Centrul de benzi desenate

CENTRUL DE EDUCAȚIE ȘI FORMARE PRIN BENZI DESENATE

Centrul de Educatie și Formare prin Benzi Desenate reprezintă un demers inovator lansat în premieră în România de către autorul si profesorul de benzi desenate Mihai I. Grăjdeanu sub egida Muzeului Național al Literaturii Române în anul 2023. Acesta include conceptul de școală de benzi desenate European School of Comics cu materiale de învățare, predare și evaluare, o bibliotecă cu benzi desenate Comics Didactic, precum și un laborator de cercetare care studieza rolul, impactul și evoluția folosirii benzii desenate în educație. Centrul organizeaza ateliere, cursuri de formare, expoziții de benzi desenate, lansări, concursuri, conferințe și dezbateri. Informații pentru înscrieri pot fi solicitate la adresa de email: educatiebd@gmail.com.

PROGRAMA EUROPEAN SCHOOL OF COMICS

În programa școlii, se regăsesc ateliere și cursuri modulare de benzi desenate, unde elevii descoperă o modalitate excelentă de a aplica textul multimodal de la școală pentru a promova scrierea creativă și comunicarea. La ateliere se dezbat subiecte din literatură și nu numai, prin metoda B.D.A.Ș. (Banda Desenată Aplicată la Școală). Cursurile modulare sunt structurate pe tematici diferite astfel încât parcurgerea lor să se realizeze treptat, să stimuleze creativitatea, dar și starea de bine și satisfacție personal într-un mediu în care să se simtă încrezători și inspirați pentru a-si atinge potențialul și dezvolta abilitățile creative. Totodată sunt explorate beneficiile utilizării tabletelor grafice în crearea benzilor desenate, evidențiind rolul lor în dezvoltarea competențelor digitale și în construirea unei cariere în diverse domenii ale artei vizuale. În cadrul cursurilor sunt invitați artiști cu expertiză în diferite domenii: scriitori, regizori, pictori, designeri, arhitecți și alții.

ÎNSCRIERI

  • Centrul oferă ateliere fizice și online care se pot desfășura la Muzeul Național al Literaturii Române (str. Nicolae Crețulescu nr.8, București), dar și în școli la solicitarea instituției de învătământ, inclusiv în cadrul programelor ,,școala altfel” sau ,,săptamâna verde”.
  • Cursurile modulare de benzi desenate sunt diferite prin metodă și se desfașoară la Muzeul Național al Literaturii Române (str. Nicolae Cretulescu nr.8, Bucuresti). Cursurile sunt structurate pe mai multe nivele destinate elevilor și sunt încadrate în grupe de vârste: 7-9 ani, 10-14 ani și 15-18 ani.
  • Cursurile de formare în domeniul benzii desenate pentru studenți și cadrele didactice sunt coordonate de autorul si profesorul Grăjdeanu Mihai Ionuț, formator certificat și se pot desfășura la Muzeul Național al Literaturii Române (str. Nicolae Crețulescu nr.8, București) sau în instutiții de învățământ.

Informații pentru înscrieri pot fi solicitate la adresa de email: educatiebd@gmail.com

Caiet de lucru cu benzi desenate

https://edituramnlr.ro/categorie-editoriala/benzi-desenate/

PERSPECTIVE

”Prin centrul nostru dorim să oferim oportunități noi de învățare pentru elevii de toate vârstele, de la clasele primare până la liceu inclusiv. Vocea lor contează și este important să le oferim astfel de platforme unde își pot exprima gândurile și ideile printr-o modalitate modernă și atrăgătoare. Lectura prin benzi desenate și mai ales creearea benzilor desenate, care necesită o poveste clara și concisă, reprezintă o metodă importantă în etapele educației lor. Toate acestea se pot desfășura acum la Muzeul Național al Literaturii Române, un spațiu dedicat atât dezvoltării personale cât și învățării interactive și explorării continue.”

Mihai I. Grăjdeanu,

fondator Centrul de Educație și Formare prin Benzi Desenate

Mihai Ionuț Grăjdeanu este autor și profesor de benzi desenate. A demarat trei proiecte editoriale: ,,Legendele Dacilor”, ,,Comics Didactic – literatura română în benzi desenate”, ,,BD Historia – momente din istoria României în benzi desenate”, pe lângă realizarea și publicarea de manuale BD, romane grafice, reviste şi albume de bandă desenată. A inițiat și promovat în România o metodă de predare în şcoli (B.D.A.Ș.) și a dezvoltat conceptul de muzeografie prin benzi desenate. A inventat, sub egida Comitetului Olimpic și Sportiv Român, în parteneriat cu Academia Olimpică, „Olimpiada de Benzi Desenate”, o competiție dedicată elevilor de școală generală și liceu – demers unic la nivel mondial. Organizează tabere de benzi desenate și reprezintă România la diferite expoziții și conferințe internaționale de benzi desenate.

Galerie Foto