25 aprilie 2020 — Audiții

CINELITERATURA | Mihail Sadoveanu citind „Sara pe deal”

Vocea lui Mihail Sadoveanu, unul dintre cei mai importanți prozatori români, din prima jumătate a secolului al XX-lea, cu o activitate ce se întinde pe parcursul a cincizeci de ani, păstrată în Fonoteca de Aur Radio România, merită ascultată cu atenţie.

În perioada 1951 – 1957 scriitorul a realizat, la radio, sute de înregistrări, citind diferite pagini din creația sa literară sau conferinţe pe diverse teme academice.

Maestrul prozei româneşti, autorul care îşi cântăreşte cu atenţie ritmul frazelor, oferindu-ne adevărate poeme în proză, nu alege, întâmplător, să citească poezia „Sara pe deal”.

Structura ritmică a acesteia este unică în creaţia românească şi reflectă modelele antice admirate de poet. Ritmul său a fost remarcat de exegeţii operei lui Mihai Eminescu și reprezintă o inovaţie în literature română.

Ascultaţi vocea lui Mihail Sadoveanu, serios şi grav, citind cu voce calmă, dar vibrantă, un poem emoționant și profund, o idilă în care sunetul grav şi misterios al naturii patriarhale este în contrast cu bucuria şi candoarea îndrăgostiţilor care trăiesc iubirea ca taină a vieții.

http://cineliteratura.ro/…/mihail-sadoveanu-citind-un-frag…/

Cine putea să rostească cu înţeles unele dintre cele mai frumoase versuri din literatura română, respectând armonia construită savant, prin succesiunea consoanelor şi vocalelor cu atenţie la cezură? (pauză ritmică în interiorul unui vers, care-l împarte în două emistihuri, pentru a susține cadența poeziei.)

Text scris de Oana Oros, muzeograf

Foto: Masă de șah. A aparținut lui Mihail Sadoveanu cu dedicație din partea Federației Române de Șah (1960), expoziția de bază a MNLR (Str. Nicolae Crețulescu nr, 8)

Galerie Foto