iunie 2023, în parteneriat cu Ambasada Irlandei în România şi Editura Polirom, cu prilejul Bloomsday, o dezbatere pe marginea noii traduceri a romanului Ulise de James Joyce, la care sunt invitaţi Dan Croitoru şi Radu Paraschivescu. Un eveniment moderat de Loreta Popa.

Noua traducere a romanului Ulise de James Joyce este realizată de Rareș Moldovan și a apărut la Editura Polirom, în colecția „Biblioteca Polirom” (coordonator Dan Croitoru).

Bloomsday este un eveniment sărbătorit în lumea întreagă în 16 iunie, ziua în care se desfășoară acțiunea romanului Ulise. În acest an, Bucureștiul se alătură celor peste 200 de orașe din întreaga lume la această sărbătoare a cărei denumire a fost inspirată de numele personajului principal al cărții, Leopold Bloom. În opinia Excelenței Sale Dl Paul McGarry, „Bloomsday este o zi din viața unui om obișnuit, este una dintre cele mai importante zile din calendarul cultural al Irlandei, iar temele din Ulise sunt universale și rezonează cu oamenii din întreaga lume”.

James Joyce s-a născut la Dublin, în 2 februarie 1882. A studiat la University College din Dublin. În 1902 ajunge la Paris pentru a studia medicina. Din 1905 până în 1915 locuieşte la Trieste. În 1907 publică volumul de poezii Chamber Music, iar în 1914, volumul de povestiri Oameni din Dublin, primit cu entuziasm de Ezra Pound. Acesta va deveni marele său prieten, care îl va sprijini constant. În 1915, Joyce se stabileşte la Zürich, unde rămâne până în 1919, iar în 1920 se mută la Paris. În această perioadă apar, în 1916, romanul Portret al artistului la tinereţe, iar în 1918 piesa Exiles. În 1922, chiar de ziua sa, apare Ulise. În 1939 publică Finnegan’s Wake. Se stinge din viață la Zürich, la 13 ianuarie 1941.

Vă așteptăm cu drag!

Imagine și montaj: Alex Ursu

Urmăriți dialogul aici: