Glisează meniul stânga/dreapta
21 aprilie 2020 — Audiții
Astăzi aflăm câteva curiozități legate de Perpessicius (pseudonimul literar al lui Dumitru Panaitescu) eseist, cercetător, folclorist, critic și istoric literar, director și fondator al Muzeului Național al Literaturii Române, membru al Academiei Române, director al Bibliotecii Academiei Române, întemeietor al revistei „Manuscriptum”, publicație trimestrială editată de Editura MLR.
Dumitru Panaitescu se naște pe 21 octombrie 1891, la Brăila. În 1916, în timpul Primului Război Mondial, este mobilizat și trimis pe frontul din Dobrogea, unde își va pierde antebrațul drept. Se pare că pseudonimul său literar s-ar lega tot de acest episod nefericit din tinerețe, Perpessicius traducându-se, în limba latină, prin „cel deprins cu suferința”. Dumitru Panaitescu-Perpessicius avea să scrie, de atunci încolo, cu mâna stângă. Și tot de mâna stângă s-a folosit în cercetarea manuscriselor eminesciene, pentru alcătuirea cunoscutei ediții „Eminescu”.
Îl puteți asculta pe Dumitru Panaitescu-Perpessicius vorbind despre Mihai Eminescu, într-un fragment difuzat în emisiunea „Saeculum”, 27 martie 1970, Fonoteca Radio România. http://cineliteratura.ro/video/dumitru-panaitescu-perpessicius-despre-mihai-eminescu/
Și tot din categoria „inedite”, în 1966, Vladimir Streinu înregistra un material în care vorbea despre Perpessicius și care va fi difuzat în emisiunea „Cronica ideilor”, inclusă în Fonoteca de aur, Radio România.
http://cineliteratura.ro/video/vladimir-streinu-vorbind-despre-perpessicius/
Foto: Perpessicius, desen de Cik Damadian, arhiva MNLR