Glisează meniul stânga/dreapta
29 aprilie 2020 — Audiții
Liviu Rebreanu a fost director la Teatrul Național din București timp de două mandate. Primul mandat, în anul 1929, s-a întins pe durata unui an de zile și s-a încheiat după ce, în anul 1930, Iuliu Maniu, șeful guvernului, l-a numit pe Rebreanu în funcția de director la Direcția Educației Poporului.
Cel de-al doilea mandat, în perioada anilor 1941-1944, în vremea regimului condus de mareșalul Ion Antonescu. Pentru că a acceptat să dețină această funcție în vremea regimului antonescian, Liviu Rebreanu va fi acuzat (post-mortem) de colaboraționism de către comuniști și va fi interzis în primii ani ai noului regim. Va fi însă destul de repede iertat și revalorificat, asta și pentru că se considera că scrieri precum „Ion”, „Pădurea Spânzuraților” sau „Răscoala” serveau noilor direcții ale comuniștilor, prezentând cele două mari probleme ale istoriografiei de la noi: problema agrară și problema națională.
Text scris de Adrian David, muzeograf al Casei memoriale „Liviu și Fanny Liviu Rebreanu”
Vă invităm să ascultați un scurt fragment dintr-un interviu cu Liviu Rebreanu realizat de directorul Radiodifuziunii, Dem Theodorescu, despre noua stagiune teatrală a anului 1941.
http://cineliteratura.ro/…/interviu-cu-liviu-rebreanu-real…/